Het is een moeilijke keuze: kiezen voor het in laten slapen van uw konijn. In sommige situaties is euthanasie de enige optie. Wanneer kiest u voor het inslapen van uw konijn en wat kunt u verwachten?

Alphen a/d Rijn

van Eijckstraat 19 2406 TZ Alphen aan den Rijn
Routebeschrijving 0172 471111

Wanneer is het tijd om mijn konijn in te laten slapen?

Het liefst heeft u uw dier zo lang mogelijk bij u, en in het geval van konijnen die in paren leven, zult u het moeilijk vinden om een koppeltje op te breken.

De keuze voor euthanasie is om erger lijden te voorkomen. Een operatie of andere behandeling is geen optie meer of zal de ziekte erger maken.

Enkele vragen die u uzelf kunt stellen zijn:

Uw dierenarts helpt u graag als u advies nodig heeft.

Hoe wordt mijn konijn ingeslapen?

Heeft u de keuze gemaakt om uw konijn in te laten slapen? Dan wordt u hier natuurlijk ook in begeleid en zorgen wij ervoor dat u de tijd kunt nemen om afscheid te nemen.

Aanwezig bij inslapen konijn

Het is voor u mogelijk om bij het inslapen van uw konijn aanwezig te zijn; dat is een keuze die u zelf kunt maken. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om niet aanwezig te zijn.

Het is ook in sommige gevallen ook mogelijk om uw konijn thuis in te laten slapen.

Injecties

Uw konijn krijgt twee injecties. De eerste injectie is om uw konijn onder verdoving te brengen zodat hij of zij rustig in slaap valt. Als uw konijn diep onder narcose is, geeft de dierenarts de tweede injectie. Deze injectie zal het hart doen stoppen. De Dierenarts controleert of het hart gestopt is om het overlijden vast te stellen.

Na het overlijden van uw konijn

Wat u wilt doen na het overlijden van uw konijn bespreken wij het liefst terwijl uw konijn nog leeft of bij het maken van de afspraak. Na de gebeurtenis kunnen emoties het moeilijker maken om te beslissen wat u wilt met de stoffelijke resten van uw huisdier. Denk daarom na over de volgende mogelijkheden:

Rouwproces

Iedereen rouwt anders. Misschien helpt het u om bij het hele proces aanwezig te zijn om te zien hoe uw konijn rustig inslaapt. Of u wilt juist de herinnering aan uw konijn nadrukkelijk levend houden.

Het kan helpen om het letterlijk een plekje te geven: maak een ruimte in huis waar u foto’s en spullen van uw konijntje houdt.

Zorg ervoor dat het afscheid en de rouw bespreekbaar zijn.

En onthoud dat tijd de wonden heelt. Mocht uw konijn onderdeel van een koppeltje zijn geweest, moet u onthouden dat zijn of haar partner ook moet wennen aan een leger hok. Uw dierenarts kan u adviseren in hoe u uw andere konijn hiermee helpt.

Kosten in laten slapen konijn

De kosten van een konijn laten inslapen hangen van verschillende factoren af. Gebeurt het bij u thuis of op de kliniek? En neemt u uw konijn mee naar huis of gaat hij of zij naar het crematorium?

Uw dierenarts kan deze en andere vragen voor u beantwoorden. Neem contact met ons op voor meer informatie en advies.

Alphen a/d Rijn

van Eijckstraat 19 2406 TZ Alphen aan den Rijn
Routebeschrijving 0172 471111