Cytologisch onderzoek Sterkliniek Den Helder

Cytologisch onderzoek (celonderzoek) doen we zelf. Dit is vrij uniek voor een dierenkliniek en heeft veel voordelen voor u als klant.

Zo kunnen we bij een bultje bijvoorbeeld eerst zelf kijken of er mogelijk sprake is van kwaadaardige cellen. Dit is voordeliger en zo hoeft u niet lang te wachten op de uitslag. Zo hoeft u niet lang in onzekerheid te verkeren. 


Wij kunnen als kliniek cytologisch onderzoek aanbieden omdat dierenarts Renée naast haar studie Biologie veel cursussen en congressen in Cytologie en Oncologie gevolgd heeft.

klein-renee-lab-sterkliniek-den-helder-klein.jpg

Bultje bij uw huisdier en celonderzoek

Als er een bultje bij uw huisdier is ontstaan, is het zaak om dat zo spoedig mogelijk te laten zien aan de dierenarts. Het hoeft niets engs te zijn, maar dat kan wel. 

De enige methode om dat te beoordelen is het bultje aan te prikken, het preparaat te kleuren en te bekijken onder een speciale microscoop. Dit heet cytologisch onderzoek: hierbij kijken we naar de cellen die aanwezig zijn. Zo kunnen we een diagnose stellen en de beste behandeling bepalen, bijvoorbeeld een operatie. 

Voordat er geopereerd wordt, is het belangrijk om de juiste diagnose te hebben. Met een goede diagnose weten we bijvoorbeeld of, op welke wijze en hoe ruim we het weefsel moeten weghalen.

Als er eventueel nog onduidelijkheid is over de diagnose, worden de preparaten alsnog opgestuurd naar het laboratorium van de universiteit. Het kan dan een aantal dagen duren voordat de uitslag bekend is. 

Kom op tijd naar de dierenarts

Wacht niet te lang met het laten zien van een bult aan de dierenarts. Hoe eerder we erbij zijn, hoe kleiner de kans is op uitzaaiingen. De operatie is dan ook veel minder belastend. Twijfelt u over een bultje bij uw huisdier? Neem contact met ons op. 

Kanker bij uw huisdier

Gelukkig zijn er tegenwoordig veel goede behandelingsmogelijkheden voor kanker. Lees hier meer over symptomen, onderzoek en behandeling van kanker bij uw huisdier: