Katten krabben vaak aan een krabpaal of een boom om de nagels kort te houden. Toch gebeurt het soms dat de nagels van uw kat te lang worden. Ze moeten dan geknipt worden.

Hillegom

Maerten Trompstraat 1-3 2182 XD Hillegom
Routebeschrijving 0252 518020

Wanneer moet ik de nagels van mijn kat knippen?

Als uw kat buiten komt, slijten de nagels vaak vanzelf af. Ook kunt u in huis een krabpaal neerzetten. Vaak is het knippen van de nagels bij uw kat dan niet nodig.

Het advies is om bij elke kat wel regelmatig de nagel aan de binnenkant van de voorpoot (de ‘duim’) te knippen. Deze nagel raakt niet de grond, en slijt dus ook niet.

Soms worden ook de andere nagels te lang. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als:

In deze gevallen is het vaak nodig om de nagels van uw kat te knippen.

Hoe knip ik de nagels van mijn kat?

Voor het knippen van de nagels van uw kat heeft u een speciale nagelschaar voor katten nodig. Zo knipt u de nagels van uw kat:

Denk om uw eigen veiligheid

Laat iemand anders uw kat vasthouden. Houdt een (opgerolde) handdoek om de kop, zodat u zelf op het knippen kunt concentreren, zonder gebeten te worden.

Haal de nagel naar voren

Om de nagel te knippen, is het belangrijk dat deze goed zichtbaar is. Pak hiervoor met één hand de voet vast en druk op de bovenkant van de teen. De nagel komt dan naar voren, waardoor u deze goed kunt zien en knippen.

Belangrijk: knip de nagel op de goede plek af

In de nagel van de kat ziet u een roze lijn lopen. Dat is het ‘leven’ van de nagel. In dit deel van de nagel heeft de kat gevoel. Het is belangrijk om hier niet in te knippen. Knip de nagel op een paar millimeter van het leven vandaan.

Bij donkere nagels is het moeilijk in te schatten waar het leven stopt.

Bij twijfel kunt u het beste naar de dierenarts gaan.

Houd uw kat niet te stevig vast

Probeer uw kat bij het knippen zo veel mogelijk los te laten. Als u de kat bij het knippen stevig vasthoudt, kan uw kat daar juist onrustig van worden.

Hulp nodig?

Vindt u het lastig om de nagels te knippen? Of heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw Sterkliniek.

algemeen

De nagel te kort geknipt?

Het kan gebeuren dat u de nagel te kort knipt en er bloed uit komt. Probeer de bloeding dan niet met bijvoorbeeld een gaasje te stelpen: hierdoor stijgt de bloeddruk waardoor het bloeden niet zal stoppen.

Laat in plaats daarvan de kat los zodat de bloeddruk daalt. Het bloeden moet dan binnen vijf minuten vanzelf stoppen. Gebeurt dit niet, neem dan contact op met uw dierenarts.

Uw kat laten wennen aan nagels knippen

Om problemen met het nagels knippen op latere leeftijd te voorkomen, kunt u als uw kat jong is regelmatig de pootjes vasthouden en aan de nagels zitten.
Op deze manier raakt uw kat eraan gewend dat er iemand aan de poten zit. Het knippen van de nagels kan dan makkelijker worden.

Hoe vaak moeten de nagels van mijn kat geknipt worden?

Hoe vaak u de nagels van uw kat moet knippen, verschilt per kat. Soms moet het eens in de acht weken. Bij andere katten hoeft het maar één of een aantal keer per jaar.

Het is dus belangrijk dat u de lengte van de nagels goed in de gaten houdt.

Hoeveel nagels heeft mijn kat eigenlijk?

Katten hebben aan beide voorpoten vijf nagels. Elke achterpoot heeft vier nagels. In totaal heeft een kat dus achttien nagels.

Nagelproblemen bij katten

Sommige nagelproblemen komen bij katten regelmatig voor, zoals:

Ingescheurde nagel kat

Ingescheurde nagel bij een kat

Heeft uw kat één van deze problemen? Neem dan contact op met uw Sterkliniek.

De kosten van het knippen van de nagels

De kosten van het knippen van de nagels van uw kat bij de dierenarts kunnen uiteenlopen. Neem voor de kosten contact met ons op.

Hillegom

Maerten Trompstraat 1-3 2182 XD Hillegom
Routebeschrijving 0252 518020