Orthopedie bij uw hond, kat of konijn

Wat houdt orthopedie bij huisdieren in? En hoe kan het uw kat of hond helpen?

Hillegom

Maerten Trompstraat 1-3 2182 XD Hillegom
Routebeschrijving 0252 518020

Uw hond of kat loopt ineens mank of is stijver dan normaal. Waar de klachten precies vandaan komen weet u niet. Honden en katten laten pijn vaak slecht zien en lopen langer met pijn rond dan u denkt.

Het kan zijn dat uw hond of geholpen kan worden met een orthopedische behandeling.

Orthopedie bij honden en katten

Een orthopedisch dierenarts is gespecialiseerd in het bewegingsapparaat bij honden en katten. Hieronder vallen de botten, banden, spieren en pezen van uw huisdier.

Wanneer met hond of kat naar de orthopedische dierenarts?

Het is raadzaam om naar een orthopedische dierenarts te gaan als:

Ook met de volgende aandoeningen is het verstandig is om naar een orthopedisch dierenarts te gaan:

Behalve met bovengenoemde problemen kan een orthopedische dierenarts met meer behandelingen helpen.

Orthopedie konijnen en knaagdieren

Bij deze categorie dieren moet u denken aan:

Botbreuken bij konijnen en knaagdieren

De meeste botbreuken bij konijnen en knaagdieren ontstaan hier door valpartijen van een hoger oppervlak of uit de armen of handen van het baasje. Ook worden regelmatig breuken gezien bij diertjes die klem zijn komen te zitten in speeltuig of op de één of andere manier in hun hok. Soms worden loslopende konijnen of cavia’s gegrepen door honden.

Bij Sterkliniek Dierenartsen is veel ervaring met orthopedie bij konijnen en knaagdieren, bijvoorbeeld bij botbreuken en wanneer een poot uit de kom is (heup uit de kom bij konijnen).

Vraag dit bij uw Sterkliniek na.

Het orthopedisch onderzoek

Allereerst zal de orthopedisch dierenarts een lichamelijk onderzoek bij uw hond of kat uitvoeren. Vervolgens is er vaak aanvullend onderzoek nodig, zoals een röntgenfoto, CT-scan, echo of bloedonderzoek.

Nuchter naar het orthopedisch consult

Niet elk onderzoek kan worden uitgevoerd als uw hond, kat of konijn wakker is. Bij sommige onderzoeken zal uw hond of kat een (lichte) sedatie krijgen. Uw huisdier is dan verdoofd en krijgt niets mee van het onderzoek.

Laat uw dier daarom altijd nuchter naar het consult komen. Dit betekent dat uw hond of kat acht uur voor het onderzoek niet mag eten. Water drinken mag wel.

De behandeling en prognose bij de orthopedische dierenarts

Naar aanleiding van het orthopedisch onderzoek zal de dierenarts een diagnose stellen en een behandelplan voorstellen.
De dierenarts vertelt u hierbij meer over de behandeling zelf, wat de prognose is en de tijd dat uw dier hiervoor moet revalideren. Mogelijke onderdelen van een behandeling zijn:

Na de orthopedische behandeling van uw hond of kat

Na de operatie is het belangrijk uw huisdier voldoende rust te geven. Honden moeten vaak aangelijnd uitgelaten worden om zo onverwachte bewegingen te voorkomen. Soms is het advies om uw huisdier tijdelijk in een bench te houden.

Als uw huisdier is hersteld van de operatie moet het dier gaan revalideren. Dit kan met behulp van fysiotherapie en pijnstilling.

De voordelen en nadelen van een orthopedische behandeling bij uw hond of kat

Door een orthopedische ingreep kan verergering van klachten worden voorkomen. Door tijdig in te grijpen kan bijvoorbeeld artrose tegengegaan worden.

Ook kan een behandeling ervoor zorgen dat uw hond of kat geen pijn meer heeft en pijnloos verder kan leven. Hierdoor zal de kwaliteit van leven verbeteren.

Een nadeel is dat uw hond of kat voor een orthopedische behandeling bijna altijd onder narcose moet. Een narcose zal altijd kleine risico’s met zich meebrengen.

Ook zal uw hond of kat na een operatie een (lange) tijd moeten revalideren.

De kosten van een orthopedische behandeling

De kosten van de behandeling verschillen per dier. De kosten zijn afhankelijk van de soort behandeling, het gewicht van uw dier en de hoeveelheid controles die uw dier nodig heeft.

Wilt u een prijsindicatie? Neem dan contact op met uw Sterkliniek.

Is uw huisdier verzekerd? Dan worden de kosten vaak (deels) vergoed. Vraag voor de behandeling aan uw verzekeraar welke kosten wel en niet vergoed worden.

Twijfels of vragen?

Denkt u dat uw dier een orthopedisch behandeling nodig heeft? Neem dan contact met ons op voor een afspraak.

Hillegom

Maerten Trompstraat 1-3 2182 XD Hillegom
Routebeschrijving 0252 518020