De navelstreng van een pup
Als een pup nog in de buik van de teef zit, is de pup met de navelstreng verbonden met de moederkoek (placenta). Door deze verbinding lopen bloedvaten die zuurstof en voedingsstoffen naar de pup brengen.
Zodra de geboorte plaatsvindt, moet deze verbinding los laten. De moeder eet meestal de navelstreng op, totdat er een klein stompje achterblijft. Dit kleine stompje wordt uiteindelijk de navel van uw hond.
Hoe ontstaat er een navelbreuk bij een pup?
Soms bijt de moeder de navelstreng bij de pup te kort af. Of is de buikwand van de pup op de plaats van de navel niet goed gesloten. In deze gevallen kan er een navelbreuk (hernia umbilicalis) ontstaan.
Een zwakke plek in de buikwand is aangeboren en vaak erfelijk.
Bobbel in de buik
Een navelbreuk is een kleine opening in de buikwand, waar vaak iets uitpuilt. Hierdoor zie je een bobbel in de buik. Deze bobbel bestaat meestal uit uitpuilend vet. In zeldzame gevallen kan er door de opening ook een stukje darm uitpuilen. De huid valt over de opening en (zachte) bobbel heen.
Meestal veroorzaakt de navelbreuk geen pijn. Als er (delen van) organen bekneld raken, kan een navelbreuk wel pijn geven bij uw hond.
Mijn pup heeft een navelbreuk, wat nu?
Als uw hond een navelbreuk heeft, is het belangrijk om het volgende goed in de gaten te houden:
- dat het uitpuilende gedeelte soepel blijft
- dat het uitpuilende gedeelte teruggeduwd kan worden in de buik
Zolang het uitpuilende deel soepel blijft en teruggeduwd kan worden, is er vaak geen behandeling nodig. Het komt niet vaak voor dat er een operatie nodig is.
Naar de dierenarts
Denkt u dat u het uitpuilende gedeelte niet meer terug kunt duwen? Neem dan contact op met uw Sterkliniek. De dierenarts kijkt dan of het nodig is om de navelbreuk te corrigeren met een operatie.
Navelbreukoperatie samen met de sterilisatie bij uw hond
Moet uw hond nog gesteriliseerd worden? Dan zou deze operatie gecombineerd kunnen worden met het herstel van de navelbreuk. Dit kan dan allebei via dezelfde buiksnede.
Narcose
Het herstellen van een navelbreuk gaat altijd onder algehele anesthesie. Het is dan ook belangrijk dat u uw huisdier de nacht voor en ochtend van de operatie nuchter houdt. Uw hond mag dan niet eten, wel drinken. Uw hond mag meestal dezelfde dag weer naar huis.
Kosten navelbreukoperatie
Heeft uw hond een operatie nodig? De kosten kunnen dan flink oplopen. Het scheelt als de operatie gecombineerd kan worden met een sterilisatie.
Twijfels of vragen
Twijfelt u of uw hond een navelbreuk heeft, wilt u meer weten over de kosten of heeft u een andere vraag? Neem dan contact met ons op.