puppy buiten

Met de hond op vakantie

Heeft u vakantieplannen maar twijfelt u of de hond mee gaat of een pension in? In dit artikel noemen wij verschillende punten om over na te denken.

Reizen met de hond

Het is niet duidelijk of er dit jaar meer huisdieren met hun eigenaar op vakantie naar het buitenland gaan. De pensions zijn minder geboekt, maar dat kan ook betekenen dat baas en huisdier samen thuisblijven. Voor de vakantiegangers volgen hier enkele aandachtspunten.

Hond met reisziekte?

Net zoals mensen, kunnen honden ook last krijgen van reis- of wagenziekte. Ruim 15 procent van de honden heeft weleens last van wagenziekte. Jonge honden zijn in het algemeen gevoeliger voor reisziekte dan oudere, en sommige dieren groeien er met het ouder worden zelfs helemaal overheen.

Andere honden houden er helaas hun hele leven last van. Reisziekte kan zich voordoen bij reizen met alle soorten voertuigen: auto, trein, boot of vliegtuig. Als het een extreem geval is, kan uw dierenarts mogelijk een medicijn voorschrijven.

Hoe kunt u reisziekte bij uw hond verminderen 

U kan het uw hond zelf makkelijker maken door aan de volgende punten te denken:

Wetten en regels voor reizen met de hond

Overheidsbepalingen verschillen nog enorm in Europa en van een algemeen en uniform beleid is nog lang geen sprake. Er zijn vele bepalingen op het gebied van verplichte vaccinaties, aanlijngeboden, invoerbeperkingen, rasverboden, muilkorfplicht en verplichte parasietenbestrijding.

Veel diereigenaren hebben alleen de eindbestemming voor ogen en vergeten dat ze soms door verschillende landen moeten reizen. Hierdoor is men ten tijde van de reis steeds onderhevig aan andere wetgeving.

Sommige rassen zijn verboden in sommige landen, bij de grens aangekomen betekent dat dus rechtsomkeert maken of je hond in beslag laten nemen. Een kopie van de stamboom meenemen, zou wel eens verstandig kunnen zijn.

Controles lijken zeldzaam, maar zodra u in contact komt met een locale wetsdienaar kunt u erop rekenen dat alles gecontroleerd wordt.

De aandacht is ook sterk toegenomen nu in enkele Westerse landen (Nederland, Frankrijk) gevallen van hondsdolheid bij de mens zijn gemeld na import van honden uit Afrika.

Het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren (LICG) heeft de eisen per land op een rijtje gezet:

Identificatie

Honden, katten en fretten dienen tegenwoordig identificeerbaar te zijn bij grensoverschrijding. Dat wil zeggen dat ze een duidelijk leesbare tatoeage moeten hebben of een functionerende chip.

Het is dus verstandig om de leesbaarheid van de tatoeage zelf te controleren voor vertrek. Ook kunt u aan uw dierenarts vragen even de werking van de chip te controleren.

Het komt namelijk voor dat deze bij de hond defect raakt, bijvoorbeeld door een stevige aanvaring met een boom of ander hard voorwerp.

Het is belangrijk dat je als eigenaar eventuele veranderingen doorgeeft. Als uw telefoonnummer verandert, dient u dit door te geven anders bent u onbereikbaar als men uw huisdier heeft gevonden.

Gezien eventuele vakantieproblemen is een mobiel nummer als eerste nummer het verstandigst.

Parasieten in het buitenland

Met meer bijzondere vakantiebestemmingen zoals bijvoorbeeld Kroatië komen nieuwe gebieden onder bereik van onze huisdieren, die daar dan bijzondere ziekten oplopen zoals bijvoorbeeld de “tick-born encephalitis” oftewel een ernstige aandoening van het zenuwstelsel ten gevolge van een tekenbeet.

Een aparte categorie patiënten zijn die honden die worden meegenomen van vakantiebestemmingen. Zonder het te weten nemen de toeristen goedbedoeld meer narigheid mee dan ze denken. Een ziekte als Leishmania is hier een goed voorbeeld van. Deze kan na verloop van tijd behoorlijk ernstige problemen veroorzaken voor de hond, vaak met dodelijke afloop.

Een strenge gezondheidscontrole van deze dieren door een Nederlandse dierenarts is aan te raden om problemen in een vroeg stadium te ontdekken.

Een deel van bovengenoemde parasieten en de door deze diertjes overgebrachte ziekten zijn ook niet ongevaarlijk voor de mens. Ziekten die van dier op mens kunnen overgaan, worden zoönosen genoemd.

Vooral kinderen zijn een kwetsbare groep. Aandoeningen als de ziekte van Lyme, problemen met de vossenlintworm en spoelworminfecties kunnen zowel mens als dier treffen.

Vaccinaties voor hond op reis

In principe is er in Europa maar één verplichte vaccinatie voor honden bij grensoverschrijdend verkeer en dat is de hondsdolheidvaccinatie. Deze vaccinatie dient ruim op tijd vóór de vakantie plaats te vinden.

Informeer tijdig welke eisen het pension stelt inzake vaccinaties en preventieve behandeling. Na het pensionbezoek kan een grondige (antiparasitaire) wasbeurt soms geen kwaad.

Vergeet niet om thuis voordat u op reis gaat even de ligplaatsen en omgeving te behandelen. Anders wordt u bij thuiskomst misschien wel verwelkomd door honderden hongerige vlooien. 

Risicofactoren in het buitenland

Hondsdolheid

Ook bekend als ‘rabiës’. Een levensgevaarlijk virus die binnen en buiten Europa voorkomt. Het virus wordt doorgegeven via speeksel wat in het bloed of de slijmvliezen van de ander terecht komt.

Een vriendelijke lik van een besmet dier kan voldoende zijn om dit dodelijke virus op een ander zoogdier, dus ook op u, over te brengen. Uw hond tegen rabiës laten vaccineren is om die reden een vereiste bij de meeste vakantielanden.

Leishmania

Dit is een ziekte die overgebracht wordt door zandvliegen. Zandvliegen zijn net hele kleine mugjes van enkele millimeters groot en komen voornamelijk voor rond de Middellandse Zee.

Symptomen van een hond met Leishmaniose kunnen erg verschillend zijn en variëren van lusteloosheid tot bloedarmoede en huidklachten. Echter kan het ook voorkomen dat de hond wel drager is maar geen symptomen vertoond.

Preventieve bescherming met behulp van een speciale halsband is verstandig.

Hartworm

Lees verder over hartworm bij honden.

Longworm

Helaas komt deze parasiet inmiddels ook in Nederland voor. Lees meer over longworm bij honden.

Babesia

Babesiose word overgebracht door teken die in warmere landen leven, maar komt tegenwoordig helaas ook in Nederland voor. Symptomen van Babesiose kunnen zijn koorts, bloedarmoede en bloed bij de urine.

Het is goed mogelijk om de hond hier tegen te behandelen, blijft het echter onbehandeld dan kan het een dodelijke afloop hebben. Tekenbestrijding voor uw dier en dagelijkse controle is geen overbodige luxe.

Ehrlichia

Ehrlichiose word net als Babesiose overgebracht door teken en is voornamelijk actief in warmere landen. De parasiet Ehrlichia tast de witte bloedcellen aan. Honden kunnen direct ziek worden maar het is ook mogelijk dat er pas jaren later ziekteverschijnselen optreden.

Mocht u meer willen weten over bovenstaande buitenlandse risico’s neem dan contact op met uw Sterkliniek Dierenarts.