hond onderzoek

Tumoren bij honden en katten

Een wildgroei vinden bij uw hond of kat is schrikken, maar een tumor hoeft niet per sé kwaadaardig te zijn.

Tumoren bij honden en katten

Een tumor bij uw hond of kat hoeft niet direct levensgevaar te betekenen.  Het belangrijkste is een tijdige diagnosestelling. Niet alleen is het goed om zo snel mogelijk te weten wat uw dier mankeert, maar ook is het belangrijk om bij deze ziekte geen tijd te verliezen.

In het geval van kwaadaardige tumoren wordt erger voorkomen, maar ook bij goedaardige tumoren kan lang wachten betekenen dat door de vorderende groei van de tumor een succesvolle verwijdering en genezing van de plaats van verwijdering steeds moeilijker wordt in de tijd.

Diagnosestelling met behulp van bloedonderzoek, biopten, röntgenfoto’s, echo-onderzoek en meer zeldzame methoden zijn onderdeel van ons dagelijks werk. Niet elke tumor is hetzelfde en het aantal behandelingsmethodes worden er steeds meer en steeds uitgebreider. Overleg altijd met uw dierenarts over de juiste behandelingsmethode voor uw dier.

Soorten tumoren bij honden en katten

Testikeltumoren

Bepaalde tumoren van de testikels kunnen vrouwelijke hormonen produceren die er voor zorgen dat een hond geleidelijk aan kaal wordt met name in de flanken. De huid is glad en er is geen sprake van jeuk. Verwijdering van de tumor zal in veel gevallen de toestand van de vacht verbeteren.

Regelmatige controle van de testikels is dan ook aan te bevelen. Links moet vrijwel gelijk zijn aan rechts en denkt u duidelijk een verschil in grootte te constateren dan dient u uw dierenarts te waarschuwen. Ook een duidelijk verschil in stevigheid is reden voor ongerustheid. Testikeltumoren komen op veel verschillende leeftijden voor dus inspectie mag op alle leeftijden regelmatig plaats vinden.

Melkkliertumoren

De melkklieren zijn in de huid gelegen en tumoren zullen dan ook snel aanleiding zijn tot “knobbels” in de huid. Vanaf middelbare leeftijd kunnen ze voorkomen bij de teef over een groot oppervlak. De teef heeft tenslotte over een uitgebreid oppervlak melkklierpakketten met bijbehorende tepels. Tumoren zijn er in verschillende soorten en een biopt (weefselmonster) kan veel informatie verschaffen.

Vaak is uitgebreide chirurgie noodzakelijk om de ziekte een halt toe te roepen en hiermee zijn dan ook behoorlijke kosten gemoeid. Het is verstandig om een teefje vroeg in het leven te laten steriliseren, de kans op het ontstaan van melkkliertumoren wordt dan veel kleiner.

Voel regelmatig over de buik en het begin van de borst van uw teefje, elk knobbeltje is verdacht! Bij kortharige honden is het gemakkelijk te zien, maar bij honden met een behoorlijk vacht zijn beginnende knobbels alleen te voelen. Overigens is het verlies van bloederig vocht uit een tepel alleen ook al verdacht en reden voor een bezoekje aan de dierenarts.

Circumanaalkliertumoren

Dit zijn letterlijk tumoren van de huid die zich in de directe omgeving van de anus ophouden. Er komen hier ook nog andere soorten voor maar het verraderlijke schuilt in het feit dat vrijwel geen enkele eigenaar de hond regelmatig onder de staart kijkt!

De tumoren krijgen dan de kans om uit te groeien en in dit gebied is vrijwel geen ruimte om wat grotere tumoren goed te verwijderen zonder de anus (in)direct te beschadigen met incontinentie als gevolg. Niet zelden moet zo een hond geëuthanaseerd worden wat bij vroegere diagnosestelling niet nodig was geweest.

Lipomen

Dit zijn tumoren van vetcellen en in het algemeen goedaardig al kunnen ze wel enorme vormen aannemen. Verwijderen gebeurt dan ook meestal als ze in de weg gaan zitten zoals in de oksel of lies. Ook een snelle groei is reden om ze te verwijderen. Heel vaak wordt een bult voor een lipoom uitgemaakt terwijl dit niet zo is! Naar onze mening moet er een DNAB (dunne naald aspiratie biopsie) genomen worden waaruit duidelijk blijkt dat het weefselmonster uit vet bestaat.

Histiocytomen

Dit zijn typisch tumoren van jonge dieren die meestal aan de kop (lip, neus, oren) aangetroffen worden. Op het eerste gezicht lijken ze een beetje op lichtgekleurde wratjes. In een vroeg stadium verwijderen zorgt ervoor dat het nog netjes kan omdat uitgebreide chirurgie op neus, lip en oren zelden goed mogelijk is zonder lelijke littekens na te laten. In het algemeen zijn ze niet kwaadaardig.

Teenhuidtumoren

Teenhuidtumoren kunnen zeker bij sommige rassen (Schnauzer) zeer kwaadaardig zijn als het een melanoom betreft. Niet zelden dient dan een teen geamputeerd te worden. Ook bij teentumoren kunnen we niet te lang wachten omdat de ruimte om goede chirurgie te bedrijven gering is. Knobbeltje aan de tenen verdienen dan ook direct de aandacht van een dierenarts.

Mastocytomen

Samen met lipomen zijn mastocytomen wel de meest voorkomende huidtumoren. Ze worden veel gezien bij Boxers, Golden Retrievers, Labradors en Shar Pei’s. Ze kunnen over het hele lichaam voorkomen tot en met in de huid van de balzak en ook inwendig. De mastocytomen kunnen totaal verschillende vormen aannemen, vaak is het ook voor deskundigen niet eenvoudig om aan de buitenzijde uit te maken of je met een mastocytoom te maken hebt. Ook hier moet zeker nadere diagnostiek plaats vinden.

Het gros van dit type is heel vervelend door de stoffen die ze produceren die voor allerlei ziekteklachten kunnen leiden. Ook door hun infiltrerende groei is chirurgie lastig en is soms nabestralen of andere nabehandeling noodzakelijk. Sinds kort is er een medicijn dat de ontwikkeling van deze tumoren kan remmen.

Osteosarcomen

Deze kwaadaardige bottumoren komen voornamelijk voor bij de grotere hondenrassen op gevorderde leeftijd. Kenmerkend is de voortschrijdende kreupelheid die slechts kort reageert op pijnstilling. Soms is de zwelling ter plaatse na verloop van tijd te voelen. Typerend is dat het in de voorpoot bijna altijd ver van de elleboog af voorkomt: boven het polsgewricht of dicht bij het schouderblad of begin bovenarm. Daarentegen komt het in de achterpoot juist dicht bij de knie voor.

Uitzaaiing van de kwaadaardige cellen is een groot risico van een bottumor. Tijdige diagnosestelling kan daarom levensverlengend werken.

Dit is maar een kleine greep van het totaal aantal tumoren kan voorkomen. Het verdient zeker aanbeveling om zeer regelmatig (wekelijks) de huid van uw hond of kat volledig af te voelen op zoek naar onregelmatigheden, bovendien zal uw hond zo’n uitgebreide aaibeurt zeker op prijs stellen.

Bij het aantreffen van een bultje dat de volgende week nog steeds aanwezig is, is het verstandig om uw dierenarts te raadplegen. Alleen met behulp van het onderzoeken van een biopt ontstaat er enige zekerheid als dit door een deskundige wordt onderzocht. Een lipoom (vetbult) zal uw dierenarts zelf kunnen herkennen.

Typering van de tumor geeft de dierenarts veel inzicht in de meest succesvolle manier van behandeling en de prognose. Ook al betreft het een kwaadaardige tumor wil dat niet zeggen dat de prognose voor uw dier meteen slecht is. Met de moderne (chirurgische) technieken en nabehandelingsmethoden is heel veel mogelijk.

Vragen of twijfels?

Vermoedt u dat uw dier een tumor heeft? Heeft u andere twijfels of vragen? Neem contact op met uw Sterkliniek

Neem contact op met een dierenarts

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Maak een afspraak bij een kliniek. Een dierenarts kan beoordelen of behandeling nodig is.

Vind uw kliniek