Hond gezondheidscheck huisdieren verzekering waarom en kiezen

Huisdierverzekering: wel of niet doen?

U houdt van uw huisdier. U zorgt goed voor hem, hij krijgt voldoende beweging, goede voeding en als hij een keer ziek is gaat u naar de dierenarts. Maar dat kost wel geld.

Wat is een huisdierverzekering?

Een huisdierverzekering is een zogenaamde risicoverzekering. Dat betekent dat de verzekering uitgaat van een risico, ‘een onvoorzien en onzeker voorval’. Een huisdierverzekering kan - zoals de naam zegt - voor elk huisdier, maar wordt vooral afgesloten voor honden, katten en konijnen. 

Als vooraf al zeker is dat een verzekeraar uit moet betalen, dan is dat geen risico maar een zekerheid. Een voorbeeld hiervan zijn de jaarlijkse entingen.

Aanvullende verzekeringen huisdieren

Bij een aantal huisdierverzekeraars kan dit aanvullend meeverzekerd worden. De premie is dan gebaseerd op de gemiddelde prijs van een vaccinatie. Deze kosten worden over twaalf premiemaanden verdeeld.

Feitelijk is dit dan een financiering en geen verzekering tegen een risico. Meestal bent u duurder uit mét dan zonder ‘verzekering’ tegen deze zekere kosten.

Ga naar Huisdierenverzekering Vergelijken

“Ik ben zelf toch ook verzekerd, dus mijn hond Max ook. Ik moet er niet aan denken dat ik hem niet de beste zorg kan geven omdat ik de rekening van de dierenarts niet kan betalen.”

Waarom mijn hond of kat verzekeren?

Medisch is er tegenwoordig veel mogelijk. Behandelingen die vroeger een uitzondering waren zijn – bij wijze van spreken – nu routine.

Een MRI, een CT-scan, een echo, uitgebreide operaties, behandeling van tumorziekten, suikerziekte of hartlijden; uw dierenarts of specialist heeft er de kennis en kunde voor. Maar deze behandelingen kosten wel geld, soms zelfs veel geld. U moet daar financieel goed op voorbereid zijn.

Onnodig inslapen door onverwachte kosten

De laatste jaren laten we dieren onnodig inslapen omdat de behandeling voor de eigenaar financieel niet haalbaar is. Ook blijken veel eigenaren niet te weten dat je je huisdier kunt verzekeren.

Of ze zijn vergeten dat tijdig te doen. 

Zeker jonge dieren overkomt nog wel eens iets!

Sparen in plaats van huisdierverzekering?
Sparen voor medische zorg is een goede mogelijkheid. Bezwaar is echter dat uw huisdier niet weet of u genoeg gespaard heeft als het een ongeval krijgt of ziek wordt. Echt, het komt altijd iets onverwachts.

Lees ook: Onverwachte kosten bij huisdieren.

Mogelijkheden huisdierverzekering

Sinds een aantal jaren is het mogelijk om ook voor uw huisdier een ongevallen- en ziektekostenverzekering af te sluiten.

Voor een vast bedrag per maand hoeft u zich dan, dankzij de verzekering, geen zorgen meer te maken over onverwachte medische kosten voor uw huisdier.

Een huisdierverzekering vergoedt niet alles

Een huisdierverzekering vergoedt veel, maar niet alles. Het is een goede zaak om vooraf goed door te lezen wat er wel en niet vergoed wordt. Let in elk geval op de volgende zeven zaken:

  1. Hoe zit het met de eigen bijdrage?
  2. Worden aandoeningen aan de heupen en ellebogen vergoed, ongeacht het gewicht van mijn huisdier?
  3. Wat wordt er vergoed tijdens de wachttermijn?
  4. Worden er kosten in rekening gebracht voor het indienen van een declaratie?
  5. Kan de basisdekking uitgebreid worden met aanvullende dekkingen?
  6. Hoeveel ervaring heeft de verzekeringsmaatschappij?
  7. Wat zijn de uitsluitingen?

Vraag advies aan uw dierenarts inzake de te verwachten gezondheidsproblemen!

Vergelijken en afsluiten huisdierverzekering

Het afsluiten van een huisdierverzekering is een serieuze zaak, neem daar rustig de tijd voor. Kijk op de sites van de aanbieders en bel ze op wanneer u een vraag heeft. Het is belangrijk dat u vooraf weet waar u aan begint.

“Het was me niet helemaal duidelijk wat er wel/niet vergoed werd, dus heb ik even gebeld. Het was zo’n prettig gesprek dat ik het meteen in orde gemaakt heb. Je weet het tenslotte maar nooit. Een ongeluk zit in een klein hoekje, toch?”

Premie van de huisdierverzekering bepalen

Aanbieders van huisdierverzekeringen bepalen zelf de hoogte van de premie. Dat is de zogenaamde ‘vrije marktwerking’. Zij baseren zich daarbij op cijfers uit het verleden, de verwachtingen voor de toekomst en hun kostenstructuur. De Nederlandse Bank ziet erop toe dat er voldoende geld beschikbaar is bij de huisdierverzekeraars om aan de verplichtingen te voldoen.

De premie van de verzekering is afhankelijk van het type huisdier. Het is zeer gebruikelijk om de premie te baseren op onder andere:

In tegenstelling tot bijvoorbeeld een autoverzekering, is de eigenaar niet van invloed op de premie. Alle verzekeraars gaan er namelijk van uit dat de eigenaar goed voor zijn huisdier zorgt.

Een reden voor een hondenverzekering

Deze sokken zijn verwijderd uit de darmen van een hond. Kosten: € 621,80

Huisdierverzekering wel of niet afsluiten?

Of het verstandig is om voor uw huisdier een huisdierverzekering af te sluiten kan niet simpelweg met een algemeen ‘Ja’ of ‘Nee’ beantwoord worden.

“Gelukkig heb ik altijd een paar duizend euro op de spaarrekening staan. Dus als er een keer iets met onze kat Minou gebeurt, kan ik haar de medische zorg geven die nodig is.”

Dat is voor iedere eigenaar een persoonlijke afweging. De vraag die elke eigenaar moet stellen is “Als mijn hond of kat vandaag een ongeluk krijgt of ziek wordt en de operatie gaat 700 à 800 euro kosten, kan ik dat dan op dat moment betalen?”

Verantwoord huisdierbezit betekent immers ook dat u goed voor uw huisdier zorgt na een ongeluk of bij een ziekte, juist dan zijn ze volledig afhankelijk van u. Door het afsluiten van een huisdierverzekering hoeft u zich geen zorgen te maken over onverwachte medische kosten, dat is een prettige zekerheid. Voor uw huisdier en voor u.

Schroeven en glas, ingeslikt door een hond

Onze hond lijkt wel een stofzuiger.

“Altijd let ik op wat Luna in zijn bek heeft, maar toch…‘ineens’ had hij schroeven en een stuk glas doorgeslikt. Gelukkig waren we er op tijd bij en waren zijn darmen niet blijvend beschadigd. De rekening was er niet minder om, € 734,10. Dan ben je blij dat je een huisdierverzekering hebt.”

Ongevallen- en ziektekostenverzekering voor uw dier

Bijna alle medische kosten ten gevolge van een ongeval en/of ziekte worden dan door de verzekering vergoed. Een prettige zekerheid op een moment dat u wel iets anders aan uw hoofd heeft.

“Ik zag al snel dat die pup van ons een kleine brokkenpiloot was, dus meteen verzekerd. Gelukkig maar want hij heeft eens een satéprikker ingeslikt. Na afloop van het eerste jaar, krijg ik ook nog 25 procent van mijn premie retour! ”

Beperkingen en uitzonderingen huisdierenverzekering

Vergelijkbaar met de humane verzekeringen (voor mensen) zijn er ook bij de verzekering voor dieren beperkingen en uitzonderingen. Deze zijn echter zeer redelijk en staan duidelijk vermeld in de polisvoorwaarden zodat u vooraf weet wat u wel of niet kunt verwachten met betrekking tot de vergoedingen.

Bekijk dus per verzekeringsmaatschappij wat gedekt wordt, neem contact met ze op voor meer informatie en maak een goede afweging voor de huisdierverzekering van uw hond of kat.

Wel/niet verzekeren? Bij wie verzekeren?

De afweging of het verstandig is om uw huisdier te verzekeren, moet u zelf maken.

In algemene zin is het zo dat als u geen spaarpotje heeft waaruit u de kosten van de medische behandeling kunt (wilt?) betalen, het verstandig is om uw huisdier te verzekeren. 

Kosten van een huisdierenverzekering

De kosten van een verzekering zijn afhankelijk van de leeftijd en het ras van uw dier, en natuurlijk welke dekking u kiest. Ter indicatie kunt u op de sites van de verschillende aanbieders een vrijblijvende premieberekening maken, een offerte aanvragen of direct een polis afsluiten. U weet dan precies waar u aan toe bent.

Verantwoordelijkheid van de mens: een huisdierenverzekering

Uw dier is voor zijn verzorging afhankelijk van de mens. De eigenaar moet zich er van bewust zijn dat hij verantwoordelijk is voor het welzijn van zijn huisdier.

Financieel voorbereid zijn op de kosten van een onvoorziene medische behandeling hoort daar ook bij. Dat kan door het afsluiten van een goede ongevallen- en ziektekostenverzekering.

Start met vergelijken!

Gebruik onderstaande tool voor het vergelijken van een huisdierverzekering voor uw hond, konijn of kat. 

In samenwerking met Vergelijkdirect.com.

Twijfels of vragen?

Heeft u nog twijfels of vragen? Neem contact op met uw Sterkliniek