zwemmende hond

Voorkomen oververhitting van uw huisdier

Als wij het warm hebben, heeft uw huisdier het nóg warmer. Hoe kunt u uw hond, kat of knaagdier af laten koelen en oververhitting voorkomen?

Oververhitting huisdier

In ons koude kikkerlandje kan het af en toe behoorlijk warm worden. Veel huisdieren hebben een (dikke) vacht, kunnen niet zweten om zo hitte kwijt te raken. Een dier kan zo vrij snel oververhit raken.

Symptomen oververhit dier

Hoe herkent u een oververhitte hond of kat? De symptomen van een oververhit huisdier zijn:

Wat kan leiden tot overlijden van het huisdier.

Als de lichaamstemperatuur te hoog wordt kunnen organen beschadigd raken. Om oververhitting bij uw huisdier te voorkomen hebben wij een aantal zaken voor u op een rijtje gezet.

Voorkomen oververhitting hond

Hond laten afkoelen

Als je hond van zwemmen houdt, is dat een prima manier om af te koelen.

Er zijn voor honden ook speciale koelteproducten te krijgen, zoals een koeltematje of koelte-halsband. Zorg er wel voor dat de hond niet op het materiaal kauwt, dus gebruik het alleen als je een oogje in het zeil kunt houden.

Een hond die oververhit is geraakt, moet zo snel mogelijk worden afgekoeld. Hoewel hierover verschillende verhalen de ronde doen, werkt koelen het best door een natte laken of handdoek over de hond heen te leggen, en deze steeds te doordrenken met nieuw koel water. Geef het dier kleine slokjes water te drinken. Gooi niet zomaar een emmer koud water over de hond heen of gooi hem niet zomaar in koud water! Neem tevens contact op met uw dierenarts.

Voorkomen oververhitting kat

Net zoals de hond, moet u bij de kat ook letten op parasieten en verbranden door de zon. Andere punten zijn:

Voorkomen oververhitting konijn of knaagdier

Knaagdieren kunnen alleen afkoelen via hun ademhaling. Ook zij en konijnen kunnen verbranden en hebben continue koel (niet koud!) water nodig. Denk verder aan:

Geniet samen van het lekkere weer en doe dit op een verantwoorde wijze.

Oververhitting van konijnen en knaagdieren

Oververhitting konijnen

Konijnen kunnen slecht tegen de warmte. Ze zijn van nature gewend om in een koel hol onder de grond te zitten. Al vanaf een graad of 24 krijgen ze het moeilijk. Zorg er dus voor dat het konijnenhok niet in de zon staat. Je maakt zelf koelelementen voor je konijn door plastic flessen voor 2/3 met water te vullen en in de vriezer te leggen (geen glazen fles, deze kan barsten). Leg de fles in het hok, eventueel gewikkeld in een oude theedoek, zodat het konijn zijn neus niet kan verwonden aan de ijskoude fles. Pas wel op dat het konijn er niet aan knaagt. Om een buitenhok te koelen, kun je er een nat wit laken overheen leggen.

Huidmadenziekte en oververhitting

Bij warm weer overlijden er regelmatig konijnen door de huidmadenziekte. De maden van de vlieg veroorzaken bloedvergiftiging en zonder een snelle behandeling door een dierenarts kan het konijn binnen twee dagen sterven. Let dus ook op de hygiëne van je konijn en maak het hok vaker schoon.

Oververhitting van knaagdieren bij warm weer

Ook knaagdieren zoals cavia’s, hamsters en ratten kunnen het flink warm krijgen en oververhit raken. Help knaagdieren afkoelen met behulp van bevroren waterflessen of koude stenen. Als het hok een plastic bodembak heeft, kan je deze eventueel op een paar diepvrieselementen plaatsen. Zet het hok nooit in de zon.

Twijfels of vragen?

Heeft u nog vragen over hoe u uw dier het beste koel kan houden in de zomer? Neem contact op met een Sterkliniek bij u in de buurt