Witte hond in gras

De voeding van een puppy

Groeien doe je maar één keer. Daarom tien belangrijke voedingsfeiten voor puppies.

Inleiding

De groeifase is van groot belang voor het toekomstige leven van de pup. Tijdens de groeifase krijgt het lichaam zijn uiteindelijke vorm en samenstelling.

De groei 

Weefsels en organen groeien uit en sommigen hebben daarmee tevens hun eindstadium bereikt, omdat zij nooit meer opnieuw gevormd kunnen worden. Weefsels zoals kraakbeen en zenuwweefsel zullen zich dan ook na beschadiging NOOIT meer volledig kunnen herstellen.

Dit betekent dat we als eigenaar tijdens de groei voor de beste omstandigheden moeten zorgen, zodat de pup het maximale uit zijn genetische mogelijkheden kan halen.

Natuurlijk heeft al een deel van de groei plaatsgevonden in de baarmoeder van de moederhond, maar daar kunnen we niets meer aan veranderen. Nu moeten we zorgen dat de rest van de groei zo goed mogelijk verloopt. Deze pagina geeft u informatie over voeding van de pup.

Voor een goede en gezonde groei heeft de pup bouwstenen nodig die door de voeding geleverd moeten worden. Een mindere kwaliteit voeding kan gemakkelijk tot problemen leiden in de groei met alle gevolgen van dien.

Helaas zijn vele kruisingen en moderne hondenrassen gevoelig geworden voor niet optimale voeding, sommige gevolgen komen pas jaren later aan het licht.

Inhoud

Hieronder volgen 10 welgemeende adviezen van uw dierenarts, die verderop in dit boekje worden toegelicht.

  1. Voer een volledige en uitgebalanceerde voeding en verstoor de balans niet!
  2. Kies een A-merk voeding
  3. Kies een voeding die het meest geschikt is voor uw pup
  4. Geef geen baby-, peuter- of kindervoeding aan uw pup
  5. Let op de samenstelling van de voeding
  6. Let op de kwaliteit van de voeding
  7. Kies verantwoorde kauwmaterialen
  8. Voorkom overconditie bij uw hond
  9. Voer toevoegingen alleen op medische indicatie
  10. Veranderingen van voeding dienen geleidelijk ingevoerd te worden

1.Voer een volledige en uitgebalanceerde voeding en verstoor de balans niet.

Het is van groot belang dat de voeding die u uw pup geeft alles bevat wat de pup nodig heeft. Dit betekent niet alleen alle voedingsstoffen die noodzakelijk zijn, maar ook dat deze voedingsstoffen in de juiste verhoudingen aanwezig zijn. Dat wordt bedoeld met een volledige en uitgebalanceerde voeding. Voeg zelf geen extra ingrediënten aan de voeding toe, dit kan de balans verstoren.

De juiste verhouding 

Het mag duidelijk zijn dat de voeding alles moet bevatten wat de pup nodig heeft voor zijn groei, maar de verhoudingen verdienen een nadere toelichting. Sommige voedingstoffen heeft de pup heel gering nodig en andere in veel grotere hoeveelheden. In een aantal gevallen maken verschillende voedingsstoffen gebruik van dezelfde opnamemechanismen in de darmwand en komen zo in het bloed terecht van het dier.

Op het moment dat voedingsstoffen niet in de juiste verhouding worden aangeboden, worden ze ook niet meer in de juiste verhouding opgenomen en ontstaat een tekort of overmaat van bepaalde voedingsstoffen in het lichaam.

“Volledig voer” is een wettelijk beschermde term en betekent dat de voeding alles bevat wat een dier nodig heeft mits de voeding ook voor dat dier bedoeld is. Helaas wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van marketingtermen die voor doen komen alsof een voeding volledig zou zijn.

2. Kies een A-merk voeding

A-merken hebben een naam hoog te houden en gaan daarom zeer zorgvuldig te werk. Niet alleen beschikken zij over onderzoeksmogelijkheden, maar hebben zij ook goede eigen productieprocessen die streng gecontroleerd worden.

A-merken passen de laatste wetenschappelijke kennis toe op hun producten en garanderen een goede kwaliteit. Niet voor niets zijn dit ook de merken die dierenartsen accepteren als leveranciers van dieetvoedingen.

Deze dieetvoedingen worden toegepast bij zieke dieren en dierenartsen kunnen het effect beoordelen aan de hand van de invloed op de gezondheid van het dier en soms met nader onderzoek zoals bloedonderzoek.

Receptuur 

Deze merken werken ook met vaste samenstellingen (receptuur) van de voeding en veilige grondstoffen gebaseerd op een wetenschappelijke keuze en niet gebaseerd op de prijs van de grondstoffen.

Kwaliteitssysteem 

Middels onuitwisbare batchcodes en een niet te wijzigen vermelding van de productiedatum of houdbaarheidsdatum weet u wat u koopt en kunt u de fabrikant altijd aanspreken als het product niet aan uw verwachting voldoet.

3. Kies een voeding die het meest geschikt is voor uw pup

Door de enorme variatie in rassen is er ook een enorme variatie in pups. Door deze variatie zijn er ook allerlei risico’s die een relatie hebben met (onjuiste) voeding. Zo kunnen pups van zeer kleine rassen een suikertekort oplopen bij een verkeerd voerschema en kunnen pups van middelgrote- en grote honden weer gevoelig zijn voor skeletproblemen.

Daarnaast zijn er rassen die gevoelig zijn voor bepaalde stoffen in de voeding zoals de Labrador Retriever die gevoelig is voor koper of bijvoorbeeld de Duitse Herder en Duitse Dog die gevoelig zijn voor de ontwikkeling van slappe ontlasting.

A-merken zullen de voeding aanvullen met zaken die bijvoorbeeld de ontwikkeling van goede darmbacteriën bevorderen of die op een andere manier de weerstand van het jonge dier helpen verhogen. Of er worden maatregelen genomen om de kans op het ontstaan van groeistoornissen zo klein mogelijk te maken.

Advies 

Kies het A-merk dat u wilt en kunt betalen, kies een product dat het beste past bij uw type pup en eventueel ras en voer uw pup op “het zicht”. Gebruik de voedingstabel als richtlijn maar controleer de voedingstoestand van uw pup met het oog en de hand. Een pup dient slank op te groeien!

Voer geen product voor volwassen honden aan uw pup, dit zorgt namelijk voor een tekort aan vele belangrijke voedingsstoffen die belangrijk zijn voor een goede vorming van de weefsels!

4. Geef geen baby-, peuter- of kindervoeding aan uw pup

In de kliniek maken we regelmatig mee dat baby-, peuter- of kleutervoeding wordt gegeven aan puppy’s. Al deze producten zijn niet geschikt als voeding voor de pup. Dit komt doordat deze producten zijn afgestemd op de behoeften van een kind en dit komt geheel niet overeen met de behoefte van een pup.

Andere zaken zoals melk, yoghurt, kaas en brood kunnen ronduit gevaarlijk zijn in de groei vanwege de bijdrage aan het ontwikkelen van groeistoornissen.

Giftige voedingsstoffen 

Chocolade, krenten en rozijnen zijn ronduit giftig voor de meeste honden.

5. Let op de samenstelling van de voeding

Dit is heel erg moeilijk voor u als eigenaar. Wettelijke regels staan niet toe dat er uitingen op de verpakking staan die iets zeggen over de kwaliteit. Zo zult u geen energiewaarde, verteerbaarheid of nauwkeurige informatie over gebruikte grondstoffen terugvinden op de verpakking.

Hier zult u dus af moeten gaan op het advies van een dierenarts of een echte voedingsdeskundige. Met ingewikkelde berekeningen gebaseerd op de analyse op de verpakking is wel het een en ander te achterhalen maar dan is het beeld nog niet volledig.

Termen

Ander nadeel is dat sommige grondstoffen zoals “gevogeltemeel” naar kunnen klinken, maar uitstekende grondstoffen zijn. Anderzijds zegt een term “kip” helemaal niets over de kwaliteit van de gebruikte kip. De combinatie van deskundig advies en A-merk staat in het algemeen garant voor een goede keus.

De term “vers vlees” zegt wettelijk gezien alleen dat het vlees niet verhit is. Deze “Vers vlees-voedingen” zijn niet altijd volledig.

6. Let op de kwaliteit van de voeding

Ook dit is moeilijk in te schatten voor u als eigenaar maar er zijn wel een aantal goede adviezen te geven.

Opnieuw is een A-merk in de originele verpakking met een ruime houdbaarheidsdatum een goede keus. Droogvoeding is een verstandige keus. Het stimuleert het kauwen door de pup en is naar verhouding ook het voordeligst omdat u veel voeding en weinig water koopt.

A-merken voegen temperatuurgevoelige ingrediënten pas toe nadat het brokje is afgekoeld. Deze voedingen zijn vrij van bacteriën en dat moet ook om bederf te voorkomen. Pups nemen voldoende bacteriën op uit de leefomgeving om de natuurlijke darmflora op te bouwen.

7. Kies verantwoorde kauwmaterialen

Het is belangrijk dat pups goed en regelmatig kauwen. Het voorziet in een natuurlijke behoefte en zorgt voor een goede ontwikkeling van de kauwspieren.

Kauwmaterialen moeten wel aan een aantal criteria voldoen. Veel kauwmaterialen beïnvloeden de voedingsbalans of zijn nutteloze voedingsmaterialen. Buffelhuid is een verstandige keus.

Kies een voorwerp uit dat past bij de grootte van de kaken van uw pup. Pas wel op dat honden niet uit competitie of gewoon uit vraatzucht het laatste te grote stuk in één keer opeten, dat kan voor problemen zorgen.

Niet eetbare speeltjes

Kauwmaterialen en speeltjes die niet als voeding bedoeld zijn mogen niet worden opgegeten, dus er mogen geen stukjes vanaf komen. Te vaak moeten dierenartsen een stukje vastgelopen speelgoed/kauwmateriaal of een stuk flos verwijderen uit de darm.

Buffelhuidkluif

Wordt een buffelhuidkluif of floss smerig dan doet 24 uur diepvries en vervolgens ontdooien wonderen.

Wij raden bepaalde botten af

Ribben, knieën, mergpijpjes en andere botten zijn om verschillende redenen dringend te ontraden.

8. Voorkom overgewicht bij uw hond

Tegenwoordig hebben veel volwassen dieren overgewicht. Simpel gezegd nemen ze meer energie op dan dat ze verbruiken. De oplossing is eenvoudig: minder eten en/of meer bewegen.

Aan minder eten zitten grenzen. Als je de dagelijkse voergift sterk verlaagt worden ALLE voedingsstoffen verlaagd, ook de goede! Beter is het dan om een speciaal vermageringsdieet in te zetten.

Kans op groeistoornissen 

Jonge dieren met overgewicht hebben een grotere kans op groeistoornissen, in het algemeen is het verstandig om een jong dier slank te laten opgroeien.

Aan het einde van de groeiperiode (verschillend van ras tot ras) moet u oppassen, de energiebehoefte loopt dan sterk terug dus de voergift (hoeveelheid en type) moet worden aangepast.

Houd er rekening mee dat de tussendoortjes die u tijdens training als beloning geeft ook energie bevatten. U kunt de brokjes van pupvoeding als beloning gebruiken of speciale beloningsbrokjes die geschikt zijn voor pups. Trek deze brokjes dan wel af van de dagelijks toegestane hoeveelheid voeding.

9. Voer toevoegingen alleen op medische indicatie

Via allerlei kanalen worden voedingssupplementen aangeboden en de één belooft nog meer dan de ander. Helaas vallen deze supplementen nog niet onder controlerende wetgeving zoals bijvoorbeeld medicijnen.

Let op! Supplementen kunnen schadelijk zijn

Als u een goede voeding voert (A-merk) dan zijn supplementen niet nodig. Voor dieren in de groeifase kan het zelfs heel schadelijk zijn. Dit wordt vooral veroorzaakt door de samenstelling van het zogenaamde vulmiddel, dat is de niet werkzame stof van het supplement. Dit gedeelte kan oplopen tot wel 95 procent van het product!

Geef alleen supplementen op aanraden van uw dierenarts, uw dierenarts kan de kwaliteit inschatten en beoordelen of het kan bijdragen aan de gezondheid van uw hond.

10. Veranderingen van voeding dienen geleidelijk ingevoerd te worden

Een nieuwe voeding moet u geleidelijk aan inmengen. Op deze manier kunnen de bacteriën in de darm (darmflora) het beste wennen aan de nieuwe voeding.

Dit is vooral van belang bij pups en als de kwaliteit tussen de oude en de nieuwe voeding duidelijk verschilt. Een plotselinge overgang kan aanleiding geven tot diarree.

Heeft u alsnog vragen? Uw Sterkliniek dierenarts helpt u graag op weg om samen met u de best mogelijke start te geven aan uw nieuwe huisgenoot.