hond hardlopen

Hardlopen met uw hond: zo pakt u het aan

Of u nu zelf al jaren hardloopt en graag de hond eens mee wilt nemen, of denkt dat hardlopen met de hond een handige combinatie van het nuttige met het aangename is - voor zowel mens als dier is dit een fijne manier van bewegen.

Hardlopen met uw hond: zo pakt u het aan

Hardlopen met uw hond is een fijne manier van bewegen, omdat het ook nog eens erg gezellig is. Waarom moeilijk doen als het ook samen kan? Fysieke beweging is niet alleen voor u, maar ook voor uw hond erg belangrijk. Het draagt namelijk bij aan de levenskwaliteit van u beiden.

Maar hoe pakt u het aan? Om u letterlijk op weg te helpen geven wij hier alle informatie die u nodig heeft om op pad te gaan met uw hond. 

4 tips voor als u gaat hardlopen met uw hond

Heeft u zich goed ingelezen en bent u klaar om te hardlopen met uw hond? Na deze 4 praktische tips bent u helemaal klaar om van start te gaan. 

1. Neem genoeg water mee

Let erop dat u genoeg water meeneemt voor uw hond als u gaat hardlopen. Honden zweten niet via hun huid zoals mensen, maar via hun tong. Ze reguleren hun lichaamstemperatuur door te hijgen, dus ook uw hond is op zoek naar verkoeling! Bied daarom meermaals gedurende de loop water aan.

2. Let op wanneer u uw hond te eten geeft

Geef uw hond geen eten vlak voordat u gaat rennen. Dit kan namelijk leiden tot serieuze gezondheidsproblemen, zoals een maagvervorming. Wacht een paar uur tussen een grote maaltijd en het hardlopen.

3. Wees voorzichtig met de voetkussens

Asfalt kan hard zijn voor de voetkussens. Er kunnen brand- of schaafwonden ontstaan en dat is pijnlijk voor uw hond. Probeer de ondergrond waar u op loopt te variëren en check de onderkant van de poten bij thuiskomst.

4. Houd rekening met de mentale gesteldheid van uw hond

Fysieke activiteit is supergoed voor uw hond, maar het is ook belangrijk om uw hond mentaal te stimuleren. Zo voorkomt u stress en andere mentale klachten. 

Zo bouwt u hardlopen met de hond op

Trainingstempo

Het is vooral belangrijk dat u rekening houdt met de behoeftes van uw hond. Is uw hond nog ongetraind? Dan kunt u beter rustig beginnen. Als uw hond al een goede conditie heeft, kunt u de training versnellen.

Houd het draftempo van uw hond aan, dat is namelijk de natuurlijke rensnelheid voor honden wanneer het gaat om lange afstanden. Zo houdt u de spanning op het hondenlijf minimaal.

Een sneller tempo, ook wel galop, kunt u aanhouden bij kortere afstanden en op een zachte ondergrond.

Heeft uw hond moeite met bijhouden? Neem dan een rustiger tempo aan. Blijf altijd luisteren naar de signalen die uw hond u geeft!

Trainingsduur

U kunt kiezen voor intervaltrainingen tijdens het hardlopen. Kies dan wel voor een schema dat aansluit op de conditie van uw hond. Start altijd met een warming-up van ongeveer 10 tot 15 minuten. Een voorbeeld van een goed intervalschema is:

Wanneer de conditie van uw hond verbetert, kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om het aantal minuten snel hardlopen op te krikken. Houd het trainen leuk voor uw hond en zorg ervoor dat u de hond niet overbelast.

Wat is canicross?

Canicross is een specifieke discipline van hardlopen met honden. Hierbij draagt uw hond een speciaal harnas en loopt uw hond voor u uit. U en uw hond zijn verbonden door een elastische lijn van 2 à 3 meter lang, die u om uw middel draagt. Deze speciale lijn voorkomt schokken tijdens het hardlopen. U kunt hierbij ook met meerdere honden rennen.

Wanneer u rent met het harnas, zal de hond lichtjes maar gecontroleerd aan u trekken. Canicross is ontzettend populair over de hele wereld, en er worden tegenwoordig zelfs wedstrijden voor georganiseerd.

Kunnen alle honden hardlopen?

Nee, hardlopen is niet voor alle honden weggelegd. Om erachter te komen of uw hond geschikt is om hard te lopen, houdt u rekening met de volgende factoren:

Skelet:

Gewicht:

Grootte:

Blessures:

Heeft u nog vragen over hardlopen met uw hond of weet u niet zeker of uw hond ervoor geschikt is? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen. We helpen u graag!