hond op operatietafel

Cardiologie bij de hond

Cardiologie voor honden is een apart vakgebied, en een noodzakelijke: tien procent van de honden lijdt of kan in de toekomst aan een hartaandoening lijden.

Cardiologie voor honden

Als hartproblemen bij honden zich steeds vaker voordoen (bij tien procent van de honden), is het niet gek eens een woord te wijden aan cardiologie voor honden. Het is namelijk een apart vakgebied.

Aangeboren en onaangeboren problemen

Hartziekten zoals het ventrikelseptumdefect (gaatje in het hart) komen vanaf de geboorte voor en veroorzaken bijvoorbeeld hartruis (lees ook: Hartruis bij katten), andere ziektes ontwikkelen zich gedurende het leven en geven pas op oudere leeftijd problemen.

Werking van het hondenhart

Een hondenhart lijkt erg op het hart van een mens. Vanuit de longen komt zuurstofrijk bloed het hart binnen om via het hart het lichaam te worden rondgepompt.

Het hart heeft:

We zouden natuurlijk steeds verder in kunnen zoomen en zo het hart verder ontleden, maar het hondenhart is verder zeer gelijk aan een mensenhart.

Algemene verschijnselen van hartziekten bij de hond

U denkt: "Mij hond wordt ouder"

Hartaandoeningen gelijken elkaar vaak sterk in de symptomen die er bij komen kijken. Ze worden vaak verward met verschijnselen die door de eigenaar vaak als 'een ouder wordende hond' worden geïnterpreteerd.

"Mijn hond is minder energiek en sneller moe" is een klacht die we vaak horen. Wellicht denkt ook u dat hartklachten onderdeel zijn van het ouder worden van uw hond.

Natuurlijk, als de eigenaar van een iets oudere hond, denkt u dat dit er bij hoort.

Symptomen bij hartproblemen

Voor symptomen van hartproblemen bij uw hond, bekijk het artikel Hartproblemen bij Honden.

Op zoek naar een cardioloog voor uw hond?

Een specialist in de cardiologie is niet altijd nodig.

Neem eerst contact op met uw Sterkliniek dierenarts. Het kan wel zijn dat u wordt doorverwezen naar een specialistisch dierenarts.

Neem contact op met een dierenarts

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Maak een afspraak bij een kliniek. Een dierenarts kan beoordelen of behandeling nodig is.

Vind uw kliniek