Wilt u niet fokken met uw poes? Wij raden u dan aan uw poes te laten steriliseren. Het steriliseren van uw poes kan vanaf een leeftijd van zes maanden en een minimum gewicht van 2 kg.

Hilversum

Floris Vosstraat 1 1222 HB Hilversum
Routebeschrijving 035 6831080

Waarom moet ik mijn kat laten steriliseren

Katten worden ten eerste gesteriliseerd zodat de poes zich na de sterilisatie niet meer kan voortplanten. Katten planten zich makkelijk en snel voort. Dit komt omdat de eisprong van de poes wordt opgewekt wanneer zij gedekt wordt door een kater.

De prikkeling van de weerhaakjes aan de penis van de kater stimuleert de ovulatie. Om die reden kan een poes door meerdere katers worden bevrucht. Een nest kittens kan dus verschillende vaders hebben.

Sterilisatie vermindert de kans op baarmoederontsteking en melkkliertumoren. De tumoren zijn bij katten in veel gevallen kwaadaardig dus belangrijk om voorkomen te worden.

Door de sterilisatie kan de poes niet meer krols worden. Dit is vaak voor het welzijn van de poes en de eigenaar prettiger.

Krolse poes

Vanaf een leeftijd van vijf - negen maanden raken katten in de puberteit, katers en poezen worden geslachtsrijp wat gepaard kan gaan met gedragsveranderingen. Poezen worden krols en katers kunnen gaan sproeien. 

Een krolse poes in huis is niet altijd een pretje; in sommige gevallen wordt de nachtrust ernstig verstoord door aanhoudend gemiauw, aandacht vragen en krabben aan de voordeur.

Bij de poes kunnen wederkerende hormoon invloeden leiden tot verscheidene problemen zoals de ontwikkeling van melkkliertumoren en een baarmoederontsteking.

Wanneer moet ik mijn poes laten steriliseren

Vanaf ongeveer zes maanden kunt u uw poes laten steriliseren. Dit is vaak voor de eerste krolsheid. Het maakt voor de sterilisatie niet uit of de poes wel of niet krols is.

Op het moment dat uw poes drachtig is terwijl u dat niet wil kan er in een vroeg stadium een sterilisatie plaatsvinden.

Als uw kat een baarmoederontsteking heeft is het belangrijk om zo snel mogelijk een baarmoederoperatie uit te voeren. Als er een baarmoederontsteking is vastgesteld bij uw kat dan is het belangrijk om zo snel mogelijk te opereren.

De ontstoken baarmoeder is gevuld met pus en kan door de enorme spanning die opbouwt scheuren. Dit is levensbedreigend voor uw poes. Daarom is het van belang dat de baarmoeder zo snel mogelijk operatief verwijderd zal worden.

Hoe wordt mijn kat gesteriliseerd

Wij kunnen ons heel goed voorstellen dat het laten steriliseren van uw kat spannend kan zijn. Het steriliseren van poezen doen wij dagelijks en u kunt vertrouwen op onze ervaring en kennis.
Allereerst wordt de poes onder narcose gebracht. We geven tegelijkertijd ook pijnstilling. Een gedeelte van de buik van de kat wordt geschoren en gedesinfecteerd.

Er wordt een snede gemaakt naar de buikholte. We proberen de snede altijd zo klein mogelijk te houden. Via de snede kunnen de eierstokken worden verwijderd. In sommige gevallen wordt ook de baarmoeder verwijderd. Vervolgens wordt de buikholte en huid dichtgemaakt door middel van hechtingen. De hechtingen lossen vanzelf op en hoeven dus niet verwijderd te worden.

Laparoscopisch steriliseren

In sommige praktijken is het ook mogelijk uw poes laparoscopisch te laten steriliseren. Dit houdt in dat de sterilisatie wordt uitgevoerd door middel van een kijkoperatie waarbij er drie kleine gaatjes in de buik worden gemaakt. Deze manier van steriliseren is voor uw kat vaak minder pijnlijk en de kat herstelt sneller.

Informeer bij uw Sterkliniek naar de mogelijkheden.

Moet mijn kat nuchter zijn voor de sterilisatie?

Uw poes moet nuchter zijn voor de sterilisatie. Dit betekent dat uw poes zes uur voor de operatie niet meer mag eten, de poes mag wel drinken. Het makkelijkst is om de kat deze periode ook binnen te houden.

algemeen

De nazorg na een sterilisatie

In de meeste gevallen mag uw poes dezelfde dag weer met u mee naar huis. U kunt dan uw kat ook weer wat voeding en water aanbieden. U krijgt ook een pijnstillende ontstekingsremmer mee voor de eerste paar dagen na de operatie.

Het is belangrijk om in de gaten te houden dat uw kat niet aan de wond gaat likken om infecties te voorkomen. Voor de zekerheid kunt u een medical pet shirt (soort romper voor dieren) aantrekken waardoor de kat niet meer bij de wond kan komen.

Het is verstandig om de kat tot volledig herstel van de wond binnenshuis te houden. Zo helpt u niet alleen wondinfectie voorkomen maar kunt u ook het algemeen herstel van uw kat in de gaten houden zoals het eten, drinken, naar de bak gaan en fitheid.

U kunt dagelijks de wond controleren op een mogelijke ontsteking.

Symptomen van een ontsteking zijn:

Ook is het belangrijk om in de gaten te houden dat er geen vocht/bloed uit de wond lekt. Mocht dit het geval zijn, of mocht u twijfelen over het herstel van de wond, neem dan contact op met uw dierenarts.

Vaak vindt er een na ongeveer tien dagen een wondcontrole plaats.

Na akkoord van de paraveterinair of dierenarts is uw kat volledig hersteld en mag de romper uit en mag de kat weer naar buiten.

De voordelen en nadelen van de sterilisatie

Door de sterilisatie worden ongewenste nestjes voorkomen. Ook zal de poes niet meer krols worden waardoor de poezen makkelijker in de omgang worden. Een ander groot voordeel is dat de poes geen kans meer heeft op het ontwikkelen van een (levensbedreigende) baarmoederontsteking.

Een nadeel van het steriliseren van uw poes is dat ze door verandering in de hormoonhuishouding een tragere stofwisseling krijgt. Dit kan ervoor zorgen dat uw kat de neiging zal hebben om aan te komen. Gelukkig kan dit met behulp van aangepaste voeding in de hand gehouden worden waardoor uw kat wel verzadigd is en niet opeens minder brokjes van u krijgt.

Een ander nadeel is de narcose die altijd (kleine) risico’s met zich mee brengt. Wij monitoren uw kat zorgvuldig tijdens de sterilisatie door middel van bewakingsapparatuur. Op deze manier proberen we de risico’s zoveel mogelijk te beperken. Ook houden we het herstel van uw poes na de operatie zorgvuldig in de gaten totdat zij weer met u mee naar huis mag.

Wat zijn de kosten van de sterilisatie

De kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren zoals het gewicht en leeftijd van uw kat. Ook zal het laparoscopisch steriliseren van uw kat meer kosten met zich meebrengen dan de reguliere buikoperatie. Voor de kosten kunt u het beste contact opnemen met uw dierenarts.

Hilversum

Floris Vosstraat 1 1222 HB Hilversum
Routebeschrijving 035 6831080