Retriever op grond

Het feestseizoen: stress en vuurwerkangst

December, de feestmaand van het jaar! Helaas is dit voor onze trouwe viervoeters vaak niet het geval. Wekenlang wordt uw huisdier onverwachts geconfronteerd met geknal, lichtflitsen en vreemde geuren.

Vuurwerkangst bij honden en katten is vaak een grote zorg bij huisdiereigenaren. Gelukkig kunt u als eigenaar, met een juiste training en eventuele hulp van medicatie, wonderen verrichten om de angst van uw dier te verminderen.

Vuurwerk: begin op tijd met trainen, en werk vooral ook aan uw reactie als eigenaar.

Is de hond angstig door de baas?

De belangrijkste reden waarom honden zo angstig zijn is dat ze van hun bazen hebben begrepen dat vuurwerk eng is. Zodra ze negatief reageren op het vuurwerk worden ze getroost, beloond of wordt er op ze gelet. Zo leren ze dat het heel terecht is om bang te zijn, want ze worden door middel van aandacht voor hun angst beloond.

Het gedrag van de baas

Als er dus iets moet veranderen is het wel het gedrag van de eigenaar als de hond angstig reageert.

Wanneer uw hond reageert op een knal of een lichtflits roep deze dan bij u en ga vervolgens verder waar u mee bezig was. Zo maakt u van uzelf een veilige toevluchtshaven voor uw dier. Blijf consequent in deze techniek en uw hond zal naar u toe komen voor comfort en zekerheid in plaats van op de vlucht te slaan.

Dit valt niet mee en lost het probleem niet op korte termijn op. Het is echter wel verstandig om ermee te beginnen en om alle huisgenoten hierin te betrekken.

Bang of niet?

Let op dat honden goede acteurs kunnen zijn. Ze hebben ontdekt dat als ze angstig gedrag vertonen, ze aandacht krijgen, getroost worden, of ze hoeven niet naar buiten.

Als u wil weten of uw hond echt angstig is, let dan op houding en gedrag. Een echt bange hond: heeft de oren naar beneden, de staart laag, trekt mondhoeken naar beneden, kan trillen, gapen, de bek aflikken en wil niet snoepen.

Vuurwerktraining met uw hond

U kunt uw hond ook een ‘doe-het-zelf-mini-vuurwerk-training’ geven. Gebruik daarvoor verschillende geluiden; trektouwtjes, klapperpistooltje, knallende ballonnen, etc.

Houdt een dusdanige afstand dat de hond het geluid net verdraagt zodat hij niet in paniek raakt. Doe ondertussen favoriete spelletjes met uw hond. Combineer zo het leuke met datgene waar hij van slag van raakt. Op deze manier legt u een koppeling tussen de geluiden en het leuke spel. Ga niet te snel! En begin met een grote afstand tussen de geluiden en uw hond.

U kunt de instructies op de vuurwerk CD van Tinley gedragstherapie volgen om uw dier optimaal te trainen. Let op: begin hier ruim op tijd mee!

Tips

Medische mogelijkheden voor uw huisdier met angst

Laat u bij gebruik van medicamenten adviseren door een dierenarts. Er is een grote variatie aan medische hulpmiddelen voor uw hond of kat met stress, zoals Sileo, Pexion, Clomicalm, Zylkène en ook middelen als Feliway, de DAP verdamper en Telizen. Deze middelen kunnen uw dier kan helpen kalmeren en ontspannen. Hierdoor kan een vuurwerktraining succesvoller verlopen en ook gedurende de jaarwisseling kan vuurwerkangst afnemen.

Uw dierenarts kan u advies geven welk medicijn het meest geschikt is voor uw dier.

Training 

Alleen medicatie geven is mogelijk maar eigenlijk onvoldoende; u moet dit combineren met een intensieve training. Begin daarom minimaal een maand van te voren met het toepassen van de training en blijf hier trouw aan. Om op deze manier medicatie en training te combineren heeft u de grootste kans op succes bij het verlagen van de angst voor vuurwerk bij uw dier.

Welke medicatie en training dat wordt is echter geheel afhankelijk van uw dier. Observeer daarom uw dier en bepaal zo de oorzaak van de angst. Is uw dier van jongs af aan al bang voor vuurwerk of neemt hij het gedrag van de soortgenoten over? Reageert uw dier feller op de lichtflitsen, het geluid, de geur of op de gehele ambiance van de feestmaand? Heeft uw dier een gevoeliger zenuwsysteem en is hij in het doorgaande leven ook geprikkeld of heeft uw dier lichamelijke problemen waardoor hij extra gevoelig is?

Deze informatie helpt uw dierenarts bij het kiezen van een juiste behandelingstherapie, medicatie, voeding en eventuele voedingssupplementen.

Tips voor de jaarwisseling voor uw huisdier

Hieronder leest u een aantal tips om de jaarwisseling met uw huisdier beter door te komen. 

Heeft u vragen?

Mocht u na het lezen van bovenstaande informatie toch nog vragen hebben dan kunt u het beste contact opnemen met uw Sterkliniek dierenarts. Uw dierenarts kan samen met u kijken naar de beste mogelijkheden voor uw huisdier. Klik hier voor de contactgegevens van uw Sterkliniek.

Wij wensen u en uw huisdieren een veilige en fijne jaarwisseling toe!