Laparoscopische sterilisatie bij uw hond

Sterilisatie kan tegenwoordig ook via een laparoscopie. Dit is een kijkoperatie. Laparoscopische sterilisatie heeft veel voordelen ten opzichte van een klassieke sterilisatie.

Hillegom

Maerten Trompstraat 1-3 2182 XD Hillegom
Routebeschrijving 0252 518020

Laparoscopische sterilisatie 

In onze kliniek worden honden in principe altijd laparoscopisch gesteriliseerd.

Uitzondering zijn lichte honden (tot 1,5 kg): hierbij zijn de voordelen ten opzichte van een traditionele sterilisatie te klein.  Ook honden met een afwijkende baarmoeder of eierstokweefsel worden in onze kliniek op traditionele wijze gesteriliseerd. 

Wat is laparoscopische sterilisatie? 

Bij een laparoscopische sterilisatie wordt uw teef gesteriliseerd via een kijkoperatie.

Bij deze operatie worden drie sneetjes van zo’n vijf millimeter aangebracht in de buik. De wond is dus veel kleiner dan bij een klassieke sterilisatie. 

Via de gaatjes worden een camera en instrumenten ingebracht in de buikholte. De eierstokken worden ook via deze kleine gaatjes verwijderd.

Voordelen laparoscopisch steriliseren van uw hond

Met een kijkoperatie heeft de sterilisatie minder impact en kan uw hond sneller herstellen van de operatie. 

Het grootste voordeel van een laparoscopische sterilisatie is het minimale risico op infecties. Doordat de buik tijdens de operatie met gas wordt opgeblazen, kan er alleen lucht uit de buik ontsnappen en is de kans dat iets uit de omgeving in de buik terecht komt heel klein. 

Doordat er minder in het dier gesneden hoeft te worden, heeft uw dier ook minder napijn.  Ook hoeft er bij een laparoscopische sterilisatie, in tegenstelling tot een traditionele sterilisatie, niet of nauwelijks aan het weefsel rond de baarmoeder en eierstokken getrokken te worden, waardoor de napijn ook minder is.

De laparoscopische sterilisatie van uw hond

Wanneer het dier eenmaal slaapt en klaargemaakt is voor de operatie zal de chirurg beginnen met het maken van klein gaatje in de buik.

Via dit gaatje wordt lucht in de buikholte gebracht. Hierdoor wordt de buikholte een zeer overzichtelijke ruimte en is er plaats om de operatie uit te gaan voeren.

Vervolgens zal de chirurg nog twee kleine gaatjes in de buik maken. Hierin zullen instrumentarium en een cameraatje naar binnen worden gebracht.

Op een monitor ziet de chirurg dan precies wat er in de buik gebeurt.

De narcose 

De manier van onder narcose brengen en houden door middel van gas is bij een laparoscopische operatie niet anders dan normaal.

Ook bij laparoscopie wordt gebruik gemaakt van volledige monitoring en beademing.

Niet alleen het steriliseren van dieren gebeurt laparoscopisch. Inmiddels zijn meerdere operaties zeer goed uitvoerbaar met deze kijkoperatie.

Nazorg laparoscopische sterilisatie hond

Wanneer uw hond na de laparoscopische sterilisatie weer bij is gekomen, mag zij gelijk mee naar huis.

Houd een oog op de wondjes, maar omdat ze zo klein zijn is de aanschaf van een kap of medisch shirt meestal niet nodig. 

Kosten laparoscopische sterilisatie hond

Door de benodigde kennis en apparatuur zijn de kosten van laparoscopische sterilisatie hoger dan die van de traditionele sterilisatie.

De kosten van deze ingreep zijn ook afhankelijk van bijvoorbeeld het gewicht van de hond. 

Vragen?

Wilt u meer weten over laparoscopische operaties of wat de mogelijkheid van laparoscopische sterilisatie voor uw teef is? Neem contact met ons op. 

Hillegom

Maerten Trompstraat 1-3 2182 XD Hillegom
Routebeschrijving 0252 518020