Bruine hond in armen dierenarts

Oormijten bij honden

Oormijt bij honden is erg vervelend. Gelukkig kunt u oormijt goed herkennen en is het te behandelen. U leest hier precies wat de symptomen zijn en wat de dierenarts voor u kan betekenen.

Wat is oormijt?

De oormijt is een klein beestje dat leeft in de oren van honden, maar ook van katten, konijnen, cavia’s en ratten. De oormijt wordt als eitje op de huid van de gehoorgang gelegd en ontwikkelt zich in drie weken tot een volwassen mijt.

Ze voeden zich met oorsmeer en huidcellen van honden en worden overgedragen door direct contact met andere huisdieren met oormijt.

Wat zijn de symptomen bij oormijt?

De eerste symptomen van oormijt verschijnen nadat de mijt zich een tijdje heeft genesteld in het oor van een hond. De hond kan dan last krijgen van:

Lees ook: Oorontsteking bij honden 

De diagnose oormijt

Oormijten zijn zo klein dat ze moeilijk te zien zijn, maar wel als het oor verlicht wordt. Dit zal uw dierenarts waarschijnlijk doen om de oormijt te diagnosticeren.

Microscopisch onderzoek 

Mocht de oormijt dan nog niet zichtbaar zijn, zal de dierenarts een uitstrijkje maken van de bruine ophoping in het oor. Dan zal de mijt onder een microscoop wel zichtbaar worden.

De behandeling tegen oormijt bij de hond

Oormijt is erg besmettelijk en omdat een oormijtinfectie niet vanzelf over zal gaan wordt een behandeling altijd aangeraden. Wanneer de infectie doorzet kan het oor verdikken en kan het leiden tot doofheid.

Een pipet in de hals

Oormijt is te behandelen door middel van een pipetje welke op de hals toegediend moet worden. In sommige gevallen moet eerst het oorsmeer weggespoeld worden, wanneer er hier teveel van is.

Controle bij de dierenarts 

Het is aangeraden om drie weken na de behandeling op controle te komen bij uw dierenarts. Bij een controle weet u zeker dat uw hond helemaal af is van de oormijtinfectie.

Twijfels of vragen?

Heeft u over uw hond twijfels of vragen? Neem contact op met uw Sterkliniek in de buurt voor advies. 

Neem contact op met een dierenarts

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Maak een afspraak bij een kliniek. Een dierenarts kan beoordelen of behandeling nodig is.

Vind uw kliniek