Twee rottweiler pups op hek

Een puppy in huis! Wat nu…

Eindelijk is het zo ver! Een nieuwe pup in huis, een leuke maar o zo drukke en intensieve periode gaat u tegemoet.

Het fysiek gezond laten opgroeien, socialiseren en opvoeden is een hele klus.

De pup in de groei 

De groeiperiode van de pup is van groot belang voor het verdere leven als volwassen hond.

In de groei worden vele structuren gevormd die later door het lichaam niet meer volledig hersteld kunnen worden bij schade.

Het is daarom van het grootste belang dat deze structuren in de jeugd optimaal aangelegd kunnen worden.

Hoeveel beweging mag mijn pup? 

Voeding en beweging spelen hier een belangrijke rol bij. Het is erg verleidelijk om met uw nieuwe aanwinst een heerlijk stuk te gaan wandelen en de pup zal vol energie volgen.

Het bewegingsstelsel van een jonge pup heeft naast beweging ook voldoende rust nodig om uit te groeien. Pups gaan snel over hun fysieke grenzen heen en het is daarom nodig om de pup met enige regelmaat een time-out te geven.

De vuistregel 

In huis is dat gemakkelijk te realiseren door gebruik te maken van een bench, voor de beweging buitenshuis geldt de vuistregel van 5 minuten wandelen per maand leeftijd, driemaal daags. Dat betekent dat een hond van 3 maanden oud, 3x daags 15 minuten mag wandelen.

De voeding van de pup

Daarnaast is het van belang dat de pup de juiste en volledige bouwstoffen binnen krijgt om die snelle groei mogelijk te maken. Er zijn een aantal voorwaarden voor een goede voeding:

De vaccinatie van uw pup

Uw pup is kwetsbaar voor invloeden van buitenaf, het afweerapparaat is nog niet op volle sterkte, met als gevolg dat de pup relatief gevoelig is voor infecties.

De pup krijgt van het moederdier antilichamen mee, maar moet ook zelf antilichamen op gaan bouwen. Daarom worden de pups driemaal gevaccineerd, de laatste keer op 14-16 weken leeftijd.

Het ontwormen van uw pup 

Naast dat de pup antilichamen van de moeder meekrijgt, zijn de pups vaak bij de geboorte al besmet met spoelwormen. Het moederdier kan dit via de placenta overdragen aan de pups.

Het is daarom van belang om de pups op 2,4,6 en 8 weken te ontwormen en daarna iedere 4 weken tot de leeftijd van een half jaar is bereikt. Volwassen dieren 4x per jaar ontwormen is vaak voldoende.

Naast het zorgen voor een goede voeding en het optimaal houden van de weerstand zijn ook gedrag, o.a. de interactie met kinderen en andere honden, zaken die aandacht verdienen om uw hond uit te laten groeien tot een gezellig kameraadje!

Twijfels of vragen?

Heeft uw twijfels of vragen over uw pup? Neem contact op met uw Sterkliniek in de buurt voor advies.