Doberman op de hei

Huidproblemen bij honden

Jeuk is een veel voorkomend probleem bij honden. Jeuk is voor een dier heel vervelend. Bijna altijd kunnen wij uw dier van de jeuk af helpen. Het kan veel oorzaken hebben. Hierdoor is het soms lastig om snel een oorzaak te vinden.

Vlooien

De meest voorkomende oorzaak van jeuk bij honden is een vlooienallergie. Een enkele vlo op de hond kan al voldoende zijn om een ernstige allergische huidontsteking te veroorzaken. Dit is de reden waarom we eerst onderzoeken of uw hond een vlo heeft.

Het is niet altijd eenvoudig om deze vlo te vinden, tenzij de hond uiteraard veel vlooien heeft. U kunt het zelf ook goed in de gaten houden door de hond regelmatig met een speciaal vlooienkammetje te kammen.

De vlo blijft op de kam zitten en u vindt zwarte vlooienpoepjes. Vlooienpoepjes kunt u makkelijk herkennen door ze op een natte witte tissue uit te spreiden. U ziet dan het bloed uit de poepjes "trekken".

Voorkomen van vlooien

Het voorkomen van een vlooienbesmetting is natuurlijk het verstandigst. Dit lukt door maandelijks uw hond te ontvlooien met een goed middel. Een goed middel bestrijdt zowel de volwassen stadia als de larvale stadia.

Er zijn middelen in pipetvorm om op de huid tussen de schouders te druppelen maar er zijn ook middelen in tablet vorm. Tabletvorm heeft voordelen als uw hond veel wordt gewassen of veel zwemt.

Er bestaat ook een injectie welk de vlo steriel maakt waardoor de vlo cyclus wordt onderbroken. Ook is het van belang dat de omgeving naast goed stofzuigen direct een antivlooienbehandeling krijgt met een omgevingsspray die niet alleen volwassen vlooien, maar ook larven en eitjes doodt.

U moet alle plaatsen behandelen waar uw hond komt. Hebt u meerdere honden en katten, dan moeten zij ook tegelijk worden behandeld. Vlooien gaan nooit van dier op dier over. Een vlooienbesmetting loopt een dier op als hij/zij is een omgeving komt waar eitjes/larvale stadia aanwezig zijn.

U moet blijven behandelen, ook als u geen vlooien meer ziet, ook in de winter. Aan de balie van onze Sterkliniek Deventer en Sterkliniek Apeldoorn kunnen onze paraveterinairen u goed adviseren over de beste vlooienpreventie.

Andere parasitaire infecties

Als we zeker weten dat de hond geen vlooien heeft gaan we verder zoeken. Eerst willen we andere parasitaire infecties uitsluiten.

Om hier achter te komen nemen we afkrabsels van de aangetaste huid en bekijken dit onder de microscoop. Vinden we een parasitaire infectie dan zal daar de therapie op worden gericht. De volgende mijten spelen een rol als veroorzaker van huidproblemen bij de hond: demodex, sarcoptes (schurftmijt) en cheyletiella.

Schimmel infectie

Als er kale ronde plekken met wat schilfering op de huid aanwezig is dan moet er aan een schimmelinfectie worden gedacht. Schimmels zoals Microsporum canis of Trichophyton zie je vaak bij jonge dieren en dieren met een verminderde weerstand en immuunsuppressie.

De schimmel infectie kon vroeger door een speciale Woodse lamp en door een schimmelkweek worden bevestigd. De Woodse lamp gaf geen 100% betrouwbare diagnose en de schimmel kweek was meestal pas na 1 maand bekend.

Tegenwoordig hebben we met de PCR analyse een nieuwe en snelle diagnostiek om schimmel aan te tonen. PCR analyse is een test waarmee door DNA analyse schimmel wordt aangetoond. Met een steriele tandenborstel nemen we haren en schilfers van uw hond en dit wordt naar een speciaal laboratorium verzonden. Binnen 2 dagen hebben we dan de uitslag.

Gisten (Malassezia)

Gisten kunnen een rol spelen bij huidproblemen. Een Malassezia infectie is altijd een secundaire infectie. Dat betekent dat er altijd een andere oorzaak aan ten grondslag ligt.

Voedselovergevoeligheid of atopie kunnen een oorzaak zijn. Uiteraard zal de primaire oorzaak moeten worden behandeld en zal hiernaast de hond met een speciale shampoo tegen Malassezia moeten worden gewassen. Als zowel vlooien, andere parasieten, schimmels en gisten niet aanwezig zijn dan denken we aan atopie en voedingsallergie.

Atopie

Atopie is vergelijkbaar met wat wij kennen als hooikoorts of huisstofmijt allergie. Gras- en boombollen, huisstofmijt en andere stofjes zorgen bij mensen ervoor dat ze gaan niezen, proesten en traanogen krijgen.

Bij 75% van de honden met atopische dermatitis worden de eerste klachten zichtbaar tussen het eerste en het derde levensjaar. Het gebeurd maar zelden dat de klachten ontstaan jonger dan 6 maanden.

Bij honden is het meest opvallende verschijnsel van atopie de jeuk, die zich uit door het vaak likken of bijten aan de ondervoeten en het met de kop schuren langs de vloer of langs andere objecten. De allergie veroorzaakt vooral roodheid en schilfering van de huid. Het beeld kan verergeren door likkenAtopie hond, bijten en krabben waardoor uiteindelijk kale plekken en huidontsteking kunnen ontstaan.

De huidveranderingen zijn over het algemeen te vinden aan de kop (vooral rond de snoet en ogen), in de oksels, liezen, op de buik en aan de poten. Oorontsteking is bij zeer veel atopische honden een belangrijk onderdeel van de klachten. Bij een klein deel komen ook hooikoorts verschijnselen voor zoals niezen en ooguitvloeiing. 

Voedselovergevoeligheid

Voedselovergevoeligheid kan op alle leeftijden ontstaan, maar bij het grootste deel van de patiënten beginnen de problemen al op jonge leeftijd. Dat wil niet zeggen dat het bij een oudere hond niet voorkomt. Honden van 14 jaar en ouder met een voedselovergevoeligheid zijn beschreven! Heeft de hond eenmaal voedselovergevoeligheid ontwikkeld dan houdt het dier het levenslang. De hond groeit er niet overheen.

Honden met huidklachten door voedselovergevoeligheid krijgen jeuk. De jeuk kan variëren van matig tot ernstig en het kan op alle plaatsen op het lichaam voorkomen. Soms is een steeds terugkomende oorontsteking het enige probleem. Door krabben, bijten en likken kunnen de klachten verergeren.

Bij 15% van de honden met huidklachten door voedselovergevoeligheid treden ook maag-darmklachten op. De diagnose is alleen maar te diagnosticeren door een eliminatie dieet. Dat wil zeggen dat we de hond 6 weken voer laten eten waar hij niet voor allergisch kan zijn. Tussendoortjes geven mag gedurende deze 6 weken niet!

Wij hanteren 2 methoden bij een eliminatiedieet voor de diagnose stelling:

  1. Zelfgemaakt dieet. Dit is bewerkelijk omdat u eiwitbronnen moet gebruiken waar de hond nog nooit mee in aanraking is geweest. Deze eiwitbronnen zijn hert, eend, konijn, struisvogel, kangoeroe, paard of wild. Zie ook zelfgemaakt eliminatiedieet. Let wel op, zelfgemaakte eliminatiediëten mogen maximaal 6 weken gebruikt worden. Als het zelfgemaakte eliminatiedieet aanslaat, dan kan levenslang vervolg met dit dieet alleen vervolg hebben met consultering via een voedingsspecialist. Deze specialist zal adviseren in aanvulling met de nodige mineralen en vitaminen en hoeveelheden.
  2. Canine Z/D Ultra Allergen-Free voer. Dit is een eliminatiedieet. Dat wil zeggen dat de eiwitten minuscuul klein zijn gemaakt waardoor de hond er niet meer allergisch op reageert. De eiwitten behouden wel hun hoge voedingswaarde.
  3. Andere eliminatie diëten zijn: Royal Canin Anallergenic en Royal Canin Hypoallergenic. Een volwassen hond kan levenslang deze eliminatie diëten houden zonder aanvullingen.

Als de hond reageert op het eliminatiedieet, dan weten we dat voedingsallergie de oorzaak van de jeuk is en gaan we voor de toekomst bespreken wat de beste voeding voor uw hond is.

Graag willen wij u helpen te onderzoeken wat de bron van de jeuk is bij uw hond en ervoor te zorgen dat de hond weer een aangenaam leven krijgt.

Hormonale huidaandoeningen

De belangrijkste hormonale huidaandoeningen worden veroorzaakt door een slecht werkende schildklier of door de ziekte van Cushing. Door middel van bloed- en urine onderzoek is te achterhalen wat de oorzaak is van de kaalheid.

Hypothyreoidie

Dit is de meest voorkomende hormonale aandoening bij de hond. De oorzaak is een slecht werkende schildklier. Het beeld is een wat slomere, dik geworden hond met symmetrische kale flanken.

Ziekte van Cushing

Bij oudere honden zien we dat de honden dunner behaard raken, wat dikker en slomer worden en ook veel drinken en plassen.

Twijfels of vragen?

Heeft u twijfels of vragen over huidproblemen bij uw hond? Neem contact op bij een Sterkliniek bij u in de buurt

Neem contact op met een dierenarts

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Maak een afspraak bij een kliniek. Een dierenarts kan beoordelen of behandeling nodig is.

Vind uw kliniek