stethoscoop

Hartworm bij honden

Hartworm bij honden: hoe ontstaat het en wat is het?

Larven van hartworm worden door muggen overgebracht. Eenmaal in het dier groeien de larven uit en nestelen zich in de longslagader of in het hart zelf.

Een hond met hartworm kan jarenlang geen klachten vertonen en dan toch verschillende symptomen krijgen zoals zwakheid, hoesten en benauwdheid. Het dier kan eraan komen te overlijden. Herhaalde behandeling na thuiskomst is aan te raden.

Lees ook: Longworm bij katten

Onstaan van hartworm

Larven van de hartworm worden door verschillende muggen overgebracht.

Eenmaal in het dier komen deze larven van de hartworm in de cyclusgslagader. De larven blijven hier tot ze volwassen zijn. Wanneer veel wormen in de longslagader aanwezig zijn komen zij in het hart terecht.

Hartworm bij honden: de cyclus

Hartworm bij honden: de cyclus

Hartworm symptomen

Er kan jaren overheen gaan voordat de hond symptomen vertoont. Symptomen zijn, hoesten (soms met bloed), vermageren, minder uithoudingsvermogen.

Bij zware infecties ontstaat harfalen, leververgroting en vochtophoping in de buik.

Overlijden door hartworm bij honden

Dieren kunnen onverwachts overlijden door hartworm.

Voorkom een hartworm besmetting door parasieten bestrijding ! Behandeling tegen hartworm door hem te doden in het lichaam kan wormrestanten achterlaten in bloedvaten. Dit veroorzaakt embolie. Hartembolie is een verstopping in bloedvaten die tot de dood kan leiden.

Hartworm voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen! Hartworm komt in alle zuideuropese landen voor. Let dus goed op met preventieve zorg voor uw hond als u op reis gaat.

Parasieten bestrijden bij huisdieren

De hartworm is een parasiet. Welke anti-parasitaire producten voor mijn dier?

Voor de allerbeste en veiligste parasieten bestrijding bent u bij ons aan het juiste adres. Niet alleen het juiste middel tegen vlooien, wormen of teken maar ook tegen de zandvlieg of hartworm. Een compleet overzicht van parasietenbestrijding. Onze kliniek is altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de allerbeste en veiligste parasietenbestrijding bij huisdieren. Uiteraard hebben wij al deze producten voor u op voorraad.

Huisdier mee naar het buitenland?

Dan is het erg belangrijk dat u op de hoogte bent over de mogelijke parasieten in het land van bestemming. Bij ons vindt u alle informatie die u nodig heeft om uw dier veilig mee naar het buitenland te nemen. Nog vragen hierover? Neem contact op met onze kliniek en wij adviseren u graag.

SterPlan en parasieten bestrijden

Wanneer u gebruik maakt van ons SterPlan krijgt u de allerbeste parasietenbestrijding voor het hele jaar rond.