Dierenarts met kleine en grote hond

Huidschimmel bij dieren

Een doffe, schilferige vacht kan duiden op een huidschimmel. Van de schimmel af komen kan soms lastig zijn.

Hoe ziet huidschimmel bij mijn dier eruit?

Het klinische beeld bij huidschimmel bij honden, katten of bijvoorbeeld konijnen is zeer wisselend.

De twee uitersten

Aan de ene kant bestaat het beeld van de “dragers”: dieren waarbij klinisch geen afwijkingen zijn te constateren.

Het andere uiterste is het dier wat we zien met de klassieke ronde schilferige kale plekken op de huid of een uitgebreide kaalheid, losse haren, afbrekende haren en een min of meer korstige huidontsteking.

Het onderzoek naar de schimmel bij uw dier

De schimmel infectie kon vroeger door een speciale Woodse lamp en door een schimmelkweek worden bevestigd. De Woodse lamp gaf geen 100% betrouwbare diagnose en de schimmel kweek was meestal pas na 1 maand bekend.

Tegenwoordig hebben we via PCR analyse een nieuwe en snelle diagnostiek om schimmel aan te tonen. PCR analyse is een test waarmee door DNA analyse schimmel wordt aangetoond.

Met een steriele tandenborstel nemen we haren en schilfers van uw hond en dit wordt naar een speciaal laboratorium verzonden. Binnen 2 dagen hebben we dan de uitslag.

De behandeling van schimmel bij uw dier

De behandeling van schimmel bij uw hond, kat, of bijvoorbeeld konijn bestaat uit de combinatie van de volgende maatregelen:

De behandeling van het dier moet gericht zijn op de volgende aspecten:

Duur van de behandeling

De therapie dient 4 tot 6 weken te worden uitgevoerd waarna een eerste controle door middel van PCR kan plaatsvinden. Het beste kan een tweede controle worden uitgevoerd na 4 weken terwijl ondertussen wordt doorbehandeld.

Pas als de beide controles negatief zijn kan de behandeling worden gestopt.De totale behandelingsduur kan daardoor uitkomen op ongeveer 10 tot 12 weken.

Factoren die meespelen bij een schimmelinfectie

De kans op een schimmel infectie wordt bepaald door een aantal factoren die gerelateerd zijn direct aan het dier zelf, de omgeving en/of overbevolking.

Twijfels of vragen?

Twijfelt u of uw dier een schimmelinfectie heeft? Neem contact op met Sterkliniek. Zoek een Sterkliniek dierenarts in de buurt.

Neem contact op met een dierenarts

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Maak een afspraak bij een kliniek. Een dierenarts kan beoordelen of behandeling nodig is.

Vind uw kliniek