Ontwormen hond
Een hond in huis is een groot plezier voor het hele gezin, ook voor uw kinderen. Vanzelfsprekend wilt u uw huisdier gezond laten opgroeien en het zo goed mogelijk tegen ziekten beschermen. Toch komt het regelmatig voor dat honden besmet worden met wormen.
Volwassen dieren, gezond of niet, kunnen altijd een wormbesmetting hebben. Jonge dieren worden zelfs met een wormbesmetting geboren.
Van dier op mens
Sommige wormen kunnen van dier op mens overgaan en veroorzaken een zogenaamde zoönose.
Ontwormen is noodzakelijk
Pups die niet ontwormd worden, krijgen door een wormbesmetting een ernstige achterstand in groei.
Deze achterstand zorgt voor blijvende schade aan het dier waardoor de ontwikkeling achter blijft. Worminfecties verlagen de weerstand van het dier en zodoende krijgen andere ziekten meer kans.
Voordelen ontwormen hond
Het dier loopt het risico dat voedingsstoffen onvoldoende worden opgenomen en dat de respons op vaccinaties minder goed wordt. Volwassen dieren die wormeitjes uitscheiden zorgen ervoor dat de omgeving besmet wordt (zandbakken en parken).
Kinderen en wormen
Kinderen kunnen gemakkelijk worden besmet bij het spelen in de zandbak of in het park waar honden komen. Of, in het geval van de spoelworm, zelfs door het aaien van besmette huisdieren. U kunt zelf ook besmet raken bij tuinieren of contact elders met besmette grond.
Bepaalde parasieten zoals de hartworm, de vossenlintworm en meerdere soorten longwormen worden steeds vaker aangetroffen in Nederland. Het Ministerie van Volksgezondheid adviseert een frequente ontworming van huisdieren. Door uw huisdier minimaal vier keer per jaar te ontwormen, zorgt u ervoor dat de kans op besmetting van mensen in uw omgeving verkleind wordt.
Soorten wormen
De hartworm
Honden kunnen door de beet van een besmette mug geïnfecteerd worden met de hartworm. De aandoening komt voornamelijk voor in Zuid-Europa. De wormen parasiteren in het hart, wat grote problemen voor de bloedsomloop met zich meebrengt.
Niet alleen veroorzaken ze hartklachten, maar door loslatende wormen of deeltjes ervan is er een grote kans op (long)embolie. Al met al een levensbedreigende parasiet. Zorg ervoor dat wanneer u op vakantie gaat met uw huisdier, u informatie vraagt aan uw dierenarts over bestrijding van de hartworm.
De zweepworm
Besmetting met deze worm vindt plaats door opname van eitjes uit de omgeving. Zweepwormen kunnen bij de hond ontsteking aan de wand van de dikke darm veroorzaken. Het ziektebeeld is vaak langdurig en een diagnose stellen kan moeilijk zijn.
De haakworm
Haakwormen komen vooral in Zuid-Europa voor, maar worden ook in Nederland aangetroffen. Larven dringen via de huid of slijmvliezen het dier binnen en hierdoor wordt uw dier besmet met de haakworm. Ze veroorzaken kleine wondjes in de dunne darm die voor verdere gezondheidsproblemen kunnen zorgen.
De lintworm
Lintwormen leven in de darmen van de hond. Ze kunnen enkele millimeters tot enkele meters lang worden. Lintwormen bestaan uit een kop, een hals en een groot aantal schakels die gevuld zijn met tientallen wormeitjes.
De schakels zijn soms zichtbaar als “rijstekorrels” onder de staart. Uw huisdier kan een lintworm oplopen door het oplikken van vlooien of luizen of door het opeten van prooidieren (zoals muizen).
Naast deze soort lintworm is er een zeer gevaarlijke: vossenlintworm. Deze kan larvale cysten veroorzaken in het menselijk lichaam. Dit kan ernstige complicaties met zich meebrengen. Behandelen tegen de vossenlintworm is dus essentieel.
ESCCAP
De ESCCAP, European Scientific Counsel Companion Animal Parasites, is een onafhankelijke organisatie die de gezondheid van mensen en dieren wil waarborgen. Zij geven specifieke richtlijnen voor ontwormingsadvies voor huisdieren. De ESCCAP adviseert op dit moment in Nederland om volwassen honden minimaal 4x per jaar te ontwormen. Download hier de brochure over parasietenbestrijding.
Het ontwormingsschema voor pups en honden
Advies ontwormingsschema Pups: op 2, 4, 6 en 8 weken Leeftijd
- Daarna maandelijks tot een leeftijd van een half jaar
- Moederdieren: tegelijk met de pups en de kittens
- Volwassen honden: minimaal 4x per jaar
Voor meer informatie kunt u terecht op www.esccap.eu of www.sterkliniek.nl.

Maar dierenarts, ik zie zelden wormen bij mijn huisdier
De meest voorkomende worm bij onze huisdieren is de spoelworm (Toxocara canis en Toxocara cati). Deze wormen leven in de dunne darm van uw huisdier en kunnen wel tot 18 cm lang wormen.
Omdat volwassen wormen vrijwel nooit in de ontlasting zitten en slechts zelden worden waargenomen in braaksel, zien wij nooit wormen bij ons huisdier.
De eitjes van de spoelworm zijn enkel micromillimeters groot dus niet te zien met het blote oog. Het is dus logisch dat u nooit wormen ziet bij uw huisdier maar uw dier kan wel degelijk een wormbesmetting hebben.
Ontwormadvies van uw dierenarts
Sterkliniek dierenartsen zijn het er over eens dat een goed ontwormingsmiddel een breedspectrum effectiviteit heeft. Dit houdt in dat u met één behandeling zoveel mogelijk wormsoorten afdoodt. Op deze manier is uw huisdier en uw gezin optimaal beschermd tegen de risico’s van een wormbesmetting.
Milbemax, het eerste keus ontwormingsmiddel van Sterkliniek dierenartsen, biedt deze breed-spectrum effectiviteit. Bovendien is het gemakkelijk toe te dienen aan uw hond, en is het een zeer veilig product.
Vraag advies aan uw dierenarts over het ontwormen van uw huisdier vanwege mogelijke interacties met medicijnen of andere bestrijdingsmiddelen.
Wat u moet weten?
Pups en kittens worden met een spoelwormbesmetting geboren en moeten daar direct en met herhaling tegen behandeld worden.
- Ook volwassen dieren krijgen steeds opnieuw wormen door herbesmetting maar vooral door de inwendige cyclus van de spoelworm.
- Wormen vormen een bedreiging voor de volksgezondheid.
In het buitenland komen andere wormen voor dan in Nederland. - Spoelwormen leggen ongeveer 200.000 eitjes per dag en kunnen dit maanden volhouden.
- Een spoelwormbesmetting bij kinderen kan een allergische reactie veroorzaken waardoor astma versterkt kan worden.
- 25 procent van de parken en 59 procent van de zandbakken is besmet met spoelwormeitjes.
- 10 tot 20 procent van de bevolking heeft antistoffen tegen de spoelworm.
- 48 procent van de mensen ruimt nooit hondenpoep op terwijl dit wel zou moeten om de omgeving schoon te houden!
- De beste respons op vaccinaties wordt verkregen door eerst het dier te ontwormen alvorens het te vaccineren.
- vier keer per jaar ontwormen is in het belang van honden en katten en bovendien van de volksgezondheid.