Wilt u de vruchtbaarheid van uw teef bepalen? Of wilt u het ideale moment weten om uw teef te laten dekken? Met een progesteron-bepaling kan de dierenarts een inschatting maken van wanneer uw teef vruchtbaar is.

Hoorn-Risdam

Nieuwe Steen 25 1625 HV Hoorn
Routebeschrijving 0229 - 235 941

Het hormoon progesteron

Progesteron is een vrouwelijk hormoon dat wordt geproduceerd door de eierstokken. Het hormoon heeft invloed op de eisprong of ovulatie. Als de concentratie progesteron in het bloed hoog is, vindt er een eisprong plaats. Het ideale dekmoment van de teef is 24 uur na de eisprong.

De progesteron-bepaling bij uw hond

De hoeveelheid progesteron in het bloed van de teef kan bepaald worden door middel van een bloedonderzoek. Door de hoogte van de concentratie progesteron in het bloed te meten (progesteronspiegel), kan het ideale moment van dekken worden bepaald.

Meerdere progesteron tests bij de hond

Om een goed beeld te krijgen van het verloop van de progesteronspiegel, is het het beste om het progesterongehalte een aantal keer te meten. Het advies is om dit twee tot drie dagen te doen.

Het ideale dekmoment bij uw hond

Aan de hand van de progesteron-bepaling wordt de eisprong zo nauwkeurig mogelijk bepaald. Als duidelijk is wanneer de eisprong is, kan ook het ideale dekmoment bepaald worden. Dit is 24 uur na de eisprong.

Meetmethodes van progesteron bij de hond

Er zijn verschillende methodes om de hoeveelheid progesteron te bepalen bij de hond:

De kosten van een progesteron-bepaling bij uw teef

De kosten van de progesteron-bepaling hangen af van de methode en de hoeveelheid bepalingen. 

Twijfels of vragen?

Heeft u een vraag over het bepalen van progesteron bij uw hond, of over de kosten van een progesteron-bepaling? Neem dan contact met ons op.

Hoorn-Risdam

Nieuwe Steen 25 1625 HV Hoorn
Routebeschrijving 0229 - 235 941