Als wij het warm hebben, heeft uw huisdier het nóg warmer. Hoe kunt u uw hond, kat of knaagdier af laten koelen en oververhitting voorkomen?
Oververhitting huisdier
In ons koude kikkerlandje kan het af en toe behoorlijk warm worden. Veel huisdieren hebben een (dikke) vacht, kunnen niet zweten om zo hitte kwijt te raken. Een dier kan zo vrij snel oververhit raken.
Geniet samen van het lekkere weer; doe dit op een verantwoorde wijze.
Symptomen oververhit dier
Hoe herkent u een oververhitte hond of kat? De symptomen van een oververhit huisdier zijn:
- Sloom;
- Lusteloos;
- Kwijlen;
- Hijgen;
- Bewusteloos raken;
Wat kan leiden tot overlijden van het huisdier.
Als de lichaamstemperatuur te hoog wordt kunnen organen beschadigd raken. Om oververhitting bij uw huisdier te voorkomen hebben wij een aantal zaken voor u op een rijtje gezet.
Voorkomen oververhitting hond
- LET OP: Laat uw hond nooit achter in de auto, waar de temperatuur razendsnel kan oplopen. Dit kan al na tien minuten fataal zijn! Zelfs een schaduwplek en open raam voorkomen niet dat hij uitdroogt.
- Laat uw hond genoeg water drinken en ook in water spelen kan, maar zorg er voor dat ze niet (onbewust) te veel water binnen krijgen.
- Beweeg niet op het heetst van de dag - bewaar (lange) wandelingen voor 's ochtends vroeg of laat op de dag.
- Uw hond kan verbranden, zeker op stukken huid met weinig of kort haar. Er zijn speciale zonnebrandcrèmes voor honden,
- Ga niet met uw hond fietsen in de zon.
- Als u uw hand niet langer dan vijf seconden tegen asfalt kunt houden, is het te warm voor uw hond - loop ergens anders.
- Denk aan preventieve zorg tegen teken, wormen en andere parasieten. Deze leven altijd op in warme tijden en komen meer voor als uw hond bijvoorbeeld meer in het (hoge) gras rent; bovendien is het voor uw dier nog zwaarder wanneer het erg warm is.
Hond laten afkoelen
- Zwemmen
Als je hond van zwemmen houdt, is dat een prima manier om af te koelen. - Koelteproducten
Er zijn voor honden ook speciale koelteproducten te krijgen, zoals een koeltematje of koelte-halsband. Zorg er wel voor dat de hond niet op het materiaal kauwt, dus gebruik het alleen als je een oogje in het zeil kunt houden. - Hond afkoelen bij oververhitting
Een hond die oververhit is geraakt, moet zo snel mogelijk worden afgekoeld. Gooi niet zomaar een emmer koud water over de hond heen of gooi hem niet zomaar in koud water! Hoewel hierover verschillende verhalen de ronde doen, werkt koelen het best door een natte laken of handdoek over de hond heen te leggen, en deze steeds te doordrenken met nieuw koel water. Geef het dier kleine slokjes water te drinken. Neem tevens contact op met uw dierenarts.
Voorkomen oververhitting kat
Net zoals de hond, moet u bij de kat ook letten op parasieten en verbranden door de zon. Andere punten zijn:
- Klapramen in huis? Kijk uit dat uw kat niet vast komt te zitten (door haar halsbandje). Controleer sowieso uw kat bij het verlaten en terugkomen van huis: meer katten buiten kan ook meer ruzie en dus wondjes betekenen.
- Zorg ervoor dat uw kat toegang heeft tot koel, het liefst stromend water.
- Zorg voor plekken van verkoeling: schaduw of koelmatten waardoor de kat door afdrijving kan afkoelen.
Voorkomen oververhitting konijn of knaagdier
Knaagdieren kunnen alleen afkoelen via hun ademhaling. Ook zij en konijnen kunnen verbranden en hebben continue koel (niet koud!) water nodig. Denk verder aan:
- De huisvesting van uw konijn of knaagdier. Hang een klam laken op om schaduw te creëren, maak een stuk van de bodem van het hok leeg of leg een bevroren tegel in het hok waar het huisdier tegenaan kan liggen.
- Vliegenlarveninfectie is een extra risico met warm weer: de vliegen worden aangetrokken door een warme en vieze omgeving. Houd het hok extra goed schoon.
- Om een madeninfectie te voorkomen kunt u preventief handelen: vraag om meer informatie bij uw huisarts.
- Bij langharige knaagdieren of konijnen kan het zinvol zijn om een deel van de vacht, met name onder de buik, te scheren voor verlichting.
Oververhitting van konijnen en knaagdieren
Oververhitting konijnen
Konijnen kunnen slecht tegen de warmte. Ze zijn van nature gewend om in een koel hol onder de grond te zitten. Al vanaf een graad of 24 krijgen ze het moeilijk. Zorg er dus voor dat het konijnenhok niet in de zon staat. Je maakt zelf koelelementen voor je konijn door plastic flessen voor 2/3 met water te vullen en in de vriezer te leggen (geen glazen fles, deze kan barsten). Leg de fles in het hok, eventueel gewikkeld in een oude theedoek, zodat het konijn zijn neus niet kan verwonden aan de ijskoude fles. Pas wel op dat het konijn er niet aan knaagt. Om een buitenhok te koelen, kun je er een nat wit laken overheen leggen.
Huidmadenziekte en oververhitting
Bij warm weer overlijden er regelmatig konijnen door de huidmadenziekte. De maden van de vlieg veroorzaken bloedvergiftiging en zonder een snelle behandeling door een dierenarts kan het konijn binnen twee dagen sterven. Let dus ook op de hygiëne van je konijn en maak het hok vaker schoon.
Oververhitting van knaagdieren bij warm weer
Ook knaagdieren zoals cavia’s, hamsters en ratten kunnen het flink warm krijgen en oververhit raken. Help knaagdieren afkoelen met behulp van bevroren waterflessen of koude stenen. Als het hok een plastic bodembak heeft, kan je deze eventueel op een paar diepvrieselementen plaatsen. Zet het hok nooit in de zon.
Twijfels of vragen?
Heeft u nog vragen over hoe u uw dier het beste koel kan houden in de zomer? Neem contact op met een Sterkliniek bij u in de buurt.