Is er iets in het oog van uw hond gekomen, of merkt u dat het oog gevoelig is? Met oogonderzoek kan uw dierenarts ontdekken en - indien nodig - wat het probleem is.

Heythuysen

Kloosterstraat 42 6093 CX Heythuysen
Routebeschrijving 0475 496262

Oogonderzoek hond

Heeft uw hond een oogprobleem? Komt er bijvoorbeeld vocht uit het oog, of knijpt uw hond veel met het oog? Laat uw hond dan onderzoeken door uw dierenarts. Hier leest u waaruit een oogonderzoek bij uw hond bestaat.


Het oogonderzoek bij uw hond

Het is belangrijk om tijdens het bezoek aan de dierenarts een duidelijk beeld te krijgen over:

Onderzoek oogbol van de hond

Allereerst wordt de positie van de oogbol bekeken. Puilt het oog uit, of zit het nog mooi in de oogkas?

Onderzoek met een ooglamp

Vervolgens wordt met een ooglamp het gebied rondom de oogleden en de oogleden zelf bekeken. Hierbij onderzoekt de arts bijvoorbeeld:

Onderzoek met een spleetlamp

Vervolgens onderzoekt de arts het oog vaak met een spleetlamp. (figuur 1). Hierbij kan de arts bijvoorbeeld kijken naar:

Is het daarna nodig om ook het netvlies te bekijken? Dan maakt de dierenarts hierbij vaak gebruik van een Panoptic ophthalmoscoop (figuur 2).Aanvullend oogonderzoek bij de hond

Naar aanleiding van het eerste onderzoek is er vaak aanvullend onderzoek nodig om te bepalen wat er met het oog van uw hond aan de hand is. Mogelijke vervolgonderzoeken zijn:

Het oog van de hond aankleuren

Zo kan het nodig zijn om een kleuring uit te voeren, en zo te kijken of er sprake is van een beschadiging van het hoornvlies. Hierbij wordt een oranje strip of druppel kort in het oog aangebracht. Vervolgens kan met de spleetlamp worden beoordeeld of er sprake is van een beschadiging (fluoresceïne kleuring).

Schirmer Tear Test

Ook kan het nodig zijn om de traanproductie te meten (Schirmer Tear Test). Hierbij wordt een strip gedurende een minuut in het onderooglid van uw hond aangebracht, waarna de strip kan worden afgelezen. Een minuut stil zitten kan voor een hond soms een behoorlijke uitdaging zijn!

Het meten van de oogdruk

Een ander aanvullend onderzoek is het meten van de oogdruk. Bij een verhoogde oogdruk kan er snel schade optreden van de oogzenuw, waardoor een snelle behandeling vereist is.

Lokaal verdoven van het oog

Tot slot kan het nodig zijn om het oog lokaal te verdoven, zodat de pupil groter wordt. Op deze manier kunnen de diepere delen van het oog bekeken worden.

Na het onderzoek van het oog van uw hond

Hopelijk is aan de hand van het onderzoek duidelijk wat de oorzaak is van het oogprobleem van uw hond. Veel problemen aan het oog bij honden kunnen gelukkig eenvoudig verholpen worden met een oogzalf, oogdruppels of andere medicatie. Helaas is er soms een operatie nodig.

Een oogoperatie bij de hond

Een oogoperatie is bijvoorbeeld nodig bij entropion. Hierbij krullen de oogleden naar binnen en irriteren de haartjes van de ooglidrand het hoornvlies.
Uw arts zal u advies geven over de beste behandeling voor uw hond.

Kosten onderzoek van het oog bij uw hond

De kosten van het onderzoek hangen af van het type onderzoek, en of aanvullend onderzoek nodig is.

Vragen of twijfels?

Heeft u het idee dat uw hond een oogprobleem heeft? Bent u nieuwsgierig naar kosten die bij oogonderzoek komen kijken? Neem dan contact met ons op.

Heythuysen

Kloosterstraat 42 6093 CX Heythuysen
Routebeschrijving 0475 496262