Er zijn verschillende redenen waarvoor uw kat onder narcose moeten. Welke, en hoe gaat het in zijn werk?

Grootebroek

Bedrijfsweg 2 1613 DX Grootebroek
Routebeschrijving 0228 - 515 196

Mijn kat moet onder narcose

Bij sommige behandelingen, zoals een operatie, moet uw kat onder narcose. Door de narcose ontspannen alle spieren van de kat en voelt de kat geen pijn tijdens de behandeling.
Narcose wordt ook wel anesthesie genoemd.

De middelen die gebruikt worden voor de narcose zijn per kat verschillend. De keuze van het middel hangt af van de leeftijd, de gezondheid en het ras van de kat.

Voor veel eigenaren is het spannend als de kat onder narcose moet. Gelukkig zijn de afgelopen jaren de risico’s van een narcose bij een kat sterk verminderd.

Voorafgaand aan de narcose van uw kat

Eerst voert uw dierenarts een klinisch onderzoek uit bij uw kat. Er wordt nadrukkelijk geluisterd naar de hart en longen.
Mogelijk zal uw dierenarts aanvullend onderzoek doen, zoals een bloedonderzoek, röntgenfoto of echo. Hiermee schat de arts de risico’s van de narcose in. Of kunnen de risico’s van de narcose verkleind worden.

Moet mijn kat nuchter zijn?

Voor de narcose is het belangrijk dat uw kat nuchter is. Uw kat mag dus 12 uur vóór de narcose geen eten meer. Uw kat mag wel drinken.

De anesthesie van de kat

Uw kat kan de narcosemiddelen via een infuus of prik krijgen. Via het infuus zal uw kat binnen een minuut in slaap vallen. Via een prik kan dit wat langer duren.

Als de kat diep genoeg slaapt, zal er voorzichtig een tube in de luchtpijp worden geplaatst. Dit is een beademingsbuisje waarmee de kat aan de beademing- en bewakingsapparatuur kan worden gelegd. Op deze manier kunnen we nauwkeurig de hart- en longfunctie van uw kat monitoren.

Narcosegas

Bij vrijwel alle klinieken is narcose via gas mogelijk. Via deze tube kan er tijdens de behandeling of operatie ook narcosegas worden toegediend. Uw kat kan dan het narcosemiddel inhaleren.
Op het moment dat de behandeling of operatie klaar is, kan de toevoer van het gas direct worden gestopt. Het gas blijft minder lang achter in het lichaam van de kat dan andere narcosemiddelen.

Kat aan de monitor

Tijdens de operatie of behandeling zal uw kat continu worden gemonitord. Door middel van de bewakingsapparatuur houden we minimaal de ademhaling, hartslag, en lichaamstemperatuur in de gaten.

Nazorg en herstel na de narcose van mijn kat

Na de operatie of behandeling wordt het beademingsbuisje verwijderd. In de uitslaapkamer kan uw kat dan rustig wakker worden. De uitslaapkamer is een rustige en warme omgeving.
De assistent houdt uw kat hier goed in de gaten en meet regelmatig de hartslag, ademhaling en temperatuur.

Vervolgens zal er worden ingeschat wanneer uw kat weer naar huis mag. Dit zal afhankelijk zijn van de type operatie, de narcose en hoe snel uw kat wakker wordt.
Soms kan uw kat onrustig zijn na de narcose en/of nog niet willen eten.

Wat zijn de risico’s van de narcose bij mijn kat?

Ondanks dat de risico’s veel kleiner zijn dan voorheen, is een narcose nog niet zonder risico’s. Door vooraf uw kat goed te onderzoeken probeert de arts de risico’s voor uw kat zo veel mogelijk te beperken.

De narcose kan invloed hebben op de ademhaling en bloeddruk. Om deze reden monitoren wij dit continu. Zo kunnen we kunnen ingrijpen zodra er een afwijkende meting is.

Wat zijn de kosten van de narcose?

De kosten van de narcose zijn onder andere afhankelijk van de middelen die worden gebruikt, de duur van de narcose en het gewicht van uw kat. Neem voor een indicatie van de kosten contact op met uw Sterkliniek.

Grootebroek

Bedrijfsweg 2 1613 DX Grootebroek
Routebeschrijving 0228 - 515 196