hond op schoot

Inenting van uw hond

Wanneer moet u uw hond laten inenten en wat is het nut er van?

Inenting hond

In deze tijd zijn we al bijna vergeten hoe het ooit was: grote aantallen honden die ziek werden en dood gingen aan ernstige besmettelijke ziekten. In veel andere landen is dit helaas nog de orde van de dag. Dat wij deze ziekten zo zelden zien komt door de hoge beschermingsgraad door het vaccineren van onze honden. Echter is in de samenleving bij mens en dier een toenemende tendens naar minder of zelfs niet vaccineren. 

Vanaf 29 december 2014 moeten alle jonge honden gevaccineerd zijn tegen rabiës bij binnenkomst in Nederland. Dit betekent dat de dieren op 12 weken leeftijd gevaccineerd worden en in verband met de werkzaamheid van het vaccin pas op een leeftijd van 15 weken naar Nederland mogen komen.

In de laatste jaren is het aantal geïmporteerde honden enorm toegenomen, dit word nu geschat op zo’n 80.000 pups. Veel pups die worden geïmporteerd komen uit landen die niet rabiësvrij zijn. Om de kans op besmetting in Nederland te verkleinen word dit beleid aangepast. Rabiës is namelijk ook zeer gevaarlijk voor mensen.

Bescherming door inenting

Optimale bescherming tegen veel voorkomende gevaarlijke infecties wordt bereikt door vaccinaties op het juiste moment en aangepast aan de levensomstandigheden van het huisdier. Vaccineren is dus maatwerk. De dierenarts zal in overleg met de eigenaar er naar moeten streven de voor het individuele dier optimale bescherming te bewerkstelligen. Voor een bezoek aan het buitenland is een rabiësvaccinatie verplicht . Dit vaccin is drie jaar geldig en voor internationaal verkeer worden titers in plaats van vaccins niet geaccepteerd.

De vaccinaties voor Hepatitis, Parvovirus en hondenziekte slaan pas aan als er geen of heel lage aanwezige antistoftiters zijn. Het kan dus zinvol zijn door middel van een titerbepaling vast te stellen hoe hoog de afweer is en of een enting überhaupt nodig is. Dit geldt voor volwassen honden en voor pups. Zijn de aanwezige titers hoog genoeg dan is er genoeg afweer. De huidige titerbepaling is betrouwbaar genoeg om meer op maat te kunnen vaccineren.

algemeen

Welke vaccins voor de hond?

Voor ziekten veroorzaakt door bacteriën zoals de ziekte van Weil en deels kennelhoest duurt de afweer niet langer dan een jaar. Indien we dieren hiervoor willen of moeten (kennelhoest i.v.m. eventueel pensionbezoek) vaccineren is een jaarlijkse vaccinatie noodzakelijk. De ziekte van Weil heeft de laatste jaren een ander gezicht gekregen . Het komt vaker voor bij mens en dier en de verwekkers zijn andere soorten dan voorheen. Het vaccin is daarom aangepast om te beschermen tegen de meest voorkomende ziekteverwekkers.

Het zeer toegenomen internationale verkeer van dieren brengt een risico met zich mee van import van ziekten. Overleg met uw dierenarts wat voor uw hond de beste weg zou zijn naar een optimale bescherming, niet alleen van uw eigen dier maar ook voor de dieren om u heen. Niet alle dieren kunnen gevaccineerd worden en zij lopen een risico als er veel onbeschermde dieren in hun omgeving zijn.

Sterplan

Met het zorgplan van Sterkliniek zorgt u ervoor dat uw hond volledig beschermd is en dat eventuele ziektes vroeg gesignaleerd worden. Onder andere vaccinaties zijn inbegrepen. Lees hier alles over Sterplan.