konijn vervoeren

Hoe vervoer je je huisdier het beste?

Of het nu voor de dierenarts is of een leuk uitstapje: soms moet uw huisdier mee in (openbaar) vervoer. Wat zijn de beste en meest veilige manieren hiervoor?

Beste transport voor huisdieren

Oost west, thuis best, maar toch komt het voor dat we onze huisdieren mee moeten nemen van huis. Soms omdat het moet, bijvoorbeeld voor een bezoekje aan de dierenarts. Andere keren nemen we huisdieren mee voor recreatie, een bezoekje aan familie of een wandeling wat verder van huis.

Heel vervelend als het transport stress oplevert voor dier en/of eigenaar of -erger nog- ongelukken veroorzaakt. Daarom voor konijn, kat en hond hierbij een overzicht van transportopties voor uw huisdier. 

Konijn mee op reis

Konijnen zijn stressgevoelig en het volle aanzicht van bijvoorbeeld een hond op een halve meter in de wachtkamer wordt niet gewaardeerd. Een veilig en afgeschermd hoekje in de draagmand is daarom gewenst.

Verder moet het konijn eenvoudig uit het transportmiddel te pakken zijn. Konijnen kunnen enorme krachten ontwikkelen bij spartelen waardoor zelfs een rug kan breken.

Neemt u het konijn mee in haar kooi? Neem dan kranten als bodembedekking in plaats van andere zaken, fijnere bodembedekking vliegt alle kanten op en kan voor huidirritaties zorgen bij (hecht)wondjes.

Hond mee op reis

Hond in het fietsmandje

Dit vervoersmiddel betreft natuurlijk altijd kleine hondjes. Een mand met een doorkijkdeksel heeft de voorkeur zodat de hond er niet uit kan springen. Als dat niet kan, dan of een heel kort lijntje zodat de hond er niet uit kan springen of juist een langere lijn waarmee de hond de grond kan bereiken. Een te korte lijn heeft een 'galgeffect' met alle gevolgen van dien. Regelmatig zien we gebroken pootjes van spaakincidentjes.

Hond in de bakfiets of fietskar

Een handig vervoersmiddel voor de oudere of minder mobiele hond, bijvoorbeeld bij herstel van een operatie. Ook hier is het belangrijk dat de hond veilig en ‘vast’ zit.

De hond moet niet uit de bak of kar kunnen springen of (in het geval van een oudere of herstellende hond) op een harde ondergrond liggen. Een kleed, tuig en lijn zijn erg prettig en helpen hierbij. Er zijn ook speciale bakfietsen en hondenfietskarren met een overkapping die voorkomen dat de hond eruit kan springen.

Hond in de auto

Als de hond meegaat in de auto dan is een veiligheidsgordelverbinding aan te bevelen. Als het dier in een stationwagen wordt vervoerd, zorg dan voor een zeer sterke afscheiding of een speciale auto/reisbench.

We hebben de ergste dingen meegemaakt met verwondingen van mens en dier. Grote honden die met rek en al in de nek vlogen van de passagiers bij een noodstop, maar ook honden die van de bank vlogen bij aanrijdingen.

Hond in aanhangwagentje

Let er op dat er voldoende ventilatie is en dat de temperatuur aangenaam blijft. Ook mogen eventuele uitlaatgassen van de auto niet in het karretje komen.

Transport van de kat

Voor veel eigenaren en katten is het een terugkerend stressmoment; de kat in de reismand krijgen als een bezoekje aan de dierenarts of het pension nodig is. Geworstel om de kat de mand in de krijgen levert de volgende keren alleen maar meer protest op. De associatie die de kat met de mand heeft, kan getraind geworden en bij een positieve associatie zal de kat veel makkelijker in de reismand gaan, vrijwillig zelfs!

Als eerste is het belangrijk om een goede reismand aan te schaffen. De voorkeur gaat uit naar een stevige kunststof mand, waarbij de bovenkant open kan en die ruim genoeg is voor de kat om zich in te bewegen. De mand moet goed schoon zijn zodat alle vreemde geurtjes er uit zijn en voorzien van een zacht kleedje.

Neem NOOIT een kat los mee naar de dierenarts. Ook al zit hij aan een lijntje, u kunt zomaar een enorme hond bij de dierenarts treffen of uw kat weet zich op straat toch uit het tuigje te wurmen. Veel klinieken hebben mandjes voor bruikleen.

Kat aan reismand laten wennen

De reismand kan in de kamer gezet worden zodat de kat er aan kan wennen. Plaats het niet midden in de kamer, maar op een locatie waar de kat normaal gesproken ook zou slapen. Op den duur zal de kat het als slaapplaats gaan zien. Als de kat het erg spannend vindt, kan het helpen om hem te verleiden met brokjes of een speeltje.
Bij katten die gemakkelijk te motiveren zijn met voer, kan er eten worden gegeven in de buurt van de mand en dat steeds een stukje op te schuiven zodat de kat uiteindelijk in zijn transportbakje gaat eten.

Als de kat comfortabel is en er met regelmaat zelf voor kiest om in de reismand te gaan, kan af en toe de deksel dicht. Doe dit aanvankelijk kort en beloon de kat als hij rustig blijft. Als de kat geen signalen van stress vertoont kan het wat langer opgebouwd worden.

De laatste stap is het optillen van de draagmand en er mee gaan lopen. Het wennen aan de auto zal ook geleidelijk geïntroduceerd moeten worden. Dat wil zeggen, eerst in de auto zonder de motor aan, dan laten wennen met draaiende motor en gaat dat goed, een klein stukje rijden.

Wat meestal vergeten wordt is, om ook aandacht te besteden aan de herintroductie bij het thuiskomen als er meerdere katten in huis zijn. De kat die weg is geweest, ruikt anders en ziet er soms anders uit (een kraag of een romper) en dat kan voor een conflict zorgen.

Zet het transportmandje niet gelijk in de kamer met de andere kat erbij, maar in een andere ruimte. Het kan ook helpen om de kat die weggeweest is, in te wrijven met een kleedje waar hij vaak op slaapt zodat hij de vertrouwde geur weer aanneemt.

Daarnaast is het belangrijk om bij een gezamenlijk bezoek aan de dierenarts, de katten elk in een eigen reismand te zetten en niet gezamenlijk. De kans op conflicten is dan veel groter.

Training en gewenning transport

Het is met alle vormen van vervoer van belang dat de hond, kat of het konijn tijd heeft om te wennen aan het vervoer, het vervoersmiddel en de duur van de reis. Neem de training hiervan serieus en neem de tijd ervoor. Het zou zonde zijn als uw dier angstig of gestresst raakt tijdens het vervoer.

Weet u niet zeker wat de veiligste en/of handigste manier is voor transport van uw huisdier? Wij geven u graag advies. In vele gevallen is een huisvisite mogelijk, informeer naar de mogelijkheden bij uw lokale Sterkliniek.