Helaas komt een wormbesmetting bij katten vaak voor. Wormen kunnen voor uw (jonge) kat gevaarlijk zijn, en zelfs mensen of kinderen in de omgeving besmetten. Het is daarom belangrijk om uw kat regelmatig te ontwormen.

Deventer

Smeenkhof 12 7429 AX Deventer
Routebeschrijving 0570 653000

Kat besmet met wormen

Volwassen katten, gezond of niet, kunnen altijd een wormbesmetting hebben of krijgen. Jonge dieren worden zelfs vaak met een wormbesmetting geboren.

Sommige wormen kunnen van dier op mens overgaan. Dit kan leiden tot gezondheidsrisico’s voor uzelf en uw kinderen.

Achterstand in groei bij kittens

Kittens die niet ontwormd worden, krijgen door een wormbesmetting een ernstige achterstand in de groei. Deze achterstand zorgt voor blijvende schade aan het dier, waardoor de ontwikkeling achterblijft.

Worminfecties verlagen ook de weerstand, zodat andere ziekten meer kans krijgen.

Het bestrijden van wormen valt onder preventieve zorg voor uw kat. Maakt u gebruik van SterPlan? Dan ontvangt u de ontwormingsproducten voor uw kat van uw dierenarts.

Nut van ontwormen

Het is belangrijk om een wormenbesmetting bij uw kat te voorkomen of zo snel mogelijk te behandelen. Een wormenbesmetting leidt tot de volgende risico’s:

Hoe vaak ontworm ik mijn kat?

Het Ministerie van Volksgezondheid adviseert om uw huisdieren regelmatig te ontwormen. Hieronder vindt ons advies.

Ontwormen van kittens

Kittens moeten ontwormd worden op de leeftijd van 3, 5 en 7 weken. Ontworm de kittens daarna maandelijks tot ze 6 maanden oud zijn. Zolang de kittens nog bij hun moeder zijn, is het advies om de poes steeds tegelijk met de kittens te ontwormen.

Ontwormen volwassen kat

Vanaf de leeftijd van 6 maanden is het raadzaam een uw kat 4 keer per jaar te ontwormen. Hiermee verkleint u de kans op besmetting van mensen in de omgeving van uw kat.

Ontwormingsmiddel voor mijn kat

Er zijn verschillende type ontwormingsmiddelen voor katten, bijvoorbeeld in de vorm van een tablet, pasta of druppels voor in de nek. Er zijn ook middelen speciaal voor kittens. Sommige middelen werken ook tegen vlooien, oormijt en lintwormen.

Vraag advies aan uw Sterkliniek voor een passend ontwormingsmiddel voor uw kat. Uw dierenarts let er ook op dat het middel samen kan gaan met eventuele medicijnen of andere bestrijdingsmiddelen. In deze brochure vindt u nog meer informatie over ontwormen. 

algemeen

Soorten wormen

De zweepworm

Besmetting met deze worm vindt plaats door opname van eitjes uit de omgeving. Zweepwormen kunnen bij de kat ontsteking aan de wand van de dikke darm veroorzaken.

Het ziektebeeld is vaak langdurig en een diagnose stellen kan moeilijk zijn.

De haakworm

Haakwormen komen vooral in Zuid-Europa voor, maar worden ook in Nederland aangetroffen. Larven dringen via de huid of slijmvliezen het dier binnen en veroorzaken zo de besmetting van uw kat.

De haakwormen veroorzaken kleine wondjes in de dunne darm, die voor verdere gezondheidsproblemen kunnen zorgen.

De lintworm

Lintwormen leven in de darmen van de kat. Ze kunnen enkele millimeters tot enkele meters lang worden.

Lintwormen bestaan uit een kop, een hals en een groot aantal schakels die gevuld zijn met tientallen wormeitjes. Elke schakel kan uitgroeien tot een nieuwe lintworm. De schakels zijn soms zichtbaar als “rijstkorrels” onder de staart. Uw huisdier kan een lintworm oplopen door het oplikken van vlooien of luizen, of door het opeten van prooidieren (zoals muizen e.d.).

Een zeer gevaarlijke lintworm is de vossenlintworm. Als uw kat hiermee besmet raakt en dit doorgeeft aan uzelf of iemand in de omgeving, kan dit larvale cysten veroorzaken in het menselijk lichaam. Dit kan ernstige complicaties met zich meebrengen. Het is dus belangrijk om een vossenlintworm snel te behandelen.

De hartworm

Katten kunnen door de beet van een besmette mug geïnfecteerd worden met de hartworm. Deze aandoening komt voornamelijk voor in Zuid-Europa, maar door de hogere temperaturen komt de worm ook steeds meer noordelijker voor. Het komt vaker voor bij honden, maar ook bij katten.

De wormen parasiteren in het hart, wat grote problemen voor de bloedsomloop met zich meebrengt. Door loslatende wormen of deeltjes ervan, is er ook een grote kans op (long)embolie. De hartworm is dus echt een levensbedreigende parasiet.

Zorg er daarom voor dat wanneer u uw kat meeneemt op vakantie, u vooraf informatie vraagt aan uw dierenarts over bestrijding van de hartworm.

Kosten ontwormen kat

De kosten kunnen per ontwormingsmiddel verschillen. Neem contact op met uw Sterkliniek voor informatie over de kosten van de verschillende ontwormingsmiddelen.

Het bestrijden van wormen valt onder preventieve zorg voor uw kat. Maakt u gebruik van SterPlan? Dan ontvangt u de ontwormingsproducten voor uw kat van uw dierenarts.

Twijfels of een vraag?

Heeft u een vraag over het ontwormen van uw kat, of twijfelt u over het middel? Neem contact met ons op.

Deventer

Smeenkhof 12 7429 AX Deventer
Routebeschrijving 0570 653000