hond op steen

Honden en artrose

Osteoartrose is een progressieve, degeneratieve aandoening aan gewrichten die samen gaat met kraakbeendestructie, ontsteking en uiteindelijk wildgroei op de gewrichten (ongewilde botgroei). Dit geheel leidt tot zwelling, pijn, stijfheid en kreupelheid.

Artrose bij de hond

Artrose leidt tot zwelling, pijn, stijfheid en kreupelheid. Dit proces is niet omkeerbaar.

De progressie van het proces kan echter wel vertraagd worden en de bijbehorende pijnklachten kunnen onder controle gehouden worden.

Het is belangrijk om te weten dat osteoartrose veelal secundair is. Het ontstaat als gevolg van ontwikkelingssstoornissen met een erfelijke achtergrond zoals bijvoorbeeld heupdysplasie en elleboogdysplasie, of als gevolg degeneratieve aandoeningen.

Bij dit laatste kan men denken aan schade aan een gewricht ten gevolge van een gescheurde voorste kruisband.

Lees ook: Artrose bij de kat

De symptomen van artrose bij uw hond

Als de symptomen van osteoartrose in een vroeg stadium ontdekt worden en het goed behandeld wordt, kan de progressie van de aandoening zo veel mogelijk beperkt worden.

Expliciete symptomen als kreupelheid of vocale pijnuitingen komen pas in een later stadium.

Meer subtiele signalen als stijfheid na rust, minder willen spelen, meer slapen, achter blijven op wandelingen en niet aangeraakt willen worden op sommige plekken kunnen symptomen zijn van beginnende osteoartrose.

Hoe wordt artrose onderzocht bij mijn hond

De diagnose kan door uw dierenarts gesteld worden op basis van de anamnese, het looppatroon van uw hond en uitgebreid klinisch onderzoek. Röntgenfoto’s kunnen helpen om de diagnose te bevestigen.

algemeen

De behandeling van artrose bij uw hond

De behandeling van osteoartrose bij de hond is deels afhankelijk van de oorzaak. Chirurgie kan nodig zijn voor gewrichten die beschadigd zijn door bijvoorbeeld een gescheurde voorste kruisband.

Hetzelfde geldt voor gewrichtsproblemen met een erfelijke achtergrond zoals elleboogdysplasie.

Als de primaire aandoening verholpen kan worden, zal dat flink bijdragen aan het verlichten van de pijn en het vertragen de progressie van de secundaire osteoartrose.

De levensstijl van uw hond

Vervolgens zullen enkele veranderingen in de levensstijl van de hond ook bijdragen aan zo min mogelijk pijn. Het verminderen van de belasting van de aangedane gewrichten door gewichtsmanagement; door uw hond gematigd en gecontroleerd in beweging te houden en bovendien door piekbelastingen als traplopen of in de auto springen te vermijden.

Lees ook: 10 tips voor uw hond met artrose

Pijnstilling 

Daarnaast is pijnbestrijding is cruciaal. Er zijn tegenwoordig verschillende soorten medicijnen die ingezet kunnen worden.

Uw dierenarts zal een plan voor uw hond opstellen met passende medicatie gebaseerd op de behoeften en medische achtergrond van uw hond.

Supplementen 

Tenslotte kan osteoartrose ondersteund worden met nutraceuticals. Dit zijn supplementen met extra gezondheidsvoordelen. Deze producten kunnen aanvullende therapeutische ondersteuning bieden.

Zorg er wel voor dat u producten supplementeert die wetenschappelijk onderbouwd zijn.

Osteoartrose is geen fatale diagnose. Met de juiste behandeling en aanpassingen kan uw hond nog heerlijk samen met u genieten van zijn leven.

Vragen of twijfels?

Heeft u het vermoeden dat uw hond artrose heeft? Neem contact op met uw Sterkliniek in de buurt

Neem contact op met een dierenarts

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Maak een afspraak bij een kliniek. Een dierenarts kan beoordelen of behandeling nodig is.

Vind uw kliniek