Teckel bijt op stok

Overgewicht bij uw huisdier

Heeft uw huisdier last van overgewicht? Het zou zomaar kunnen dat u het niet eens zeker weet. Want waar moet u op letten om te bepalen of uw huisdier (te) dik is?

De volgende signalen kunnen een teken zijn van zwaarlijvigheid bij uw huisdier:

Hoe weet u dat uw huisdier op het juiste gewicht is?

Bij een hond of kat die netjes op gewicht is kunt u de ribben wel voelen, maar niet zien. De taille moet van bovenaf goed zichtbaar en iets ingevallen zijn. De buik is iets opgetrokken vanaf het zij aanzicht.

Als de ribben met moeite voelbaar zijn, de taille niet of nauwelijks zichtbaar is en de buik niet of nauwelijks opgetrokken is dan is de kans groot dat uw hond of kat last heeft van overgewicht.

Bodyscore hond of kat

Overgewicht hond en kat herkennen

Om overgewicht bij uw hond of kat beter in beeld te brengen wordt de zogenaamde 'body-score' toegepast. Dit uiteraard in combinatie met het weegmoment op de weegschaal. Met behulp van de bodyscore kan gezien worden hoe hond of kat eruit kan zien in de ideale situatie. Door de plaatjes te vergelijken met de hond of kat in huis is overgewicht makkelijker te herkennen.

Problemen door overgewicht bij hond of kat

Vermoeidheid 

Is uw huisdier snel moe? Komt het bijna niet meer vooruit bij het maken van een lange wandeling? Een huisdier met overgewicht raakt snel vermoeid en houdt spelen ook minder lang vol.

Houdt er rekening mee dat dit ook een teken kan zijn dat er medisch iets niet goed is met uw dier. Honden met hartklachten vertonen bijvoorbeeld dezelfde signalen.

Diabetes Mellitus

Net als bij mensen is overgewicht bij dieren absoluut ongezond. Ook onze huisdieren ontwikkelen door overgewicht vervelende lichamelijke problemen die zelfs blijven bestaan als het dier wel op het goede gewicht is. Suikerziekte is daar één van.

Hartproblemen

Hartproblemen kunnen het gevolg zijn van overgewicht. Het hart moet tenslotte veel harder werken om het 'te grote' lichaam van zuurstofrijk bloed te voorzien. Slijtage aan het hart komt veel voor bij te dikke dieren. Het hart draait onnodig veel overuren en dat is niet zonder gevaar.

Risicopatiënten

Te dikke dieren zijn bijzonder risicovolle narcose patiënten. Zij dragen nog meer risico dan bijvoorbeeld heel oude patiënten. Narcoses worden veel trager door het lichaam afgebroken. Dit omdat narcosemiddelen opgeslagen worden in lichaamsvet. Ook ademhaling en hartslag hebben meer te lijden onder het gewicht van te dikke dieren tijdens diepe slaap als narcose.

Beweging en gewrichtsproblemen

Te dikke dieren zijn gewoonweg te zwaar voor hun skelet en gewrichten. De gewrichten en het skelet zijn precies afgestemd op een ongeveer ideaal gewicht. Gewicht wat daarboven komt is extra ballast voor de gewrichten. Dieren die te zwaar zijn bewegen minder graag omdat dit hen pijn doet in de gewrichten. Door minder te bewegen wordt het dier makkelijk nog dikker. 

Vacht en huidproblemen

Vaak hebben te dikke dieren schilferige of klitterige vachten. Dit komt onder andere omdat zij zich niet meer over het hele lichaam goed kunnen wassen of schoonhouden. De huid zal gaan jeuken en irriteren op bepaalde plekken. Ook ligplekken of eeltplekken zijn vaak het gevolg van zwaarlijvigheid. Teveel druk op de huid zorgt voor eeltvorming of een slechte doorbloeding. De plekken zullen op den duur pijnlijk worden en zorgen voor nog meer ongemak.

Oververhitting 

Als in de zomer de temperaturen hoog oplopen is het ook voor onze huisdieren soms lastig koel te blijven. Huisdieren met overgewicht raken nog sneller verhit dan huisdieren die een gezond gewicht hebben.

Goed in de gaten houden dus als uw huisdier wel erg snel last krijgt van de warmte. Bescherm uw huisdier en zorg dat zij stoppen met activiteiten voordat ze zelf aangeven moe te zijn.

Vetbulten

Dieren die veel vetopslag hebben, dus te dikke dieren, ontwikkelen meer dan andere dieren vetbulten onder de huid. Dit zijn goedaardige bulten die langzaam groeien. Vetbulten kunnen erg in de weg gaan zitten tijdens het bewegen, liggen of zelfs bij het ademhalen. Dit wanneer zij in de hals groeien. Regelmatig moeten wij te zware dieren dan ook noodgedwongen opereren.

Dierenwelzijn in het gedrang

Wanneer het dier te dik is voelt het zich vaak niet erg gelukkig. Dieren willen zich kunnen bewegen zonder belemmering en dat kan bij te dikke dieren niet goed. Al het hierboven genoemde maakt dat dieren de lol in het leven zullen verliezen. Hoe vrolijk ze ook mogen lijken…

Controleer het gewicht van uw huisdier bij uw dierenarts

U kunt altijd bij uw Sterkliniek terecht om uw huisdier te laten wegen. Bij twijfel over de lichaamsconditie van uw huisdier kunt u altijd advies aan één van de medewerkers vragen. Zij zullen uw huisdier ook even goed bekijken en voelen naar de bespiering en vetlaag zodat ze u een gericht advies kunnen geven.

 

Neem contact op met een dierenarts

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Maak een afspraak bij een kliniek. Een dierenarts kan beoordelen of behandeling nodig is.

Vind uw kliniek