hond gras

Grasaren bij honden

Grasaren zijn ontzettend vervelende dingen die zich door de weerhaakjes vast nestelen in de huid van onze honden en katten. Vaak tussen de tenen, in de oren maar ook in de neusholtes of in de keel.

Elk stukje grasaar wat in het lijf achterblijft kan voor hele vervelende infecties zorgen. Het is daarom van belang dat de dierenarts de grasaar verwijdert (terwijl het dier een klein roesje krijgt) en goed controleert of er niks is blijven zitten.

Gebruik van een octoscoop

Met een otoscoop kan er met behulp van licht diep in het oor van de hond worden gekeken. Zo kan er worden gekeken of er ontstekingsmateriaal aanwezig is. Of dat er bijvoorbeeld een voorwerp in zit dat er helemaal niet thuis hoort, zoals een grasaar. 

Lees ook: Oorontsteking

Wat zijn grasaren?

Grasaren zijn de ‘vruchten’ van gras. Grasaren hebben een scherpe punt aan de voorkant en weerhaakjes aan de achterkant. Ze groeien op hoge wilde grassen en breken soms af als dieren er langs lopen.

Grasaren in de zomer

Dieren met grasaren zien we vaker in de zomermaanden. Dat is te danken aan het feit dat honden dan meer buiten zijn, en daarnaast dat het gras in die periode weelderig groeit.

Probleem met grasaren bij honden

Het probleem van grasaren bij honden kan zich op verschillende manieren voordoen.

Ze komen in het oog of oor terecht en kunnen door de weerhaakjes maar één kant op, naar binnen. We zien ze ook regelmatig in het zachte weefsel tussen de tenen.

Herkennen van grasaar in oor of oog

Herken je één van bovenstaande situaties? Neem contact om met een Sterkliniek in de buurt.

Jeuk en pijn

Een grasaar kan bij honden erg jeuken maar is ook vaak erg pijnlijk. Voor het lichaam zijn grasaren lichaamsvreemd, en het reageert hier meestal op met een ontsteking. Op die manier probeert het lichaam zelf het lichaamsvreemde voorwerp eruit te zweren. 

Ontsteking door grasaar

Dit gaat vaak met ontstekingsmateriaal (pus) gepaard. Zo’n ontstekingsreactie zagen we ook bij Bowie. Toch gaat een grasaar meestal niet vanzelf weg. Ook omdat het zoveel irritatie geeft en soms blijvende beschadigingen kan veroorzaken, moet een grasaar, bijna altijd onder sedatie, verwijderd worden. Indien nodig wordt de ontsteking daarna bestreden met antibiotica.

Twijfel of vragen?

Twijfelt u, of heeft u vragen? Neem contact om met een Sterkliniek in de buurt voor vrijblijvend advies of om een afspraak te maken.

Neem contact op met een dierenarts

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Maak een afspraak bij een kliniek. Een dierenarts kan beoordelen of behandeling nodig is.

Vind uw kliniek