Hydrotherapie (of aquatraining) voor honden is een vorm van fysiotherapie in water.

Hillegom

Maerten Trompstraat 1-3 2182 XD Hillegom
Routebeschrijving 0252 518020

Op locatie Nieuw-Vennep

LET OP: Deze behandeling voeren wij uit op onze andere locatie: Sterkliniek Nieuw-Vennep.

Hydrotherapie voor honden

Bij hydrotherapie voor uw hond wordt een aquatrainer gebruikt: een loopband in water. Deze vorm van dierfysiotherapie wordt bij honden toegepast bij bijvoorbeeld revalidatie, pijnverlichting bij chronische klachten of zelfs afvallen.

Wanneer is hydrotherapie zinvol voor uw hond?

Hydrotherapie is voor heel veel aandoeningen zinvol en iedere hond kan er van profiteren. Bijvoorbeeld als revalidatie na een knie- of elleboogoperatie of ter behandeling van artrose.

Afhankelijk van de aandoening waarvoor uw hond hydrotherapie krijgt zijn goede resultaten te behalen.

Wat doet hydrotherapie voor uw hond

Aquatraining verbetert de coördinatie, stabiliteit en mobiliteit van uw hond. Er is daarom veel winst voor uw hond te behalen bij de behandeling van orthopedische problemen, zoals kruisbandproblemen, kreupelheid, verlammingsverschijnselen of het erfelijke heupdysplasie.

U hond wordt een dagje ouder en krijgt last van ouderdomsklachten en/of heeft chronisch pijn. Slijtage, rugklachten, artrose, reuma? Hydrotherapie verbetert het algehele welbevinden van uw hond aanzienlijk door pijnverlichting en het sterker maken van de spieren. De spierversterkende werking helpt bijvoorbeeld ook bij rugklachten of blessures aan spieren of gewrichten.

Daarnaast is het een gezonde manier voor het verbeteren van het uithoudingsvermogen van uw hond of het helpen bij afvallen.

Hoe werkt hydrotherapie voor honden?

Water heeft drie belangrijke eigenschappen die herstel bevorderend zijn voor uw hond. Deze drie eigenschappen, in combinatie met gecontroleerde beweging op een loopband, maakt hydrotherapie zo effectief voor uw hond.

Uw hond in de aquatrainer

Hydrotherapie vindt plaats in een aquatrainer. Dit is een glazen bak die gevuld is met water en een loopband als bodem heeft. De hond staat met (een deel van) zijn onderlichaam in verwarmd water. Meestal op kamertemperatuur en soms iets warmer. Té warm is niet goed, want vooral grote honden hebben kans op oververhitting.

De aquatraining begint altijd met een korte warming-up op de loopband, zonder water nog.

De werking van de aquatrainer is gebaseerd op drie variabelen:

Of uw hond baat heeft bij de behandeling valt of staat met het vinden van de juiste balans tussen bovenstaande variabelen. De aquatrainer wordt door de dierenarts of dierfysiotherapeut ingesteld op de snelheid en waterdruk die past bij het behandelplan van uw hond. Hierdoor bouwt uw hond spieren op en worden gewrichten ontzien.

Verder zorgt het water op aangename temperatuur voor een goede doorbloeding en het ontspannen van spieren. Dit samen zorgt ervoor dat uw hond sneller herstelt.

Als baasje mag u altijd aanwezig zijn bij de hydrotherapie sessies. Wel zo vertrouwd voor uw hond, en leerzaam voor u!

 

Totaal behandelplan voor optimaal herstel

Hydrotherapie bij honden wordt toegepast door een dierenarts of dierfysiotherapeut. In het geval van een dierenarts is het belangrijk dat deze kennis heeft van en ervaring met alles wat met het bewegingsapparaat van het dier te maken heeft. Vaak is dit een orthopedisch dierenarts.

Een dierfysiotherapeut doorloopt eerst de humane opleiding fysiotherapie en doet daarna een tweejarige master fysiotherapie voor dieren. De dierfysiotherapeut komt in samenwerking met de verwijzend dierenarts tot een optimaal behandelplan.

Hoe vaak heeft uw hond hydrotherapie nodig?

Hoe vaak uw hond hydrotherapie sessies nodig heeft, is afhankelijk van het behandelplan. In sommige gevallen is hydrotherapie de enige fysiotherapie die toegepast wordt. In veel gevallen is het een combinatie van methoden, zoals oefentherapie en massage om het herstel te bevorderen.

Een sessie duurt meestal een half uur tot drie kwartier. Het herstel is per hond anders en is afhankelijk van onder andere de zorgvraag, maar ook leeftijd. Een oudere hond zal er waarschijnlijk wat langer over doen om met zijn nieuwe knie weer helemaal soepel te bewegen dan een jonge hond.

Advies ‘zwemmen met hond’ niet hetzelfde als hydrotherapie

De letterlijke betekenis van hydrotherapie is ‘genezing door water’. Dit kan dus in principe overal. Toch is het advies om te gaan zwemmen met de hond als behandeling niet hetzelfde als hydrotherapie op een aquatrainer.

Het grote verschil is de controleerbaarheid en meetbaarheid van de beweging. Simpel gezegd: In een hondenzwembad of ergens zwemmend in een meertje wordt de snelheid van de (zwem)beweging door de hond bepaald. Terwijl de kracht van de aquatrainer juist is dat hierop gestuurd kan worden. En waterdruk en temperatuur bepaald kunnen worden. Ook heeft zwemmen geen effect als het gaat om het verbeteren van de stabiliteit van de poten van de hond.

Zwemmen met hond in sommige gevallen een bewuste keuze

Dat wil niet zeggen dat ‘zwemmen met de hond’ nooit als advies wordt gegeven. Honden die niet kunnen staan, of bijvoorbeeld ernstige rugproblemen hebben, hebben geen baat bij de aquatrainer. Ook kan soms bewust gekozen worden voor zwemmen om de beweging van een bepaald gewricht te verbeteren, zoals de kniebuiging.

Als de hond een operatie heeft gehad mag er pas gezwommen worden als de wond helemaal dicht is. Dit in verband met bacteriën in het buitenwater.

Vragen of meer informatie

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden van hydrotherapie voor uw hond? Neem contact met ons op!

Hillegom

Maerten Trompstraat 1-3 2182 XD Hillegom
Routebeschrijving 0252 518020