Een bedelende kat is soms moeilijk te negeren. Want ze houden vol: miauwen of voor de voeten lopen tot ze hun zin krijgen. Maar voor de gezondheid is het erg belangrijk dat ze niet te dik worden.

Baarn

Tromplaan 3a 3742 AA Baarn
Routebeschrijving 035 - 541 56 32

Overgewicht en voeding kat 

Het is belangrijk om overgewicht of obesitas bij uw kat te voorkomen. Hier leest u het advies van de dierenarts.

Kat te zwaar

Een zware kat wordt soms als schattig gezien. Wat niet iedereen weet is dat overgewicht bij de kat kan leiden tot ernstige gezondheidsklachten, en daarmee een kortere levensverwachting. Wat kunt u doen om obesitas bij de kat te voorkomen, en hoe pakt u overgewicht bij uw kat aan?

Gevolgen overgewicht bij kat

Bij overgewicht zal uw kat minder actief worden. Ook kan overgewicht leiden tot grote gezondheidsrisico’s. Overgewicht of obesitas bij uw kat verhogen onder meer de kans op:

Wanneer wordt een kat te zwaar?

Ervaring leert dat er specifieke momenten in het leven van een kat zijn waarop er meer kans is op het ontstaan van overgewicht. Op onderstaande momenten is het daarom goed om extra goed op de voeding te letten.

Bij verandering in voeding

De overgang van kittenvoeding naar volwassenvoeding is er zo één. Doordat het ene voer anders is samengesteld dan het andere, kan er een calorie-overschot ontstaan. Daarnaast kan de kat na haar kittentijd minder actief worden en daardoor dus ook minder calorieën nodig hebben.

Na een castratie of sterilisatie

Ook na een castratie of sterilisatie is een belangrijk moment om de voeding aan te passen. Vrijwel direct neemt de energiebehoefte af met wel 10 tot 15 procent. Als de dagelijkse voeding niet wordt aangepast zal dit dus snel tot overgewicht lijden.

Bij gewrichtspijnen en dus minder beweging

Wanneer katten ouder worden, kunnen ze nog wel eens gewrichtspijnen hebben. Ze laten deze pijnen meestal slecht zien. Ze lopen meestal niet kreupel of stijf, maar gaan vaak wel duidelijk minder bewegen. Als de dagelijkse voeding porties hier niet worden aangepast zal uw kat snel aankomen in gewicht.

Overgewicht bij uw kat voorkomen

Wat kunt u doen om overgewicht bij uw kat te voorkomen? Hier leest u een aantal tips en adviezen.

Juiste voeding en hoeveelheid

Het belangrijkste is om de juiste hoeveelheid van de juiste voeding te geven die is aangepast aan de leeftijd en de activiteit van het dier. Een kat die heel zijn of haar leven jaagt en speelt, heeft meer energie nodig dan de kat die vooral graag ligt te zonnen.

Weeg regelmatig uw kat

Daarnaast is meten weten. Het is heel verstandig om het lichaamsgewicht van uw kat regelmatig te bepalen op dezelfde weegschaal. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door uzelf te wegen met de kat in uw armen, en daarna uzelf zonder uw kat. Het verschil tussen beide metingen is het gewicht van uw kat.

Natuurlijk geeft de weegschaal bij de dierenarts een iets meer betrouwbare meting. Hiervoor kunt u altijd bij ons binnenlopen.

Meer laten bewegen

Overgewicht corrigeren met meer beweging is niet zo eenvoudig, vooral als de kat echt zwaar is. Dan zal beweging moeilijk of zelfs pijnlijk zijn, en - behalve voeding - er geen motivator zijn om actief te worden.

Gelukkig bestaan hier wel verschillende trucjes voor. Bijvoorbeeld een speciale bal waar u de dagelijkse brokjes in kunt stoppen. De kat moet dan achter de bal aanjagen om er brokjes uit te krijgen. Ook bestaan er verschillende speeltjes die de activiteit van katten stimuleert.

Neem bij twijfel over wat voor uw kat het beste is gerust contact op met uw Sterkliniek.

Snacks geen vast onderdeel van dieet

Bijvoeding en snacks moeten extraatjes zijn, geen vast onderdeel van het dieet van uw kat. Meestal voegen deze niets toe behalve overbodige energie en wordt vergeten de voer te verminderen.

Oorzaak overgewicht kat

Overgewicht kan een medische oorzaak hebben, en hoeft dus niet altijd het gevolg te zijn van overvoeding en/of gebrek aan beweging.
Merkt u dat uw kat zwaarder wordt, of juist afvalt? En heeft u hier geen duidelijke verklaring voor?

Neem dan altijd tijdig contact op met uw Sterkliniek. De dierenarts zal uw kat goed controleren.

Laten afvallen van uw kat

Indien veilig en snel afvallen gewenst is, gebruik dan een geschikt dieet. De porties verkleinen vermindert zeker de inname van de hoeveelheid calorieën, maar uw kat krijgt dan ook minder van belangrijke voedingsstoffen binnen, zoals vitaminen en eiwitten. Verander dus nooit zonder overleg met uw dierenarts de maat van de porties.

Het zorgvuldig controleren van de etiketten op de verpakking van de voeding en snacks van uw kat zal u helpen om overmatige gewichtstoename te bestrijden. De etiketten geven vaak niet alleen de optimale dagelijkse hoeveelheid voer aan, maar ook informatie over hoe u het beste kunt voeren.

Zorg ervoor dat u de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voer geeft voor het ideale gewicht van uw kat, niet voor het huidige gewicht.

Uw kat laten afvallen zal niet altijd even makkelijk zijn, maar uw kat zal u dankbaar zijn wanneer hij of zij weer vrij kan bewegen, zonder pijn of ongemak.

Begeleiding bij afvallen van uw kat

Wilt het laten afvallen (of juist aankomen) maar niet lukken? We helpen u graag.

Bij de meeste dierenklinieken is het mogelijk om uw kat met behulp van een dierenarts en/of paraveterinair te laten afvallen.
Zij gaan met u in gesprek en laten u kritisch kijken naar de voedings- en bewegingstoestand van uw kat. Zij zullen u hier advies over geven. U kunt samen met hen het gewicht van uw kat bijhouden en aanpassingen in het dieet doen waar nodig.

Vraag uw Sterkliniek om de mogelijkheden.

Twijfel, of een vraag?

Heeft u een vraag over het voorkomen van overgewicht bij uw kat, of twijfelt u of uw kat te zwaar is? Neem contact op met uw Sterkliniek.