Vlooien kunnen niet alleen hinderlijk zijn, maar ook levensgevaarlijk - zeker voor de jongere hond.

Deventer

Smeenkhof 12 7429 AX Deventer
Routebeschrijving 0570 653000

Ontvlooien hond

Een vlooieninfectie is voor een volwassen dier al hinderlijk, maar is voor een jong dier nog veel vervelender en kan bovendien gevaarlijk zijn. Vlooien irriteren niet alleen door over de huid te lopen en te bijten; ze zuigen bloed. Jonge dieren kunnen van een vlooieninfectie daarom een levensbedreigende bloedarmoede krijgen.

Indien uw dier regelmatig door vlooien gebeten wordt, is bovendien de kans groot dat er later in het leven een vlooienallergie ontstaat. Aangezien door ons gelijkmatige huisklimaat (het hele jaar 20°C) vlooien niet langer seizoensgebonden zijn en ze tot vijftig eitjes per dag leggen, is een eenmaal bestaand vlooienprobleem bijzonder moeilijk kwijt te raken.

Een vlooienbesmetting is de meest voorkomende uitwendige parasitaire aandoening bij onze huisdieren.

Vlooien bij de hond

Bij honden kan een vlooienbesmetting jeuk, roodheid, bultjes, schilfers, korsten en kaalheid tot gevolg hebben. Slechts vijf procent van de totale vlooienpopulatie wordt gevormd door de volwassen vlo. De overige 95 procent bevindt zich in de vorm van eitjes, larven en poppen in de omgeving (vloerbedekking, meubels, enz.).Vlooien kunnen virussen, bacteriën en sommige andere micro-organismen overbrengen, zowel op uw huisdier als op u.
Een vrouwtjesvlo kan tot wel vijftig eitjes per dag produceren over een periode van 50-100 dagen. Een besmetting van een puppy (0.5 kilogram, ongeveer 4 weken oud) met 220 vlooien, kan leiden tot een dagelijks verlies van in totaal 10 procent van het totale bloedvolume. Dit kan een levensbedreigende bloedarmoede tot gevolg hebben.

Vlooien en risico’s

Vlooien kunnen virussen, bacteriën en sommige andere micro-organismen overbrengen. Vlooien spelen een belangrijke rol in de overdracht van de meest voorkomende lintworm: Dipylidium caninum. Als uw huisdier vlooien heeft, is het daarom raadzaam om hem tevens te behandelen met een ontwormmiddel dat werkt tegen lintworm.

Vlooienallergie hond

Vlooien worden door regelmatig te bijten de oorzaak van een vlooienallergie, waarbij vervolgens één vlooienbeet voldoende is om maandenlang heftige jeuk, korstjes en kaalheid (tot bloedens toe) te hebben. Voorkomen is beter dan genezen, dus begin tijdig met het beste preventieve middel (vraag uw Sterkliniek om advies) en houd dit het hele jaar vol.

Een vlooienbesmetting bij uw hond of kat veroorzaakt dus niet alleen maar jeuk! Om de risico’s van een hardnekkige vlooienplaag, een vlooienallergie en het risico op bloedarmoede tegen te gaan, is voorkomen beter dan genezen. Begin daarom tijdig met het beste preventieve middel en houd dit het hele jaar vol. Geïntegreerde vlooienbestrijding, waarbij alle stadia van de vlo worden bestreden, is de beste oplossing voor succesvolle vlooienbestrijding.

Vlooienbestrijding hond

Slechts vijf procent van de totale vlooienpopulatie wordt gevormd door de volwassen vlo. Daarom is het bij een goede vlooienbestrijding van belang zowel het zichtbare als het onzichtbare deel te bestrijden! Hiervoor zijn er effectieve vlooienbestrijdingsmiddelen te koop. Uw Sterkliniek dierenarts kan u het beste adviseren over het preventieve middel dat het meest geschikt is voor uw hond. Download hier de brochure over parasietenbestrijding

Maakt u gebruik van SterPlan? Dan ontvangt u de middelen tegen vlooien van uw dierenarts.

Waar u nog meer op moet letten:

algemeen

ESCCAP

De ESCCAP, European Scientific Counsel Companion Animal Parasites, is een onafhankelijke organisatie die de gezondheid van mensen en dieren wil waarborgen. Zij geven specifieke richtlijnen voor behandelingsadvies bij ectoparasieten voor huisdieren.

Voor meer informatie kunt u terecht op www.esccap.eu.

Deventer

Smeenkhof 12 7429 AX Deventer
Routebeschrijving 0570 653000