Neurologisch onderzoek bij uw huisdier

Neurologische problemen bij uw hond of kat zijn soms lastig te herkennen. Gedraagt uw huisdier zich ineens anders? Misschien houdt uw dier zijn of haar kop wel scheef? Bij deze vage klachten kunt u het beste naar de dierenarts gaan. Mogelijk kan een neurologisch onderzoek duidelijkheid geven over de oorzaak van de klachten.

Deventer

Smeenkhof 12 7429 AX Deventer
Routebeschrijving 0570 653000

Wanneer heeft mijn hond of kat een neurologisch onderzoek nodig?

Heeft uw dier één van deze klachten?

De dierenarts doet dan altijd eerst onderzoek naar de mogelijke oorzaken van een klacht. Door het onderzoek probeert de dierenarts vast te stellen of uit te sluiten of de klacht door een neurologisch probleem komt. Hiervoor kan bijvoorbeeld een neurologisch onderzoek nodig zijn.

Uit het onderzoek kan ook blijken dat een niet neurologisch probleem de oorzaak is van de klacht, bijvoorbeeld een oorontsteking of een gewrichtsprobleem.

Komt het probleem bij uw dier waarschijnlijk of zeker door een probleem in het zenuwstelsel? Soms is er dan aanvullend neurologisch onderzoek nodig bij een specialistisch (verwijs)centrum. Uw dierenarts geeft u hiervoor dan een verwijzing. 

Bij een specialistisch verwijscentrum is het vaak ook mogelijk om een hersenscan te laten maken.

Het neurologisch onderzoek bij mijn hond of kat

Bij het neurologisch onderzoek wordt de functie van het zenuwstelsel onderzocht. De dierenarts wil bij een neurologisch onderzoek weten hoe de informatie-uitwisseling tussen de zenuwen en hersenen verloopt. Deze informatie-uitwisseling is het ‘besturingssysteem’ van de hond en kat.

De dierenarts onderzoekt hierbij de houding en de bewegingen van de hond of kat. De arts let hierbij bijvoorbeeld op:

Vervolgens test de dierenarts de reflexen van de hond of kat.

Heeft mijn hond of kat een hersenscan nodig?

Zijn andere mogelijke oorzaken uitgesloten, en vermoed uw dierenarts dat uw hond of kat een neurologisch probleem heeft? Dan kan er een hersenscan nodig zijn. Een hersenscan kan alleen gemaakt worden in een specialistisch (verwijs)centrum. 

Met een hersenscan worden de hersenen in beeld gebracht. Met deze scan kunnen eventuele afwijkingen in de hersenen gevonden worden. De scan wordt gemaakt door een radioloog. Hiervoor geeft uw dierenarts dan een verwijzing. 

Wat maakt een hersenscan zichtbaar?

Op een hersenscan kunnen bij uw dier bijvoorbeeld de volgende ziekten en aandoeningen gezien worden:

Heeft mijn hond of kat blijvende schade?

Wordt er iets gezien op de hersenscan? Dit hoeft niet te betekenen dat uw dier blijvende schade heeft aan de hersenen.

Als de onderliggende oorzaak van de neurologische problemen wordt gevonden, kan het gelukkig regelmatig goed worden behandeld. Een hond of kat kan soms ook goed herstellen van een hersenbloeding.

Hoe gaat een hersenscan bij mijn hond of kat in zijn werk?

De radioloog maakt van uw hond of kat een hersenscan door middel van een MRI-scan. MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. De scan brengt door middel van een magneetveld de weke (zachte) delen in het lichaam nauwkeurig in beeld, zo ook de hersenen.

Het magneetveld van de scan is niet schadelijk. Toch mag niemand in de ruimte zijn als de scan wordt gemaakt, omdat dit invloed kan hebben op het beeld. Om die reden kunt u helaas niet tijdens de scan bij uw dier blijven.

Verschillende scans

In eerste instantie worden er drie overzicht-scans gemaakt. De radioloog bepaalt naar aanleiding van deze scans of er meer scans nodig zijn.

Onder narcose

Uw hond of kat moet voor de scan stilliggen. Om deze reden wordt het dier onder narcose gebracht. Het is daarom belangrijk dat uw hond nuchter is voor de scan. Dit betekent dat uw hond of kat acht uur voor de scan niet meer mag eten, wel drinken.

Tijdens de scan wordt uw dier nauwkeurig gemonitord en voorzien van extra zuurstof.

Mijn hond of kat heeft een hersenscan gehad, en nu?

Eerst zal uw hond of kat de narcose uit moeten slapen. Daarna mag uw dier weer mee naar huis.

De uitslag van de scan

De radioloog zal de beelden nauwkeurig beoordelen en deze terugkoppelen aan uw dierenarts. We streven ernaar om de uitslag binnen 48 uur met u te bespreken. In spoedgevallen proberen we dezelfde dag de uitslag voor u te hebben.

Naar aanleiding van de uitslag, zal er met u een behandelplan worden besproken.

De risico’s van een hersenscan bij honden en katten

Uw dier moet voor de scan onder narcose. De narcose is tegenwoordig veel veiliger dan vroeger. Toch zijn hier altijd (kleine) risico’s aan verbonden. 

Tijdens de narcose wordt uw dier continu nauwkeurig gemonitord om deze risico’s zo klein mogelijk te houden.

Tijdens de scan komen er geen schadelijke straling of andere stoffen vrij. Hierover hoeft u zich dan ook geen zorgen te maken.

De kosten van een hersenscan bij uw huisdier

Het maken van een hersenscan is kostbaar. Dit komt door het gebruik van geavanceerd en duur apparatuur. Ook is voor het maken en beoordelen van de scan veel specialistische kennis nodig. 

Elke scan is maatwerk, dus de kosten kunnen per dier verschillen. 

Twijfels of vragen?

Heeft u een vraag over het neurologisch onderzoek of de kosten ervan, of twijfelt u of het onderzoek bij uw dier nodig is? Neem contact met ons op!

Deventer

Smeenkhof 12 7429 AX Deventer
Routebeschrijving 0570 653000