Bij verdenking van een spoedgeval, neem zo snel mogelijk telefonisch contact op met een dierenarts!
EHBO bij hond of kat
Bij acute spoedgevallen komt vaak EHBO kijken. Is een dier aangereden? Houdt u deze dan zo stil mogelijk en bel een dierenarts voor advies.
Zie je een dier in nood en heb je een dierenambulance nodig? Bel dan altijd het meldnummer 144.
📞 144 - "Red een dier"
Of ga naar de website van de Dierenambulance.
Hieronder zijn een aantal spoedgevallen bij uw huisdier opgesomd. Neem bij twijfel altijd contact op met uw Sterkliniek dierenarts.
Ernst van het spoedgeval bij dieren
Spoedgevallen zijn te onderscheiden in:
- Direct behandeling nodig
Het dier moet per direct behandeld worden omdat het leven in gevaar is - Geen directe behandeling nodig
er zijn spoedgevallen die weliswaar dringend behandeld moeten worden maar waarbij geen directe haast is geboden.
"Wat is een spoedgeval bij dieren?"
Bent u niet zeker of het een spoedgeval betreft? Hieronder vindt u een overzicht van mogelijke spoedgevallen bij bijvoorbeeld honden of katten.
Spoedgevallen bij uw huisdier
- Aanrijding. Soms heeft uw dier duidelijke verwondingen maar het kan ook voorkomen dat de verwonding niet zichtbaar is. Laat uw huisdier altijd onderzoeken door een dierenarts.
- Baarmoederontsteking. Stinkende, vaak groene uitvloeiing duidt meestal op een baarmoederontsteking, wat een spoedgeval is, zowel bij honden als katten.
- Bevalling hond lukt niet. Als de bevalling van de teef niet vordert of de teef perst en er komt geen pup kan er snel een gevaarlijk situatie ontstaan voor zowel de hond als de pup(s). Soms is een keizersnede noodzakelijk.
- Blijvende erectie reu. Een blijvende erectie bij de reu kan enorm pijnlijk zijn voor de hond.
- Bloeding bij uw huisdier. Zichtbaar (pulserende) bloedverlies of een interne bloeding is snel handelen belangrijk
- Botbreuk huisdier of dislocatie. U herkent een breuk of dislocatie aan een afwijkende houding herkennen, soms zijn er botdelen zichtbaar. Een open botbreuk is een duidelijk spoedgeval.
- Darmstasis bij konijn. Bij darmstatis ligt het maag-darmkanaal van het konijn stil. Het konijn stopt met keutelen en vaak ook met eten.
- Diarree en braken. Vooral bij jonge dieren - zowel bij honden als katten. Vooral door hoge kans op uitdroging is snelle behandeling nodig.
- Epileptische aanval huisdier. Uw huisdier valt om, krijgt krampen, speekselt, is niet meer aanpsreekbaar en kan urine laten lopen. Neem altijd bij epiletische aanvallen langer dan dertig seconde contact op.
- Gebroken kies of tand bij huisdier. Een gebroken tand of kies kan erg pijnlijk zijn, in sommige gevallen kan de kies of tand herstelt worden.
- Hoektand uitgebroken. De hoektand steekt uit naar opzij, meestal na gevecht of trauma, tandvlees kan behoorlijk bloeden. Röntgenonderzoek en het terugplaatsen van de uitgebroken hoektand is gewenst.
- Kat eet niet. Een kat die niet eet is vaak een spoedgeval.
- Konijn eet niet. Een konijn dat niet meer eet is altijd een spoed.
- Maagkanteling of -draaiing bij de hond. Heftig braken zonder dat maaginhoud wordt geproduceerd, verlies van kwijl uit de bek, mogelijk verdikking linkerzijde. Een maagtorsie is een accuut spoedgeval.
- Uw hond of kat heeft een vreemd voorwerp gegeten. Het dier kan gaan braken, verminderde eetlust tonen, geen ontlasting hebben, in het meest ongunstige geval kan het voorwerp het dier perforeren wat dramatische gevolgen kan hebben. Er hoeven zich echter geen symptomen voor te doen.
- Oogletsel bij uw hond of kat. Oogbol uit de kas, vreemd voorwerp in oog, acute zwelling oog. Houdt de oogbol vochtig met lauw water of sla-/zonnebloemolie.
- Oververhitting huisdier. Het dier is aan het hijgen, is lusteloos, kan flauwtes krijgen en raakt soms in shock. Laat het dier laten afkoelen (niet te snel). Er moet vocht worden toedienen. Langdurige oververhitting kan schade toebrengen aan organen. Lees meer over hoe u oververhitting kan voorkomen.
- Urinewegobstructie kat. De kat kan niet plassen, is klaaglijk aan het miauwen (op de bak), is sloom en de katten zijn meestal katers.
- Vergiftiging van uw hond of kat. De hond of kat kan gaan speekselen, braken, krampen, diarree, stuipen, coma. Neem de verpakking van gif of oorzaak van de vergiftiging (plant, medicijnen, chocolade) mee.
- Verwonding bij uw hond of kat. De hond of kat heeft een opening in de huid of andere beschermende structuur. De wond moet binnen enkele uren gehecht worden.
- Vreemd voorwerp klem in bek. De hond of kat gaat kwijlen, likken, slikken, schudden met de kop, klauwen met de poot naar de bek. Het voorwerp moet vaak onder sedatie worden verwijderd. Houd het dier tot die tijd zo rustig mogelijk.
- Wespensteek. Bij een wespensteek krijgt het dier zwellingen, meestal aan de kop, jeuk en roodheid van de plek. Soms kan het dier benauwd worden. Niet elke steek is een spoed geval, neem voor de zekerheid contact op met uw dierenarts. Tegen de zwelling kunt u de steek koelen.