Labrador retriever op grond

Uw hond of kat vergiftigd

Uw hond of kat kan niet alleen vergiftigd worden door dingen die bekend staan als gevaarlijk. Ook onze lekkere snack of zoiets simpels als water kan leiden tot vergiftiging van uw hond of kat.

Vergiftiging hond of kat

Helaas zien wij in de Sterklinieken zeer regelmatig vergiftigingen bij huisdieren door huis-, tuin- en keukenmiddelen. Ook etenswaren, die voor de mens volkomen onschuldig zijn, kunnen voor uw huisdier gezondheidsrisico’s opleveren. Daarom hebben wij de meest voorkomende vergiftigingen voor u op een rij gezet. 

Giftig eten voor hond en kat

Chocolade

Chocola is giftig voor honden, katten, papegaaien en fretten. Het bevat de stof theobromine, welke voor de mens niet schadelijk is, maar voor uw huisdier wel.

Het is belangrijk om een inschatting te maken van de hoeveelheid cacao die het dier heeft binnengekregen. Dit verschilt bij witte, melk en pure chocolade.

De verschijnselen kunnen na inname tussen 1-24 uur optreden en bij verpakte chocolade kunnen de symptomen zelfs nog langer op zich laten wachten.

De klachten kunnen gevarieerd zijn van een pijnlijke buik tot epilepsie en coma, opvallend zijn hartkloppingen. Er bestaat geen tegengif maar wel een behandeling tegen theobromine, dus voorkomen is in dit geval het allerbeste.

Let op ook de cacaodoppen, voor gebruik in de tuin, bevatten theobromine en zijn dus gevaarlijk bij inname voor uw huisdier.

Rozijnen en druiven

Voor honden kan het eten van rozijnen en druiven schadelijk zijn.

Er bestaat een individuele gevoeligheid per hond, dat betekent de ene hond geen problemen heeft terwijl de ander wel gezondheidsproblemen kan ervaren.

Rozijnen zijn schadelijker dan druiven, respectievelijk drie gram rozijnen per lichaamsgewicht en 20 gram druiven per lichaamsgewicht zijn potentieel giftig.

De hond ontwikkeld acuut nierfalen en wordt sloom, eet niet meer en maakt een zeer zieke indruk. Zeer snel ingrijpen is dan gewenst.

Hiernaast zijn avocado’s, macademia noten, ui-achtigen, en zoetstof absoluut niet bedoeld voor uw hond of kat.

Giftige planten voor hond en kat

De kerstroos en de hulst kunnen bij zowel kat als hond maag-darmklachten en soms ook hartritmestoornissen veroorzaken. Lelies en zeker de tijgerlelie zijn zeer giftig voor de kat.

De inname van een enkel blaadje kan al nierfalen veroorzaken. Daarnaast is het stuifmeel van de lelie erg plakkerig en kan dit aan de vacht van de kat blijven zitten.

Wanneer deze zich wast kan de kat zodoende leliemateriaal binnenkrijgen. Raadpleeg onmiddellijk uw dierenarts als uw kat mogelijk lelie heeft binnengekregen.

Bollen

De bollen van de narcis, de krokus, de tulp en de amaryllis zijn giftig voor de hond en de kat.

Voor een complete lijst van verschillende soorten binnen- en buitenplanten en paddenstoelen die ook giftig zijn voor uw huisdier: de website www.licg.nl.

Giftige medicijnen voor hond en kat

Er is een reden dat uw hond of kat zijn eigen soort medicijn mee naar huis krijgt: verschillende 'menselijke' medicijnen zijn giftig voor uw huisdier.

Vooral pijnstillers zoals aspirines, paracetemol en ibuprofen zijn al bij hele kleine hoeveelheden zeer giftig voor uw hond en kat. Het is daarom belangrijk dat dit nooit gegeven wordt als uw dier zich niet zo lekker voelt.

Gif voor ongedierte

In deze categorie is weinig uitleg nodig: dat wat giftig is voor ongedierte is ook gevaarlijk voor uw hond of kat. Slakkengif, mierenlokdozen en ratten- en muizengif kunnen allemaal (dodelijke) impact op de gezondheid van uw huisdier hebben.

Na inname van slakkengif krijgt het dier zenuwverschijnselen zoals een dronkemansgang, extreme sloomheid en soms een fors verhoogde temperatuur.

Mierenlokdozen bevatten een zoete inhoud en zijn daarom aantrekkelijk voor de hond. Ze bevatten slechts een laag gehalte aan giftige stoffen zodat deze voornamelijk voor kleine honden schadelijk zijn. Speekselvloed en beven kunnen optreden.

Ratten- en muizengif bevat stoffen welke de bloedstolling onwerkzaam maken en daardoor kunnen inwendige bloedingen ontstaan. Raadpleeg in alle gevallen zo snel mogelijk uw dierenarts.

Watervergiftiging hond

Het klinkt misschien onwaarschijnlijk, maar een (snelle) inname van te veel water kan ook giftig zijn. In de zomer spelen honden vaak met water uit de tuinslang, zwemmen in het water en halen ballen uit het water.

Ongemerkt kunnen zij tijdens de waterpret een gevaarlijke hoeveelheid water binnenkrijgen. Zo veel water verstoort de zoutbalans in het bloed. Dit kan ervoor zorgen dat de cellen gaan zwellen, dus ook de hersencellen, wat kan leiden tot een coma en het overlijden van de hond. 

Behandeling vergiftiging hond of kat

Uiteraard is het verstandig zo snel mogelijk contact op te nemen met uw dierenarts, dan kan hij/zij beslissen wat het verstandigst is om te doen.

Wanneer u naar de praktijk komt, neemt u dan zover dat mogelijk is de verdachte plant of de verpakking mee. Wanneer de dierenarts precies weet om welke stof het gaat,dan kan hij/zij daar direct de therapie op aanpassen. Dit kan levensreddend zijn!

Afhankelijk van de vergiftiging is het noodzakelijk dat het huisdier braakt. Hiervoor heeft de dierenarts een speciaal injectiemiddel, welke direct werkt.

Geeft u in ieder geval nooit zout, want dit kan tot een zoutvergiftiging lijden, welke een doodsoorzaak op zich kan zijn. Daarnaast geeft verslikken in zout een levensbedreigende situatie (longoedeem).

Vragen of twijfels?

Heeft u vragen of denkt u dat uw huisdier een vergiftiging heeft? Neem contact op met uw Sterkliniek

Neem contact op met een dierenarts

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Maak een afspraak bij een kliniek. Een dierenarts kan beoordelen of behandeling nodig is.

Vind uw kliniek