De fluoroscopie wordt vaak gebruikt als een ‘stilstaande’ röntgenfoto niet voldoet. Door middel van een fluoroscopie wordt er een röntgenfilm (of doorlichting) bij uw huisdier gemaakt. Deze methode wordt bijvoorbeeld ingezet als uw hond of kat problemen heeft met de slokdarm of een hersteloperatie na een botbreuk nodig heeft.

Hillegom

Maerten Trompstraat 1-3 2182 XD Hillegom
Routebeschrijving 0252 518020

Wanneer heeft mijn hond of kat een fluoroscopie nodig?

De fluoroscoop wordt regelmatig ingezet op het moment dat uw hond of kat moeite heeft met slikken. Als uw dier deze klacht heeft, kan het zijn dat de slokdarm verlamd, ontstoken en/of vernauwd is. 

Door middel van een fluoroscopie kan er een ‘slik-filmpje’ worden gemaakt. Hiermee wordt de slokdarm goed in beeld gebracht. 

Ook bij hersteloperaties van botbreuken wordt de fluoroscoop gebruikt. De chirurg gebruikt de fluoroscoop om een duidelijk beeld te krijgen van wat er moet gebeuren tijdens de operatie. 

Bij een hartkatheterisatie wordt de fluoroscoop ingezet om de katheters en sondes in beeld te brengen. 

Hoe verloopt de fluoroscopie bij uw hond of kat?

De fluoroscoop is een C-vormig apparaat dat beelden maakt door middel van straling. De beelden worden direct weergegeven op een beeldscherm. Hierdoor kan de scopie gelijk beoordeeld worden door de dierenarts. 

Voorafgaand aan de fluoroscopie

Uw hond of kat moet voor het maken van een fluoroscopie onder narcose. Reden hiervoor is dat uw hond of kat gedurende de scopie stil moet liggen. 

Voor de narcose is het belangrijk dat uw dier nuchter is. Dit betekent dat uw dier acht uur voor de scopie niet meer mag eten. Uw hond of kat mag wel drinken. 

Tijdens de fluoroscopie

Uw hond of kat wordt door de dierenarts of assistente voorzichtig in de fluoroscoop gelegd. 

Vervolgens worden de reeks foto’s gemaakt die samen de film vormen. In sommige gevallen zal er ook gebruik worden gemaakt van een contrastvloeistof. 

Door de contrastvloeistof zijn bepaalde holtes en organen beter zichtbaar. Een voorbeeld van een contrastvloeistof is Barium. Dit is een soort pap dat zich hecht aan de binnenkant van de slokdarm. Op deze manier kan de beweging van de slokdarm goed in beeld worden gebracht.

Na de fluoroscopie 

Doordat de fluoroscopie werkt met röntgenstraling, kunt u tijdens het onderzoek niet bij uw dier blijven.

De dierenarts bekijkt gedurende het onderzoek gelijk de beelden van de fluoroscopie. Om deze reden heeft u vaak al snel de uitslag. Uw dierenarts bespreekt dan gelijk met u de mogelijke vervolgstappen of behandelingen. 

In de meeste gevallen kan uw dier dezelfde dag weer mee naar huis. Dit is afhankelijk van de (vervolg)behandeling en of uw dier goed wakker wordt uit de narcose. 

De voordelen en nadelen van een fluoroscopie bij uw hond of kat

De voordelen van de scopie is dat u snel duidelijkheid krijgt over de inwendige toestand van uw dier. 

Nadelen zijn dat uw dier onder narcose moet voor de scopie, wat altijd gepaard gaat met risico’s. Daarnaast wordt uw hond of kat tijdens de scopie ook enige tijd blootgesteld aan straling. 

De kosten van een fluoroscopie bij uw hond of kat

De kosten voor een fluoroscopie kunnen snel oplopen. Dit komt onder andere door de kostbare apparatuur en de specialistische kennis die voor het onderzoek nodig zijn. 

Twijfels of een vraag?

Heeft u een vraag over onderzoek of de kosten er van? Neem dan contact met ons op.

Hillegom

Maerten Trompstraat 1-3 2182 XD Hillegom
Routebeschrijving 0252 518020