Wilt u uw konijn laten castreren? Bijvoorbeeld om nakomelingen of agressief gedrag te voorkomen? Lees hier wat er bij een castratie komt kijken, en vanaf welke leeftijd dit mogelijk is. 

Hillegom

Maerten Trompstraat 1-3 2182 XD Hillegom
Routebeschrijving 0252 518020

Castratie konijn: wat houdt dit in?

Castratie betekent het deels of compleet weghalen van de primaire geslachtsdelen van een dier. In het geval van rammetjes (mannetjes konijnen) worden de teelballen verwijderd of de zaadstreng afgebonden. Het rammetje kan zich hierdoor niet meer voortplanten. 

Voordelen castreren konijn

Een castratie van het rammetje heeft meerdere voordelen:

Hoe wordt een konijn gecastreerd?

Bij de castratie van een konijn maakt de dierenarts in iedere balzak een kleine snede. Door deze snedes kunnen de tekstikels verwijderd worden. Dit gebeurt onder algehele narcose, zodat uw konijn niets van de ingreep meekrijgt. 

Uw konijn krijgt goede pijnstilling, zodat uw konijn voor, tijdens of na de operatie geen pijn heeft. 

Wanneer konijn castreren?

De leeftijd waarop een konijn gecastreerd kan worden verschilt. In de meeste gevallen adviseert de dierenarts om uw konijn tussen de vier en zes maanden te laten castreren. Het beste moment van de castratie is afhankelijk van de ontwikkeling en het ras van uw konijn. 

Het is belangrijk dat het lichaam van uw konijn compleet ontwikkeld is, omdat er voor jongere dieren bij een narcose een hoger risico is. De dierenarts zal dit goed nakijken. 

Nazorg castratie konijn

De benodigde nazorg hangt af van de gebruikte verdoving en de gezondheid van uw konijn. Het is belangrijk dat het rammetje van de hechtingen afblijft. Indien nodig kan hiervoor een medisch shirt voor konijnen ingezet worden. 

Als uw konijn na de operatie vanzelf eet en geen pijn lijkt te hebben, kan hij direct mee naar huis. Zorg thuis voor een warm en schoon hok met voldoende eten en drinken. 

Let op: tot zes weken na de castratie kan het rammetje nog vruchtbaar zijn. Zet uw konijn dus niet direct bij een niet-gesteriliseerde voedster. 

algemeen

Wat kost de castratie van een konijn?

De kosten van de castratie van een konijn hangen af van het verloop en de benodigde voor- en nazorg. Uw dierenarts kan u uitgebreid vertellen waaruit de kosten van een castratie bestaan. Neem hiervoor contact op met uw Sterkliniek. 

Twijfels of vragen?

Twijfelt u of u uw konijn wilt laten castreren? Of heeft u een vraag over de behandeling? Neem dan contact met ons op!

Hillegom

Maerten Trompstraat 1-3 2182 XD Hillegom
Routebeschrijving 0252 518020