Europees paspoort voor mijnw hond

U wilt met uw hond naar het buitenland reizen. Net als bij mensen heeft de hond ook een geldig reisdocument nodig, het Europees dierenpaspoort. Het paspoort is verplicht en geldig binnen Europa.

Baarn

Tromplaan 3a 3742 AA Baarn
Routebeschrijving 035 - 541 56 32

In het paspoort is ruimte om onder andere de vaccinaties, het ontwormen en ontvlooien en gezondheidsverklaring te noteren door uw dierenarts.

Heeft u een paspoort nodig of bent u uw paspoort kwijtgeraakt? U kunt het Europese dierenpaspoort aanvragen bij uw dierenarts.

paspoort hond

Waarom heeft mijn hond een paspoort nodig?

Het kortste antwoord is omdat een hond verplicht gechipt en geregistreerd moet zijn. De inbrenger van de chip (dierenarts) is wettelijk verplicht hier administratie van bij te houden. Dit gebeurt in het paspoort.

Daarnaast is het paspoort er onder andere om de illegale import van honden tegen te gaan en de gegeven vaccinaties te registreren.

Registratie van uw hond via chip

Vanaf 1 april 2013 is het verplicht om honden binnen zeven weken na de geboorte te laten chippen. Als de hond wordt gechipt moet er gelijk een Europees Paspoort worden gemaakt waarin het chipnummer genoteerd kan worden.

Uw hond kan in sommige gevallen ook geïdentificeerd worden door een tatoeage. De tatoeage is alleen geldig als de tatoeage voor 3 juli 2011 is gezet, leesbaar is en u kan aantonen wanneer de tatoeage is gezet.

Rabiës vaccinatie

Als u met uw hond Nederland in wilt of naar het buitenland wilt heeft de hond een geldige Rabiës vaccinatie nodig. De Rabiës vaccinatie is 3 weken nadat de vaccinatie is gegeven geldig. Honden kunnen de Rabiës vaccinatie krijgen vanaf 12 weken. Pups mogen vanaf 15 weken naar Nederland of naar het buitenland.

Buitenland

Om uw hond van of naar het buitenland te vervoeren moet de hond gechipt zijn, ingeënt zijn tegen Rabiës en in het bezit zijn van een geldig paspoort.

Andere zaken waar u te maken mee kunt hebben is:

Let op dat uw hond moet voldoen aan de regelgeving van zowel de eindbestemming als de landen waar u doorheen reist.

De invoereisen per land kunt u onder andere controleren via www.LICG.nl.

algemeen

Het paspoort voor uw hond aanvragen

Het paspoort aanvragen zou in principe niet nodig moeten zijn. Elke buitenlandse hond, hond uit een asiel, van een andere eigenaar of van een fokker is al verplicht om een paspoort te hebben.

De wetgeving rondom uitgifte van de paspoorten is op 29 december 2014 herzien. Een paspoort mag uitsluitend door een dierenarts worden uitgegeven, daarnaast moet de dierenarts het unieke nummer van het paspoort en de chip van uw dier noteren.

Ook moeten u en uw dierenarts een handtekening zetten in het paspoort om de uitgifte en de NAW-gegevens vast te stellen.
Om fraude en illegale handel te voorkomen wordt op de pagina met het unieke chipnummer van uw dier een doorzichtige sticker geplakt.

Wat zijn de kosten van een Europees paspoort voor mijn hond?

De kosten zijn afhankelijk of uw hond ook gechipt moet worden, aanvullende vaccinaties nodig heeft of ontwormd moet worden. Voor de specifieke kosten; neem contact op met uw dierenarts.