Een gebroken poot, staart of zelfs rug zien we regelmatig bij katten. Lees hier alles over de behandeling.

Heiloo

Hoefsmid 5 1851 PZ Heiloo
Routebeschrijving 072 5339336

Lees ook: Botbreuken bij honden

Een botbreuk bij uw kat

“Katten komen altijd op hun pootjes terecht.” Zo luidt het gezegde. Helaas is dit niet altijd het geval. Ook bij katten komen botbreuken regelmatig voor, bijvoorbeeld door een val, of door een aanrijding of ander trauma.

De symptomen van een gebroken poot bij uw kat

Een botbreuk bij een kat is helaas niet altijd makkelijk te herkennen. Een botbreuk - zoals een gebroken poot bij uw kat - kunt u herkennen aan:

In sommige gevallen loopt een kat bij een botbreuk alleen mank.

Katten geven pijn vaak slecht aan.

Loopt uw kat mank, of anders dan normaal? Neem dan contact op met uw Sterkliniek voor verder onderzoek om vast te stellen of er sprake is van een gebroken poot of ander gebroken bot.

Hoe wordt een botbreuk bij de kat onderzocht?

De dierenarts voert eerst een lichamelijk onderzoek uit. Met het lichamelijk onderzoek beoordeelt de dierenarts de gehele gezondheid van de kat. De arts kijkt dus ook of er mogelijke bloedingen zijn. Vervolgens zal de dierenarts de mogelijkheid van een breuk onderzoeken.

Aanvullend onderzoek

Om een botbreuk aan te tonen is vaak aanvullend onderzoek nodig. De dierenarts zal een röntgenfoto maken. In sommige gevallen zal de dierenarts aanraden om een CT-scan te laten maken.

Kat aangereden: en nu?

De symptomen van een aangereden kat variëren van hele duidelijke verwondingen tot niet zichtbare (inwendige) verwondingen.

Mede doordat verwondingen soms niet direct zichtbaar zijn, is nader onderzoek na een ongeluk altijd nodig.

Eerste advies

Direct contact opnemen met de dierenarts en laten nakijken door de dierenarts! Stop een eventuele bloeding. Houd de aangereden kat zo goed als het gaat rustig.

Ga direct naar: Spoed

Vervoeren bij verdenking van rugletsel kan, maar altijd op een plank of harde ondergrond. De dierenarts kan u telefonisch advies geven voor of tijdens uw rit naar de dierenartsenpraktijk.

De behandeling van een botbreuk bij uw kat

De behandeling van een botbreuk is afhankelijk van de plek en de soort breuk. Hier leest u over een aantal mogelijke behandelingen bij een botbreuk.

algemeen

Een operatie

In veel gevallen zal de dierenarts uw kat opereren. Het bot wordt dan door middel van platen, schroeven en/of pennen weer aan elkaar gemaakt.

Een gips- of spalkverband

Een gips- of spalkverband is alleen mogelijk bij een breuk in het onderbeen of de voet van uw kat. De kans dat de breuk niet goed herstelt, is bij deze behandeling groter dan bij een operatie.

Een natuurlijke genezing van een botbreuk

Het natuurlijk laten genezen van een botbreuk bij uw kat raden wij niet aan. Er is een groot risico dat de breuk niet goed herstelt. Hierdoor kan uiteindelijk alsnog een operatie nodig zijn.

Hoe herstelt mijn kat van een botbreuk?

Na de behandeling van de botbreuk is het belangrijk om uw kat rust te geven. De kat zal hokrust moeten houden, zodat de breuk goed kan herstellen.

Na deze rust kan de beweging weer worden opgebouwd. Doe dit altijd in overleg met uw dierenarts.

Soms kan het zijn dat uw kat aanvullende fysiotherapie nodig heeft.

De kosten van een botbreuk bij de kat

De kosten van de behandeling zijn erg uiteenlopend en afhankelijk van de soort behandeling.

Een operatie van een botbreuk is vaak kostbaar. Ook de kosten van een spalkverband kunnen door alle verbandwissels en controles flink oplopen.

Voor de kosten van de behandeling van uw kat neemt u contact op met uw Sterkliniek.

Twijfels of vragen?

Heeft u het vermoeden dat uw kat een botbreuk heeft? Of heeft u een andere vraag? Neem dan contact met ons op.