Geen onderwerp om graag over na te denken, maar wel nuttig om te weten: wanneer is amputatie bij een kat een optie of zelfs noodzaak?

Baarn

Tromplaan 3a 3742 AA Baarn
Routebeschrijving 035 - 541 56 32

Amputatie bij uw kat

Heeft uw kat een ongeluk gehad? Of heeft uw kat een tumor? Soms is het dan helaas nodig om een deel van het lichaam van uw kat te verwijderen, bijvoorbeeld een poot of de staart. Dit noemen we een amputatie.

Hier leest u wat er komt kijken bij een amputatie.

Amputatie bij kat: wat houdt het in?

Bij een amputatie verwijdert een chirurg een deel van het lichaam van uw kat. Redenen voor amputatie kunnen zijn:

Een amputatie kan in sommige gevallen levensreddend zijn. Daarnaast kan het er ook voor zorgen dat uw kat geen pijn meer heeft. Een amputatie zal altijd goed met u worden overlegd, zodat u weet wat de voor- en nadelen zijn.

Hieronder leest u over mogelijke amputaties.

Een staartamputatie bij uw kat

Een staartamputatie bij uw kat kan bijvoorbeeld nodig zijn bij:

Deze problemen met de staart kunnen bijvoorbeeld komen doordat uw kat met de staart tussen de deur is gekomen, of gebeten is door een ander dier.

Een amputatie van poot bij uw kat

Sommige katten lopen te lang rond met een verwonding aan de voor- of achterpoten. Hierdoor kunnen ernstige ontstekingen of zelfs een verlamming ontstaan. Een verwonding aan een poot kan bijvoorbeeld ontstaan door een aanrijding of een ander trauma.

Als de poot te ernstig beschadigd is, is soms helaas een amputatie nodig.

Is uw kat verwond aan de poten? Neem dan altijd contact op met uw Sterkliniek.

Een oor amputatie bij uw kat

Heeft uw kat een tumor op de oorschelp? Het kan dan het beste zijn om een (deel) van het oor te verwijderen. Uw dierenarts kan u hierbij het beste adviseren.

Een tumor op de oorschelp bij de kat ontstaat vaak door overmatige blootstelling aan zonlicht (met name bij witte katten). De oorschelp is dun behaard en daardoor erg gevoelig voor zonlicht.

oor-amputatie-kat

Plaveiselcelcarcinomen bij katten

De tumoren die ontstaan door zonlicht worden ook wel plaveiselcelcarcinomen genoemd. Een plaveiselcelcarcinoom ziet eruit als een wondje dat niet wil genezen.

Een oor amputatie bij uw kat voorkomen

Een oor amputatie bij uw kat kunt u voorkomen door de oren van uw kat met speciale zonnebrandcrème voor dieren in te smeren. Hierdoor is de kans op tumoren en daarmee een amputatie kleiner.

Een teenamputatie bij uw kat

Heeft uw kat een tumor op een teen? Dan kan helaas een teenamputatie nodig zijn. Het is afhankelijk van de aard, grootte en plaats van de knobbel of een teenamputatie nodig is.

Ook als uw kat geen last lijkt te hebben van een knobbel op de teen, kan dit toch een kwaadaardige tumor zijn.

Een penisamputatie bij uw kater

Een kater kan langdurig last hebben van urinewegproblemen, bijvoorbeeld omdat de plasbuis verstopt is of te nauw is. In eerste instantie probeert de dierenarts de problemen op te lossen door middel van bijvoorbeeld een spoeling of een operatie aan de blaas.

Gaan de problemen met de behandelingen niet over? Het kan zijn dat er dan een penisamputatie nodig is. Door de penis te verwijderen, zal de kans op verstoppingen afnemen.

Mijn kat heeft een amputatie nodig, wat nu?

Een amputatie wordt meestal alleen geadviseerd als er geen andere behandelingen (meer) mogelijk zijn. Bij een advies voor amputatie bespreekt de dierenarts uitgebreid met u alle voor- en nadelen. Op deze manier kunt u een goede afweging maken.

Bij de operatie zal uw kat altijd onder narcose zijn. Door strikte hygiëne protocollen is de kans op infecties zo klein mogelijk.

Pijnstilling voor uw kat

Uw kat krijgt voldoende pijnstilling voor, tijdens en na de operatie. Zo zal uw kat zo min mogelijk pijn hebben.

Hoe herstelt mijn kat van een amputatie?

Na de operatie wordt er contact met u opgenomen, en hoort u:

Herstel na een staart-, oor- of penisamputatie

Heeft uw kat een staart-, oor-, of penisamputatie gehad? Dan zal uw kat ongeveer tien dagen moeten herstellen.
In deze tien dagen is het belangrijk dat uw kat:

Een kat kan goed leven zonder staart, oor of penis. De kat zal even moeten wennen, maar past zich vaak snel aan. Geef uw kat voldoende rust in deze herstelperiode om zich zo goed mogelijk aan te kunnen passen.

Herstel na een teen- of pootamputatie

Na een teen- of pootamputatie is het belangrijk dat uw kat een aantal weken binnen blijft, zodat de kat goed kan herstellen. Ook mag uw kat in deze periode niet veel springen en moet de kat zoveel mogelijk rust houden.

Uw kat zal even moeten wennen na de amputatie, maar zal uiteindelijk weer goed kunnen lopen. Het hebben van drie poten hoeft geen belemmering te zijn voor uw kat.

De kosten van een amputatie bij een kat

De kosten van een amputatie verschillen per dier en per soort amputatie. Ook zijn de kosten afhankelijk van het gewicht, leeftijd en conditie van uw dier.

Neem voor de kosten contact op met uw Sterkliniek.

Twijfels of vragen?

Heeft u een vraag, of twijfelt u of een amputatie nodig is? Neem contact met ons op.