Het kan zomaar gebeuren, de deur is open en de hond schiet naar buiten of tijdens een wandeling gaat de hond er ineens vandoor. Als de hond weer gevonden is kan de chip worden uitgelezen en teruggebracht worden naar de eigenaar.

Alphen a/d Rijn

van Eijckstraat 19 2406 TZ Alphen aan den Rijn
Routebeschrijving 0172 471111

Lees ook: Chippen kat

Niet alleen om  uw hond terug te vinden is het chippen van uw hond belangrijk, ook kan er illegale handel van honden mee worden voorkomen. Daarnaast speelt identificatie en registratie ook een grote rol bij het tegengaan van ziektes.

Wanneer moet mijn hond gechipt worden?

Chippen is ook wel het identificeren en registreren van de hond. Sinds april 2013 is in Nederland het chippen en registreren van honden verplicht.

Elke pup die geboren is sinds 1 april 2013 moet binnen zeven weken worden gechipt en binnen acht weken worden geregistreerd. Een puppy mag gechipt worden vanaf zes weken oud.

Uniek identificatienummer

Elke chip heeft een uniek nummer waardoor elke hond kan worden geïdentificeerd. Dit nummer moet worden geregistreerd, op deze manier kan het nummer worden gekoppeld met uw gegevens. Zonder deze registratie is de hond niet verbonden met uw gegevens.

Voor het registreren kunt u contact opnemen met onze dierenarts of kijken op de Nederlandse Databank voor Gezelschapsdieren, www.NDG.nl.

De chip kan worden uitgelezen met een chipreader, die vervolgens het unieke nummer weergeeft. Elke dierenarts, dierenambulance, asiel en de politie heeft een chipreader.

Het chipnummer komt in het paspoort van uw hond te staan. U kunt de registratiegegevens zelf controleren via www.chipnummer.nl.

Hoe werkt het chippen van mijn hond?

De chip is een klein buisje (12 - 14 millimeter), het buisje is de microchip met daarin het unieke nummer. Het buisje wordt met een naald onder de huid gebracht, vaak tussen de schouderbladen of aan de linkerzijde van de nek.

Honden uit het buitenland

Elke hond die vanuit het buitenland naar Nederland komt moet een chip hebben. Honden uit het buitenland die al in Nederland waren voor 1 april 2013 moeten binnen twee weken worden gechipt en geregistreerd, ongeacht de leeftijd.

Met de hond naar het buitenland

Als u met de hond de grens over wil geldt voor elke hond identificatieplicht. Vaak zijn er ook andere verplichtingen als u met de hond naar het buitenland wilt. Voor meer informatie hierover kunt u met ons contact opnemen, ook kunt u kijken op www.LICG.nl.

Boete

Als uw hond is gechipt en geregistreerd is het belangrijk om de informatie up to date te houden, dit bent u verplicht volgens de wet. Geef wijzigingen altijd binnen 14 dagen door: doet u dit niet riskeert u een boete.

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen of u kunt kijken of www.LICG.nl of www.chipjedier.nl.

algemeen

Wat zijn de kosten van het chippen?

Voor de kosten van het chippen kunt u het beste contact opnemen met de kliniek.

Als u een pup verwacht is er een grote kans dat de fokker de kosten van het chippen betaalt aangezien de pups voordat ze het nest verlaten gechipt moeten zijn. Voor het registreren van de chip kunnen wel nog kosten in rekening worden gebracht. Hiervoor kunt u kijken op de www.NDG.nl of overleg even met de fokker.

Verzekering/Zorgplan

Door veel verzekeringsmaatschappijen zit het chippen van de hond in de basisvergoeding, neem hiervoor contact op met uw verzekering.

Veel Sterklinieken bieden SterPlan aan, een preventief zorgplan voor uw hond. Als u SterPlan voor uw hond afsluit ontvangt u vaak korting op het laten chippen en registreren van uw hond.

Informeer hiernaar bij uw Sterkliniek.

Alphen a/d Rijn

van Eijckstraat 19 2406 TZ Alphen aan den Rijn
Routebeschrijving 0172 471111