Wanneer moet ik mijn hond laten braken?

Heeft uw hond iets giftigs gegeten of een vreemd voorwerp ingeslikt? Raadpleeg dan altijd eerst uw dierenarts. Het eten van iets giftigs of het inslikken van een vreemd voorwerp kan het lichaam schade toebrengen. Dus ook als de hond uit zichzelf heeft gebraakt is het belangrijk om eerst contact op te nemen met de dierenarts.

Heythuysen

Kloosterstraat 42 6093 CX Heythuysen
Routebeschrijving 0475 496262

Wat moet ik doen als mijn hond iets vreemds of giftigs heeft gegeten?

Het is belangrijk om in deze situatie snel te handelen. Probeer om rustig te blijven en neem contact op met uw dierenarts. Hou altijd zoveel mogelijk informatie over het product, middel of voorwerp bij de hand. Denk hierbij aan de productnaam, werkzame stof of ingrediënten en de hoeveelheid dat de hond heeft gegeten.

Fabels over hond laten braken

Op internetsites staat beschreven dat u uw hond ontbijtkoek moet geven als de hond iets vreemds heeft ingeslikt. De koek zou dan om het voorwerp gaan zitten en op deze manier worden uitgepoept. Doet dit absoluut niet. In veel soorten ontbijtkoek zit de zoetstof Xylitol. Deze zoetstof is giftig voor de hond en maakt het probleem dus juist groter.

Een ander fabel is de hond laten braken door middel van een schep zout achterin de keel van de hond te stoppen. Dit is juist zeer schadelijk (en mogelijk dodelijk) voor de hond en raden wij ten zeerste af.

Wat zijn de symptomen van vergiftiging?

De symptomen van een vergiftiging zijn verschillend per middel.

Directe symptomen na een vergiftiging kunnen zijn:

Waar moet ik op letten?

Honden laten niet altijd de symptomen van een vergiftiging zien.

Het is daarom belangrijk om het gedrag van uw hond in de gaten te houden. Is uw hond ineens onrustig of juist sloom, kan dit kunnen duiden op vergiftiging.

Let ook op dat de hond goed eet, drinkt, plast en ontlast, valt u iets op? Neem dan ook contact op met de dierenarts.

Wat zijn de symptomen van het inslikken van een vreemd voorwerp?

Een eigenaar heeft niet altijd in de gaten of de hond wel of niet een vreemd voorwerp heeft ingeslikt.

De volgende symptomen kunnen optreden als de hond iets vreemds heeft ingeslikt:

Op het moment dat u niet zeker weten of uw hond wel of niet wat heeft ingeslikt is het altijd het beste om contact op te nemen met de dierenarts.

Mijn hond is vergiftigd, wat nu?

Honden kunnen rare dingen eten, zoals medicijnen, huishoudproducten, planten, bestrijdingsmiddelen et cetera.

Ten alle tijden is het beste om gelijk contact op te nemen met de dierenarts doordat vergiftiging veel risico’s met zich mee kan brengen.

Bent u met uw hond op de kliniek gekomen en is het voor u onbekend wat uw hond heeft binnen gekregen? Dan proberen wij er samen met u achter te komen waar de hond mee in aanraking is gekomen.

Weet u waar de hond mee in aanraking is gekomen? Neem dan het product of middel mee.

Hoe wordt mijn hond behandeld bij een vergiftiging?

De behandeling bij een vergiftiging is afhankelijk van de vorm van vergiftiging en de toestand van het dier. Enkele voorbeelden zijn:

Hoe herstelt mijn hond van een vergiftiging?

Ten eerste is het belangrijk voor de hond om rust te krijgen. Een vergiftiging is vaak voor zowel de eigenaar als de hond erg stressvol.

Verdere nazorg na een vergiftiging verschilt per oorzaak en dier. Uw dierenarts zal u informeren van een specifiek plan voor uw dier.

Zijn er effecten op de lange termijn na een vergiftiging?

Hoe sneller de hond behandeld wordt, hoe beter. De effecten op lange termijn zijn afhankelijk van het product of middel dat de hond heeft ingenomen en hoe de behandeling is aangeslagen.

Daarnaast speelt de leeftijd, het gewicht, de gezondheid en het soort middel een grote rol.

Er is een mogelijkheid dat er langetermijneffecten zijn, hier zal uw dierenarts u over informeren.

Mijn hond heeft iets vreemds ingeslikt, wat nu?

In veel gevallen is het nodig om een röntgenfoto te maken om vast te stellen of uw hond daadwerkelijk iets heeft ingeslikt en welke behandeling hierbij het beste zou passen.

Hoe wordt mijn hond behandeld bij het inslikken van een vreemd voorwerp?

De mogelijke behandelingen bij het inslikken van een vreemd voorwerp zijn:

Hoe herstelt mijn hond na het inslikken van een vreemd voorwerp?

Het herstel van de hond is afhankelijk van het voorwerp en de behandeling. De hond zal bijvoorbeeld sneller herstellen van het laten braken dan van een (kijk)operatie. De nazorg zal de dierenarts met u bespreken.

Wat zijn de kosten?

De kosten bij een vergiftiging of het inslikken van een vreemd voorwerp zijn sterk afhankelijk van de behandeling, of we direct de oorzaak weten en de nazorg.

Mocht het wenselijk zijn, vraag dan aan de dierenarts om u op de hoogte te houden van de kostenontwikkeling voorafgaande of gedurende de behandeling.

Meer informatie

Wilt u meer weten over wanneer braken opwekken noodzakelijk is bij uw hond, of hoe vergiftiging te voorkomen? Neem contact met ons op!

Heythuysen

Kloosterstraat 42 6093 CX Heythuysen
Routebeschrijving 0475 496262