Nagels knippen: tips, en hulp van de dierenarts. Niet moeilijk, maar de hond kan lastig zijn. Alles over de nagels knippen van uw hond leest u hier.

Deventer

Smeenkhof 12 7429 AX Deventer
Routebeschrijving 0570 653000

De nagels van uw hond knippen

De nagels knippen van uw hond hoort bij de verzorging. Wanneer kunt u zelf de nagels knippen, en wanneer is het beter om naar de dierenarts te gaan?

Wanneer moeten de nagels van mijn hond geknipt worden?

De nagels van uw hond moeten geknipt worden als de nagels te lang zijn, of de hond last heeft van de nagels. Misschien zijn de nagels van uw hond ingegroeid.

De nagels van de hond zijn te lang

Als de nagels de grond raken zijn de nagels te lang en moeten ze geknipt worden. Ook moeten ze geknipt worden als de tenen scheef gaan staan ten gevolge van te lange nagels.

Nagels knippen bij honden: is het nodig?

Bij veel honden is het knippen van de nagels niet nodig. Dit komt doordat de nagels slijten aan de straat of andere ruwe ondergronden.

Ingegroeide nagel bij honden

Het is belangrijk om de (“extra”) nagel aan de binnenkant van de voorpoot in de gaten te houden. Deze nagel raakt namelijk niet de grond en zal dus niet slijten.

Om deze reden moet er goed opgelet worden dat deze nagel niet te lang wordt en in de poot gaat groeien. Zo krijgt uw hond namelijk een ingegroeide nagel, wat erg pijnlijk kan zijn.

Ingroeide nagel hond

Hoe vaak moeten de nagels van mijn hond geknipt worden?

Hoe vaak de nagels van uw hond geknipt moeten worden, ligt aan hoe hard de nagels groeien en slijten. We zien regelmatig dat de nagels ongeveer elke acht weken geknipt moeten worden.

Hoe moet ik de nagels van mijn hond knippen?

Eerste keer nagels knippen van uw hond

De eerste keer nagels knippen kunt u het beste samen met uw dierenarts of de dierenartsassistent doen. Zij kunnen u laten zien hoe het pijnloos en veilig kan. Neem contact op met een Sterkliniek in de buurt voor een afspraak.

Ook als u het spannend of moeilijk vindt om de nagels van uw hond te knippen, helpen we u graag.

Hoeveel nagels heeft mijn hond eigenlijk?

In principe heeft de hond 18 nagels. Aan elke voorpoot vijf en aan beide achterpoten vier. Sommige hondenrassen hebben een extra nagel/teen aan de binnenkant van de achterpoot. Dit wordt de wolfsklauw of hubertusklauw genoemd.

Besteed hier extra aandacht aan, deze kan ingroeien.

De nagel is te kort geknipt

Als u de nagel te kort heeft geknipt, zal de nagel gaan bloeden. Soms komt er alleen een druppel bloed uit, maar soms kan de nagel ook een tijdje blijven bloeden. Druk met een gaasje de nagel dicht en wacht tot het bloeden is gestopt.

Stopt het bloeden niet? Neem dan contact op met uw dierenarts. Vind een Sterkliniek in de buurt.

De hond laten wennen aan nagels knippen

Het is goed om het knippen van de nagels al op jonge leeftijd te introduceren bij de hond.

U kunt bijvoorbeeld als de hond nog jong is regelmatig aan de nagels en poten zitten en vervolgens belonen. Als u dit geregeld doet, zal de hond het in het vervolg niet eng of vervelend vinden als u aan de nagels of poten zit. Zo kunt u op latere leeftijd gemakkelijk de nagels knippen.

Nagelproblemen bij de hond

Er zijn een aantal nagelproblemen die (regelmatig) bij honden voorkomen.

Heeft uw hond een Hubertusklauw? Controleer de nagel dan met regelmatig op scheuren en de lengte.

Vermoedt u één van deze problemen bij uw hond? Neem dan altijd contact op met uw Sterkliniek dierenarts.

algemeen

Kosten nagels knippen van hond bij de dierenarts

De kosten van het laten knippen van de nagels bij een dierenarts zijn verschillend. Het ligt er aan of de nagel is ingegroeid en of uw hond een behandeling nodig heeft om problemen met één of meerdere nagels te verhelpen.

Twijfels of vragen?

Heeft u een vraag over het knippen van nagels, de kosten ervan, of twijfelt u of dit nodig is bij uw hond? Neem dan contact met ons op.

Deventer

Smeenkhof 12 7429 AX Deventer
Routebeschrijving 0570 653000