Patella Luxatie is een aandoening bij honden waarbij een knieschijf (patella) los zit. Deze aandoening moet zo snel mogelijk worden opgelost.

Grootebroek

Bedrijfsweg 2 1613 DX Grootebroek
Routebeschrijving 0228 - 515 196

Losse knieschijf (patella luxatie) bij de hond

Honden kunnen last krijgen van een losse knieschijf, ook wel patella luxatie genoemd. Deze aandoening moet snel worden verholpen, anders wordt de pijn en slijtage alleen maar erger.

Patella luxatie is een aandoening die frequent wordt gezien bij onder andere de volgende hondenrassen:

Naast erfelijke aanleg, zijn o-benen, x-benen en overgewicht ook risicofactoren.

Patella hond

 

Wanneer is er een behandeling nodig?

Op het moment dat de knieschijf naast de groeve ligt kan de hond de knie niet meer strekken. Hierdoor ontstaat het typische beeld van een hond die tijdens het lopen met een achterpoot passen overslaat en daarbij de knie gebogen houdt.

Als de knieschijf blijvend naast de groeve ligt lopen de honden moeizaam, wijdbeens met gebogen knieën.

De patella heeft ook een belangrijke functie bij het stabiliseren van het kniegewricht. Een patella luxatie vergroot de kans op het optreden van een scheur van de voorste kruisband.

Snel laten behandelen is dus van groot belang. Uiteindelijk is het doel dat de hond ook op oude leeftijd nog goed kan lopen en zonder pijn zich kan voortbewegen. De vooruitzichten op klachtenvrij herstel zijn over het algemeen gunstig.

Bij Sterkliniek werken dierenartsen met veel kennis over en ervaring met het herkennen en de behandeling van patella luxatie. 

Diagnose patella luxatie bij uw hond

Om patella luxatie vast te stellen gaat de dierenarts uw hond op verschillende manieren onderzoeken. Dit doet de dierenarts eerst orthopedisch. Door het been heen en weer te bewegen ziet de arts of de knieschijf luxeert. Als dit het geval is, worden er röntgenfoto’s gemaakt om de ernst van de schade op te meten.

Gradaties van patella luxatie bij de hond

Er zijn verschillende gradaties waarin patella luxatie kan voorkomen, met graad 1 als mildste (het kan met de hand gecorrigeerd worden) en graad 4 als zwaarste.

Behandeling losse knieschijf bij uw hond

De behandeling is sterk afhankelijk van de leeftijd, het gewicht, de bouw van de hond en de bouw van het achterbeen van de hond. Zo kan de behandeling bestaan uit een medicamenteuze aanpak met gerichte training tot een operatieve correctie van het kniegewricht.

Er is dus niet altijd een operatie nodig. Soms wordt de losse knieschijf weer ‘vastgezet’ met behulp van verschillende technieken. De chirurg zal dit altijd in overleg met u bepalen.

Mocht uw hond wel een operatie nodig hebben, dan gaat de dierenarts de geul bij de knieschijf aanpassen. Hier zijn verschillende manieren voor. Soms is het noodzakelijk dat de aanhechting van de knieband naar het onderbeen wordt verplaatst.

In de meeste gevallen bestaat de operatie uit meerdere onderdelen:

Knieschijfgroeve prothese met titanium

Als er sprake is van ernstige gewrichtsslijtage aan de achterkant van de knieschijf en in de knieschijfgroeve is een zogenaamde knieschijfgroeve prothese een goede behandeling.

knieschijfgroeve prothese met titanium

Knieschijfgroeve prothese

Het risico op een complicatie is bij deze behandeling laag en de vooruitzichten over het algemeen gunstig.

Tijdens de relatief kleine ingreep wordt de versleten knieschijfgroeve vervangen door een titanium prothese. De positie, vorm en maat van de prothese wordt optimaal aangepast aan de situatie van de individuele hond.

Het titanium is gecoat met een zeer slijtvaste diamant-achtige coating die heel glad is en dus minimale wrijving geeft. Het kraakbeen accepteert de prothese erg goed.

Nazorg bij vastzetten knieschijf

Na de behandeling moet uw dier zich rustig houden. Bij teveel activiteit kan een implantaat losschieten of uitbreken. Om dat risico klein te houden is het verstandig om de hond in een hok of bench te houden.

Kosten patella luxatie

De kosten van een operatie bij een patella luxatie verschillen per patiënt en per Sterkliniek. Het is afhankelijk van de ernst van de patella luxatie.

Een kat kan ook aan patella luxatie lijden, al komt dit minder voor.

Advies van een expert?

Bij Sterkliniek werken dierenartsen met veel expertise in de behandeling van patella luxatie bij honden. Wilt u advies van één van onze experts? Neem contact met ons op.

Grootebroek

Bedrijfsweg 2 1613 DX Grootebroek
Routebeschrijving 0228 - 515 196