kat en hond castratie sterilisatie

Verschillen tussen steriliseren en castreren

Er is een bekend misverstand over castratie en sterilisatie: castratie is voor mannetjes (reuen en katers) en sterilisatie is voor vrouwtjes (teven en poezen). Hoe zit het nu echt?

Veel mensen denken: "castratie is voor mannetjes en sterilisatie is voor vrouwtjes". Eén groot misverstand, maar hoe zit het nu echt?

Verkeerd gebruik castratie en sterilisatie

De begrippen castratie en sterilisatie worden vaak verkeerd gebruikt. We noemen het onvruchtbaar maken van mannetjesdieren vaak castratie en van vrouwtjesdieren sterilisatie. Dat is feitelijk onjuist, want vrouwtjesdieren worden ook gecastreerd!

Verschil castratie en sterilisatie

Het verschil tussen castratie en sterilisatie is heel in het kort:

  1. Castratie: bij castratie worden de geslachtshormoon producerende organen verwijderd (bij mannetjes de zaadballen en bij vrouwtjes de eierstokken).
  2. Sterilisatie: bij sterilisatie worden de eileiders of de zaadleiders onderbroken.

Het voordeel / nadeel

Het effect bij sterilisatie is heel anders dan dat van castratie, vooral te danken aan het feit dat we met hormonen te maken hebben.

Gedragsverandering

Bij sterilisatie De geslachtshormonen blijven dan dus gewoon geproduceerd worden en het effect van deze hormonen op het lichaam en het gedrag van het dier blijft ook aanwezig. Daarom wordt sterilisatie bij dieren eigenlijk nooit toegepast.

Uw kat of hond laten castreren?

Wilt u uw hond of kat laten castreren of laten steriliseren? Lees onze complete artikelen over:

Deze behandelingen zijn uit te voeren bij verschillende Sterklinieken. Vind een Sterkliniek in de buurt.