Een kankeronderzoek bij uw kat kan nodig zijn wanneer u kanker vermoedt. Ziet of voelt u een tumor? Neem contact op met uw Sterkliniek.

Hillegom

Maerten Trompstraat 1-3 2182 XD Hillegom
Routebeschrijving 0252 518020

Kankeronderzoek bij de kat

U aait uw kat en voelt ineens een bult die u normaal niet voelde. Of heeft uw kat de laatste tijd vage klachten, zoals gewichtsverlies zonder reden? Misschien heeft uw kat een goed- of kwaadaardige tumor. Laat uw kat daarom zo snel mogelijk nakijken.

Hier leest u meer over kanker, het onderzoek en de mogelijke behandelingen.

Kanker bij uw kat

Katten in Nederland worden steeds ouder. Om deze reden zien we ook steeds meer kanker bij katten. Een kwart tot een derde van de katten krijgt in zijn of haar leven een goed- of kwaadaardige tumor.

Goedaardige tumoren

Goedaardige tumoren zijn in veel gevallen goed te behandelen. Vaak kan de tumor operatief verwijderd worden. Het grote voordeel van een goedaardige tumor is dat de tumor zich niet verspreidt.

Kwaadaardige tumoren

Kwaadaardige tumoren kunnen zich helaas wel snel verspreiden in het lichaam van de kat. Daarnaast groeien de tumoren vaak snel. De behandeling van een kwaadaardige tumor hangt af van de plek waar de tumor zit. Soms kan de tumor operatief verwijderd worden. In andere gevallen is er een andere behandeling nodig.

De symptomen van kanker bij uw kat

De symptomen die uw kat vertoont bij een kwaadaardige tumor kunnen erg uiteenlopen. U kunt bijvoorbeeld duidelijk een gezwel voelen, of uw kat valt zonder reden af. Soms worden organen aangetast, waardoor u gaat merken dat uw kat ziek wordt.

Symptomen van kanker bij uw kat zijn bijvoorbeeld:

Bij Sterkliniek hebben we dierenartsen voor u klaarstaan die expertise hebben in kanker bij katten. De dierenartsen doen hun uiterste best om uw kat te genezen van kanker.

Soms is genezing helaas niet meer mogelijk. In die gevallen streven we ernaar om uw kat zo lang mogelijk nog een goed leven te laten hebben.

Jaarlijkse gezondheidscontrole

Omdat we kanker bij katten steeds meer zien, raden wij u aan om elk jaar met uw kat naar de dierenarts te gaan voor een gezondheidscontrole. Tijdens deze controle krijgt uw kat een klinisch onderzoek, waarbij we soms vroegtijdig tumoren kunnen ontdekken.

Hoe komt het dat mijn kat kanker heeft?

Kanker ontstaat doordat een gezonde cel zich deelt in een kwaadaardige cel. Deze fout in de celdeling noemen we een mutatie. De mutatie gaat zich vervolgens delen, waardoor er een tumor ontstaat.

De mutatie kan op veel manieren ontstaan. Bijvoorbeeld door:

In veel gevallen ontstaan tumoren door een combinatie van omstandigheden.

FeLV-virus

Uw kat kan besmet raken met het FeLV-virus. Dit is een soort kattenleukemie, waardoor tumoren kunnen ontstaan.

Het afweersysteem

In een gezond lichaam ruimt het afweersysteem de kwaadaardige cel op. De cel kan zich dan niet meer delen.
Als het afweersysteem niet goed functioneert, herkent het lichaam de kwaadaardige cel niet en wordt de cel ook niet vernietigd. De kwaadaardige cel gaat zich dan delen, waardoor er een tumor ontstaat.

Hoe wordt uw kat op kanker onderzocht?

Het is belangrijk om kanker in een vroeg stadium te ontdekken. De kans op genezing is dan een stuk groter. Denkt u dat uw kat misschien kanker heeft? Neem dan altijd gelijk contact op met uw Sterkliniek.

Weefselonderzoek bij uw kat

Bij het onderzoek worden vaak eerst cellen van het gezwel weggenomen: een biopt. Dit biopt wordt dan onderzocht op kwaadaardige cellen.

Het biopt wordt bij uw kat afgenomen door middel van een dunne naald of een kleine chirurgische ingreep (weefselonderzoek)

Hoe vergevorderd is de kanker?

Komt uit het weefselonderzoek dat uw kat kanker heeft? Dan is het belangrijk te bepalen in welk stadium de kanker zich bevindt. Zo kan een goed behandelplan opgesteld worden.

Het stadium kan bepaald worden door middel van echografie, röntgenfoto’s, CT-scan of een MRI-scan.

Mijn kat heeft kanker, en nu?

De diagnose kanker bij uw kat is natuurlijk verschrikkelijk. Gelukkig hebben we steeds meer mogelijkheden om kanker bij uw kat goed te behandelen.

Uw kat heeft een goedaardige tumor

Een goedaardige tumor kan in veel gevallen operatief verwijderd worden. Doordat de goedaardige tumor zich niet verspreidt, is de operatieve behandeling vaak voldoende.

Uw kat heeft een kwaadaardige tumor

Als het mogelijk is, wordt een kwaadaardige tumor ook operatief verwijderd. Het kan zijn dat uw kat chemotherapie, bestraling of een combinatie van deze behandelingen nodig heeft.

De behandeling van kwaadaardige tumoren hangt ook af van of er wel of geen uitzaaiingen zijn.

Mijn kat is ongeneeslijk ziek

Helaas komt het voor dat de kanker bij een kat niet te behandelen is, bijvoorbeeld als de kanker erg uitgezaaid is.

We proberen in deze gevallen ervoor te zorgen dat uw kat geen pijn heeft, en zo lang mogelijk nog een goed leven kan hebben.

Door middel van bijvoorbeeld chemotherapie kan voorkomen worden dat de tumor verder groeit of dat de groei steeds sneller gaat. Daarnaast kan medicatie gegeven worden, waardoor uw kat in ieder geval geen pijn heeft.

De kosten van het onderzoek naar kanker bij mijn kat

De kosten van het onderzoek en de behandeling van katten met kanker kunnen zeer uiteenlopen. Het is afhankelijk van de soort kanker en in welk stadium de kanker wordt ontdekt.

Neem voor de kosten contact op met uw Sterkliniek.

Twijfels of vragen?

Twijfelt u of uw kat een gezwel heeft, of heeft u een vraag? Neem contact met ons op.

Hillegom

Maerten Trompstraat 1-3 2182 XD Hillegom
Routebeschrijving 0252 518020