Voelt u een zachte bult op de buik van uw kitten? Misschien heeft uw kitten een navelbreuk. Lees hier hoe u een navelbreuk herkent, en of een bezoek aan de dierenarts nodig is.

Deventer

Smeenkhof 12 7429 AX Deventer
Routebeschrijving 0570 653000

Navelbreukoperatie bij Sterkliniek Deventer

Bij Sterkliniek Dierenartsen Deventer is ruime kennis en ervaring aanwezig voor het uitvoeren van operaties aan de 'weke delen' (bijvoorbeeld hoofd, hals, buikholte).

In principe worden onze operaties 's ochtends uitgevoerd. Hierdoor hebben we gedurende de rest van de dag de mogelijkheid het herstel van uw dier onder toezicht en controle te houden.

Operatiekamer, anesthesie en pijnstilling

Onze operatiekamer is modern ingericht. Bovendien maken we gebruik van de modernste anesthesiemiddelen en een grondige bewaking tijdens de narcose. Pijnstilling, ook na de operatie tijdens de herstelperiode, vinden we van groot belang. Hieraan wordt dan ook veel aandacht besteed.

De navelstreng van een kitten

Als de kitten in de buik zit van de poes, is de kitten met de poes verbonden via een navelstreng. De navelstreng bevat bloedvaten die vastzitten aan de placenta (moederkoek), waardoor de kitten voedingsstoffen en zuurstof krijgt van de poes.

De geboorte van de kitten

Tijdens de geboorte is het belangrijk dat de navelstreng losraakt van de kitten. De moederpoes eet dan vaak de navelstreng op, zodat er bij de kitten een een stompje achterblijft: de navel.

Hoe komt het dat mijn kitten een navelbreuk heeft?

Er kan bijvoorbeeld een navelbreuk bij uw kitten ontstaan als:

Een navelbreuk is een gaatje in de buikwand. Door deze opening is er kans dat er vet of organen tussen de huid en de buikwand van de kitten komen te liggen. Vaak voelt u dan een zachte bobbel op de buik.

Is een navelbreuk bij mijn kitten gevaarlijk?

In veel gevallen is een navelbreuk onschuldig en heeft uw kitten hier gelukkig geen last van. Soms komt het voor dat er organen bekneld raken. Laat daarom de navelbreuk altijd controleren door uw dierenarts.

Mijn kitten heeft een navelbreuk, wat nu?

Het is belangrijk om de navelbreuk altijd te laten controleren bij uw dierenarts. Zolang de navelbreuk soepel is en het vet dat in de navelbreuk ligt teruggeduwd kan worden, is er vaak geen operatie nodig.

Een navelbreuk operatie bij uw kitten

Als uw kitten gesteriliseerd moet worden, kan de navelbreuk tijdens de sterilisatie worden verholpen. Tijdens de sterilisatie wordt dan het gaatje in de buikwand gehecht.

Moet uw kater worden gecastreerd? Dit kan ook gecombineerd worden met het herstellen van de navelbreuk. Uw kat hoeft dan maar één keer onder narcose.

Uw dierenarts adviseert u welke navelbreukoperatie voor uw kat het beste is.

Kosten navelbreukoperatie

Heeft uw kat een operatie nodig? De kosten kunnen dan flink oplopen. Het scheelt als de operatie gecombineerd kan worden met een sterilisatie.

Vragen of twijfels?

Heeft u het idee dat uw kitten een navelbreuk heeft, wilt u meer weten over de kosten van een operatie, of heeft u andere vragen? Neem dan contact met ons op.

Deventer

Smeenkhof 12 7429 AX Deventer
Routebeschrijving 0570 653000