Cold water tail bij hond

Cold water tail/Limber tail syndrome/Koud water staart

De "Cold water tail" is een aandoening die we af en toe zien. Vooral werkhonden worden getroffen. Bij pointers en retrievers is het veel beschreven.

De exacte oorzaak van Cold water tail is nog niet bekend. Het idee is dat het komt door overmatig arbeid, vooral bij honden die niet optimaal in conditie zijn. Daarnaast speelt water en dan met name koud water een rol. Bij doorvragen aan de eigenaar blijkt dat de honden vaak veel fysieke arbeid hebben verricht. Bijvoorbeeld op jacht of door te zwemmen.

Uit onderzoek is gebleken dat het een spierprobleem is. De spieren (coccygeale spieren) raken beschadigd waardoor pijn ontstaat en de staart afhangt.

In Nederland wordt gesproken over 'Koud water staart', en ook wel: 'dode staart'. 

Wat zijn de verschijnselen van een Cold water tail?

Typisch is de acuut naar beneden hangende staart. Kwispelen wordt niet meer gedaan. De staart hangt ook met lopen slap naar beneden. Soms hangt de staart direct vanaf de staartbasis. Maar het komt ook vaak voor dat de eerste ca 10 cm horizontaal gedragen worden en de staart daarna slap afhangt. De staart kan pijnlijk zijn. Honden hebben vaak moeite om te gaan zitten of weer op te staan.

Hoe stelt de dierenarts de diagnose Limber tail syndrome?

Limber tail syndrome is een andere naam voor Cold Water tail. De afhangende staart in combinatie met een verhaal van inspanning of zwemmen geven een sterke aanwijzing. Soms zal een röntgenfoto noodzakelijk zijn om fracturen of dislocaties van de staartwervels uit te sluiten. Het diep doorvoelen op de staartbasis is vaak gevoelig.
De dierenarts zal in eerste instantie problemen met de anaalklieren, de wervels, de prostaat en het ruggemerg uitsluiten middels klinisch onderzoek. Deze condities kunnen erg lijken op Limber Tail syndrome maar moeten wel anders behandeld worden.
Aangezien het een spierprobleem betreft kan bloedonderzoek behulpzaam zijn. Een verhoging van spierenzymen wordt dan meestal geconstateerd.

Hoe wordt Cold water tail behandeld?

De aandoening geneest in de regel vanzelf met rust. Na twee weken is bij bijna alle honden het probleem verdwenen. Soms is er na een paar dagen al niets meer te zien.
Natuurlijk wordt er wel wat aan de pijn gedaan. Behandeling met pijnstillers van de NSAID groep is aan te bevelen. Mogelijk kunnen warme kompressen op de staartbasis ook verlichting geven.

Kunnen honden vaker Cold water tail krijgen?

Honden die deze conditie eenmaal gehad hebben kunnen het vaker krijgen. Naar men denkt keert het bij ongeveer 1/3 van de honden in meer of mindere mate weer terug. Een aantal honden (10-15%) houdt een iets andere staartstand over aan het Limber Tail Syndrome.

Om te voorkomen dat uw hond het (weer) krijgt kunt u het beste de volgende zaken in acht nemen:

Bron: Steiss J, Braund K, Wright J, Lenz S, Hudson J, Brawner W, Hathcock J, Purohit R, Bell L, and Horne R (1999) Coccygeal Muscle Injury in English Pointers (Limber Tail). JVIM 13 (6), 540-548