Ook voor de zorg voor konijnen en knaagdieren bent u bij Sterkliniek Dierenartsen aan het juiste adres. Bij Sterkliniek werken dierenartsen met veel expertise in de zorg en behandeling van konijnen. Ook is de juiste apparatuur aanwezig om uw konijn of knaagdier medische zorg op maat te geven.

Emmen

Vreding 6 7811 AZ Emmen
Routebeschrijving 0591 686666

Advies over de zorg voor konijnen, cavia's en hamsters

Wilde konijnen en cavia's leven in groepen. Ook in huis vinden ze het fijn om samen te zijn met één of meerdere soortgenoten.

Vooral de combinatie van een mannetje en een vrouwtje werkt vaak goed. Denk er in dit geval wel aan het mannetje op tijd te laten castreren - tenzij u een nestje wilt.

Voor deze ingreep kunt u vanzelfsprekend terecht bij één van onze dierenartsen.

Bij hamsters zit het net anders: de meeste hamstersoorten leven liever alleen. Het houden van meerdere hamsters in dezelfde kooi kan voor problemen zorgen.

En verder: welke voeding geeft u uw konijn of knaagdier? Kiest u voor een buiten- of een binnenhok? Hoe richt u zo’n onderkomen eigenlijk in?

Onze dierenartsen geven graag advies, zodat uw konijn of cavia zo lang mogelijk gezond en tevreden blijft.

Cavia gezond houden

Net zoals met andere dieren kunt u bij uw cavia vaak aan het gedrag en uiterlijk (een deel van) de gezondheid aflezen. Hoe ziet de vacht eruit? Is de cavia alert? 

Controleer regelmatig de voetjes van uw cavia. Bij een cavia die voldoende beweegt op een schone en zachte ondergrond zullen die er gezond uitzien.

Ziet u ontstekingsachtige bobbeltjes, neem dan contact op met uw dierenarts.

Het is heel belangrijk dat de cavia goed eet en drinkt, omdat de darmen in beweging moeten blijven. Heeft uw cavia problemen met eten? Ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts.

Gebit en voeding cavia

Sowieso is het van belang om bij eetproblemen het gebit van uw cavia te controleren.

Zijn de tanden bijvoorbeeld te lang, of staan ze scheef? Dan krijgt het beestje letterlijk niks naar binnen.

De dierenarts kan dit verhelpen door de tanden te slijpen (dit is minder belastend dan het knippen van de tanden).

Ook goed om te weten: cavia’s kunnen zelf geen vitamine C aanmaken, terwijl ze dit wel hard nodig hebben.

U kunt vitamine C toedienen via tabletten. Of kies voor speciaal caviavoer waar vitamine C aan is toegevoegd.

algemeen

Vaccineren van uw konijn

Voor konijnen is het erg belangrijk dat ze worden ingeënt tegen twee besmettelijke ziektes: myxomatose en VHD (ook bekend als RHD). Beide ziektes zijn vrijwel altijd dodelijk.

Als u uw konijn regelmatig laat vaccineren, kunt u ziekte door deze virussen voorkomen. Onze dierenartsen vertellen u graag meer.

Om baarmoederkanker en baarmoederontstekingen bij vrouwtjeskonijnen te voorkomen, raden we aan om ze te laten steriliseren. Doe dit bij voorkeur als het konijn rond de zes maanden oud is.

Bij mannetjes kan castreren helpen tegen sproeigedrag en bijbehorende stank

Met uw konijn naar de dierenarts?

Een gezond konijn is actief, oplettend en houdt zichzelf schoon. Ziet u hierin verandering? Zit uw konijn bijvoorbeeld stilletjes in een hoekje voor zich uit te staren of wordt de vacht ineens vies? Dan is het verstandig om naar een dierenarts te gaan die expertise heeft in knaagdieren.

Gedragsverandering duidt bijna altijd op een onderliggend probleem. Dit hoeft niet meteen ernstig te zijn, maar hoe eerder u erbij bent, hoe beter.

Ook de ontlasting van een konijn is een goede graadmeter voor de gezondheid. Kleine, harde keutels kunnen een teken zijn van een (bijna-)verstopping. Te zachte, natte keutels wijzen op darmklachten.

Is uw konijn gestopt met eten, ga dan meteen naar de dierenarts. Als de darmen van een konijn te lang stil liggen, kan dit levensbedreigend zijn.

Dat een konijn slecht eet en/of problemen heeft met de ontlasting, kan onder meer komen door stress, gebitsproblemen, verkeerde voeding of een infectie. De dierenarts kan u helpen om uw konijn weer aan het eten te krijgen.

Ook belangrijk: check regelmatig de nagels van uw konijn. Zijn die te lang, dan kunt u ze zelf knippen. Mocht dit niet lukken, dan kunt u het laten (voor)doen bij de dierenarts.

Kosten van medische zorg voor uw konijn of knaagdier

De kosten van de verzorging en behandeling van konijnen, hamsters en cavia’s zijn afhankelijk van meerdere factoren. Een operatie zal hogere kosten met zich meebrengen dan een vaccinatie of nagels knippen.

Neem voor meer informatie contact op met uw kliniek.